2013. december 15., vasárnap

Bizalomkeltő konferencia volt Szegeden Kiemelt EU-támogatás a kertészeknek?

Balta János 2013. december 02., 
Az elmúlt pénteken a Szatymazi Gazdakör és a Szegedi Paprika Kutató Rt. közös szervezésében Szegeden tartották A szegedi paprika nyomában (múlt, jelen, jövő)”… de mit ér a paprika bor nélkül? című konferenciát, ahol Arad megyét Kocsik József AMMGE-elnök és Csipkár Imre, a hajtatott fűszerpaprika termesztésének Arad megyei szervezője képviselték. 
Amint a konferencián Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta, a Minisztérium kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fűszerpaprika-termesztés ismét nyereséges legyen Magyarországon, amelyhez megfelelő keretet biztosít az elfogadás előtt álló zöldség- és gyümölcs ágazati stratégia. Ugyanakkor kiemelkedő fontosságú a szegedi paprika eredetvédettségének a biztosítása, amivel kiküszöbölhetők a hamisításból eredő piaci hátrányok, és megőrizhető a szegedi paprika hírneve a világpiacon. 
A legfontosabb teendők közt említette a kutatás korszerű feltételrendszerének megteremtését, a legkorszerűbb termesztési technológia alkalmazását, valamint új fajták bevezetésének, az utóérlelésnek, illetve a feldolgozás minőségjavító módszereinek támogatását. Hasonló fontosságú az alternatív energiaforrások felhasználása és a termelői, feldolgozói összefogás ösztönzése, valamint a jelölési kötelezettségek felülvizsgálata. Az államtitkár szerint, a végleges elfogadás előtt álló zöldség- és gyümölcs ágazati stratégia megfelelő keretet nyújthat e célok és feladatok eléréséhez és elvégzéséhez a 2014 és 2020 közötti időszakban. A kertészet ugyanis a magyar mezőgazdaságban a legtöbb munkaerőt foglalkoztatja, mintegy 50-60 ezer családnak nyújt megélhetési lehetőséget. Az Európai Unió agrárpolitikájának 2014–2020 közötti új költségvetési időszakában is új források megnyitása várható e tekintetben, ezért a kormányzat minden lehetséges támogatást, pályázati forrást megnyit a kertészettel foglalkozó gazdák és vállalkozások előtt. Ezen belül, a magyarországi fűszerpaprika-termesztést fokozatosan emelni kívánják, megközelítve a másfél évtizeddel ezelőtti szintet. A 2000-es évek elején ugyanis a termőterület nagysága 5-6 ezer hektár volt, melyről 40-60 ezer tonna termést takarítottak be. Ebből 8-10 ezer tonna őrlemény készült, melynek csaknem 60%-át export útján értékesítették. Az utóbbi években alakult ki a 2-2,5 ezer tonna őrlemény termelési-szint, melyhez a nyersanyagot 1500-2000 hektáron állítják elő. A fűszerpaprika-termelés egyelőre nem nyereséges vállalkozás Magyarországon, de az utóbbi évtizedben a termesztési kedv megélénkült, ezért a jövőben a fellendülést tovább kell támogatni – mondta el a konferencián Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. A konferencia Arad megyei résztvevői bizakodással tértek haza, mert ha az EU kiemelten támogatja a kertészkedést, a fűszerpaprika termesztést, annak nálunk is pozitív következményei lehetnek – tudtuk meg Csipkár Imrétől a fűszerpaprika termesztés Arad megyei szervezőjétő