2013. december 15., vasárnap

Kárpát-medencei gazdaprogram a láthatáron

Balta János 2013. december 10.,
Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének az elnökéhez, Kocsik Józsefhez levélben, felkéréssel fordult Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, aki a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának az ügyvezetőjeként az AMMGE 2014. évre tervezett programját kívánta megszerezni. 
Az adatok a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma jövő évi programjának az összeállításához szükségesek, hogy az elnök minél több rendezvényen tudjon részt venni. 
Amint Kocsik József a Nyugati Jelennek elmondta, a Kárpát-medencei programba be kívánják iktatni az eddigi hagyományos, olyan Arad megyei gazdaprogramokat, mint a paprika-bemutatók, a gazdabálok, az Anna-bál, a falunapok alkalmával szervezett egyeztető fórumok, az évente szeptember II. szombatján megszervezett, idén már XIV. rendezvényéhez jutott Magyar–Magyar Gazdatalálkozó. 
E rendezvényekre szeretnék meghívni a Kárpát-medence országaiban tevékenykedő gazdálkodókat, mezőgazdasági szakembereket is, hogy közösen gondolkodva, együtt próbáljanak megoldásokat találni az e térségben munkálkodó összes magyar gazdálkodó gondjaira.
Megjegyzés
Nagyon örvendetes, hogy az aradmenti gazdaegyesület az orosháziakkal az egész Kárpát medencére kiterjedő forumot hirdetett meg, de sajnos ezidéig elég kevés helyről kaptak e feladatnak megfelelő kiterjesztést, területi leosztást! Igy a két világháború közti annyira irigyelt együttműködést ami történelmi HANGYA-Gazdaegyesületek között létrejött és gazdaságilag is befolyásoló szerepét még nem tudták kellő képpen elhinteni s a gazdák sem igen értik, igénylik e fontos Fórumnak a segitségét.
A KMMGEF vezetőségének is fontos lehet, ha nem csak a határmenti rendezvényekre összpontositanak, mert csak akkor vállhatna igazi egész medencére kiterjedően fontos forummá.
A HANGYA gazdák egyesülete is szivesen bekapcsolódna e rangos fórumba, hiszen lényegébe az erdélyi gazdák nem a megosztottság, hanem a komoly együttműködés mellé gyorsabban tudnának bekapcsolódni.
A HANGYA, a RMGE és az AMMGE mellett még sok olyan civil szerveződés is van, akikkel érdemes lenne a KMMGEF vezetőségének felvenni a kapcsolatot és összefogásra biztatni mindenkit, hogy a gazdatársadalomban egy olyan szervezetbe lépjenek be, ahol sok probléma megoldása mellett az érdekvédelmüket is meg tudják oldani.    
Ami a jövő évi tevékenységeket illeti fontosabbnak véljük a fentemlítettek mellett a közös projektek kialakitását valamint a Duna Stratégiában rejlő pályázási lehetőségeket is.
Természetesen a nagyon sok probléma mellett fontos lehetnek a továbbképzések, területi logisztikai központok, stb még sok más is. 
A Magyar-Magyar gazdatalálkozó akkor vállhat  igazi egész Kárpát-Medencei rendezvénnyé ha előtte területi, kistérségi rendezvények előzik meg, ahol a gazdák nemcsak bemutatják a termékeiket, ha nem tanulják a közösségi érzést, ahova nemcsak érdemes tartoznik, hanem egy rangot is kapnak!
A régi gazdaszellemiséget, a gazdaközösséghez való tartozás nemes érzését érdemes megizlelni!
Reméljük, hogy a KMMGEF elnöke hamarosan ellátogat Erdély más vidékeire is, ahol minket a HANGYA gazdákat is elhivja majd Orosházára!
Ezek a sorok egyfajta meghívás is amely mindeki számára szól azoknak akik valóban a Kátpát-Medenceinek érzik magukat és éreznek magukban annyi és olyan energiát, amit megoszthatnak a gazdatársadalommal   (Erdélyi HANGYA)