2013. október 29., kedd

Kérhető a szarvasmarhák kontrollba vétele

2013. október 29., 
Új szabályozások érvényesek a szarvasmarha-támogatások odaítélésében. Egyik feltétel a húsz főnél nagyobb állományok törzskönyvezése. A Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének munkatársa, dr. Ştefan Codleanu az állatok fajtatörzskönyvbe való felvételéről tájékoztatott.
A húsz főnél nagyobb állománnyal rendelkező gazdáknak kötelező törzs­könyveztetniük azt, ha részesülni akarnak a szarvasmarha-támogatásokban. Magánszemélyeknek a törzs­könyvezés bizonylatát a támogatási kérés iktatása után legtöbb három hónap alatt kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági Kifize­tési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), jogi személyeknél a határidő november 18. Ellenkező esetben a gazda egész állományára elveszti támogatási jogosultságát – hívta fel a figyelmet dr. Codleanu. 
A törzskönyvezés tehát magán- és jogi személyeknek is kötelező. A törzskönyvbe vétel előtt a gazdának hivatalos termelés-ellenőrzésbe kell vonnia szarvasmarháit (COPZ – Con­trolul Oficial al Producţiei Zootehnice, tejelő marhák esetében köz­ismerten „tejkontroll”). A kontrollba vételt a szarvasmarha-tenyésztők megyei egye­sü­letének szakirodájában (Sepsi­szent­györgy, Ár­kosi út 2. szám, a Fajta­nemesítési és Sza­po­rodásbiológiai Hi­va­tal székhelyén) lehet kérni munkanapokon 8–12 óra között.
A gazdának a következő iratokat kell bemutatnia: személyazonossági, farmkód, pénzügyi bejegyzés (jogi személyek esetében), állatok útlevelének másolata, a kontrollra javasolt állatok jegyzéke (az APIA-tól kapott táblázat alapján).
A kontrollba vételt kérő gazdának az egyesülettel és a fajtatörzskönyvek tulajdonosaival kell szerződést kötnie. A kontrollba vételt a fajtanemesítési hivatal ellenőrzése előzi meg. Novem­ber 30. az idei utolsó határidő a kont­rollba vételre.
Bővebb felvilágosítással a 0726 073 272-es és 0755 052 893-as telefonszámon szolgál dr. Ştefan Codleanu, illetve Tudoriţa Vrân­ceanu mérnöknő.