2013. október 29., kedd

Nem kötelező, de elkerülhetetlen

2013. október 29.
Az agrártárca év végéig akkreditálja az ország első, mezőgazdasági vonatkozású közösségi alapját – adta hírül a kezdeményező Pro Agro Országos Föderáció. A szervezet szerint 2014-től csatlakozhatnak a gazdák az alaphoz.
A Pro Agro Mezőgazdasági Alap megtéríti tagsága gazdasági veszteségeit olyan károk esetében is, melyekre nem lehet biztosítást kötni – például haszonállatok, növény­kultúrák megbetegedése, környezeti csapás. 
A csatlakozni akaró gazdának felvételi kérést kell aláírnia, a jelenlegi törvényes keretek között a csatlakozás el­kerülhetetlen lesz. Aki nem akar tagja lenni a mezőgazdasági közösségi alapnak, 80 százalékos megvonásra számíthat az országos költségvetésből folyósított támogatások esetében – hívja fel a figyelmet az AgroRomania szaklap.
A Pro Agro Föderáció két évvel ezelőtt alakult, az agrártermelésben, kereskedelemben, termékfeldolgozásban érin­tett tizennégy szakmai szervezetet, szövetséget, terméktanácsot, munkaadói szervezetet fog össze. Idén hivatalo­san is felvették az unió két legnagyobb agrárszervezetébe, a COPA–COCEGA-ba.
A kormány június végén hozta meg a mezőgazdasági közösségi alapok létrehozását jóváhagyó határozatot. Augusztusban a Romániai Agrártermelők Egyesületeinek Szövetsége elsőként jelentette be egy közösségi alap létrehozásának szándékát, de eddig konkrétumot nem közöltek a nyilvánossággal. (Bokor)