2013. október 29., kedd

Bajban a hegyvidéki övezet

2013. október 29., 
A hegyvidéki térségek fejlesztésének nemzeti érdekeltségűnek kell lennie, tematikus alprogram keretében kell belefoglalni a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervbe – hívják fel az agrártárca figyelmét a Romániai Hegyvidéki Fórumba (FMR) tömörült gazdák. 
A fórum az utóbbi két évben a mezőgazdasági minisztériummal együtt­működve próbálta újralétesíteni a Hegyvidéki Övezet Ügy­nök­ségét és a Kárpátok Képzési és Inno­vációs Központját (Vatra Dornei-ben). Ugyan­akkor szorgalmazzák az Eu­rópai Tanács által is ajánlott hegyvidéki alprogram beiktatását az országos vidékfejlesztési tervbe. Az FRM erre vonatkozó tervet nyújtott be a szaktárcához. Továbbra is kérik ennek bevételét a vidékfejlesztési tervbe, ha ez nem történik meg, jelentős gazdasági, szociális, környezeti, kulturális és stratégiai veszteséggel kell számolni – hívják fel a figyelmet.
A civil szervezet szerint az ország hegyvidékét (3 millió hektár mezőgazdasági területet, 850 ezer farmot, 3560 települést, 2,1 millió mezőgazdászt foglal magában) mellőzik, melynek eredményeként e területeken felgyorsult a népességfogyás, nőtt a véglegesen felhagyott területek nagysága, csökkent az állatállomány, visszafordíthatatlanul el­­vadult a legelők növényvilága. Szerző: Bokor Gábor