2018. február 4., vasárnap

„Nemzetközi” csapat nyerte a bánsági kolbászkészítő versenyt

Pataki Zoltán 2018. február 02., 
Szakértő zsűri bírálta el a kolbászmintákat

A Banater Zeitung hetilap (az Allgemeine Deutsche Zeitung napilap heti melléklete) idén is megszervezte hagyományos Worschtkoschtprob című rendezvényét, ahol a legjobb bánsági házikolbászok készítői mérkőztek meg egymásssal. A kolbászversenyt idén egy német–magyar–román–ukrán összetételű, temesvári fiatalokból álló csapat nyerte, a közönség különdíját pedig Herceg András vállalkozó érdemelte ki.
A Banater Zeitung hagyományos kolbászfesztiválját ez alkalommal a Temessági Kultúrotthonban szervezték meg a német kollégák, a helyi községháza és egy helyi német mezőgazdasági vállalkozó támogatásával. Temesság (német nevén Schag) német közössége mellett Temes, Arad és Krassó-Szörény megye valamennyi jelentős német közösségeinek a képviselőit meghívták a rendezvényre.
A kolbászversenyre 21 mintát neveztek be, amelyeket a bánsági gasztronómiai hagyományokat jól ismerő zsűri bírálta el. Az első és a harmadik díjat is egy nyolctagú, „nemzetközi” csapat nyerte el, amely német, magyar, román és ukrán nemzetiségű fiatalokból verbuválódott. „A kolbászkészítés örömforrás ennek a társaságnak – nyilatkozta a sajtónak Andreas Henz, a Die 8 csapat német szóvivője –, az a lényeg, hogy jó barátok vagyunk, jól szórakozunk együtt és Szent Andráskor minden évben összejövünk kolbászt készíteni, amit azután testvériesen elosztunk egymás között. Titkos receptünk nincsen, hiszen sót, borsot és fokhagymát mindenki tesz a kolbászába, mi 10% marhahúst is keverünk a disznóhúsba és nagy hangsúlyt fektetünk a füstölés minőségére”.
A második díjat egy temesvári mészáros nyerte, aki az előző években már többször első díjas lett a bánsági kolbászversenyen. A közönségdíjat Herceg András temesvári vállalkozó házikolbásza nyerte el.
A kolbászvesztivál több mint 100 résztvevője kitűnően szórakozott Temesságon, ahol a szervezők egy disznót is levágtak és a friss disznótoros kóstolóból mindenkinek jutott. A kiváló hangulathoz a Banater Musikanten fúvószenekar műsora is hozzájárult.