2013. szeptember 18., szerda

Túl sokan akarnak túl sokat 2050-ig kétszeresére nő a Föld élelmiszerigénye

2013.09.18 21:35MTI
A Föld energiaszükségletei a jelenlegi háromszorosára fognak rúgni a Római Klub nevű nemzetközi agytröszt szerint. De tudunk-e tenni azért, hogy ne menjen tönkre a bolygó?
Ian Johnson főtitkár a szervezet csütörtökön Ottawában kezdődő éves ülését beharangozó cikkében arra is rámutatott: a következő 37 év során várhatóan 2,6 milliárddal fog emelkedni a Föld jelenleg hétmilliárdos lakosságának lélekszáma, így a természeti erőforrások iránti növekvő igény és a klímaváltozás hatalmas terhet és kihívást jelent majd mind az emberiség, mind az egész bolygó számára.
Johnson az Ottawa Citizen című lapban megjelent cikkében azt írta: az emberiség "történelmileg példátlan mértékben fogyasztja a természet kincseit". "Minden másodpercben közel fél hektár trópusi esőerdőt pusztítunk el. A tengeri halállomány sosem volt még ilyen alacsony (...) A 21. század számos kihívással fog járni. Ezek közül kevés olyan jelentős, mint a környezet rendbetétele" - írta. 
Johnson ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a példátlan kihívások megoldására példátlan együttműködési lehetőségek állnak az emberiség előtt. "Ezen kihívásoknak két közös jellegzetességük van. Egyrészt mindegyik emberi eredetű, mindegyiket mi okoztuk. Amit elrontottunk, biztosan vissza tudjuk csinálni" - írta. 
Az 1968-ban alapított Római Klub 30 ország politikusait, üzleti vezetőit és tudósait tömöríti, akik az emberiség jövőjének fenntarthatóságára keresnek megoldásokat. A szervezet 1972-ben publikált, A növekedés határai című jelentésével vált világszerte ismertté.