2013. szeptember 18., szerda

Zöld minősítésű lesz jövőre a fővárosi irodák egytizede

Forrás: MTI | 2013. szeptember 18.
A most folyó irodaépítések befejezésével a több mint 3 millió négyzetméteres budapesti irodaterület egytizede rendelkezik majd valamilyen zöld minősítéssel - közölte az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó.
A nagy nyugat-európai és az amerikai cégek - nagyrészt az anyavállalat előírása miatt - csak zöld minősítésű irodát bérelnek. Annak ellenére, hogy az ilyen kínálat korlátozott, a bérleti díjban legfeljebb minimális többletet jelent a minősítés. Más a helyzet az üzemeltetési költséggel.
Például az idén nyáron elkészült - az Atenor Group által fejlesztett - Váci Greens irodakomplexum 6 szintes, bruttó 15 700 négyzetméteres "A" épülete megkapta a BREEAM "Excellent" minősítését. Amíg a Váci úti irodaházakban 4-4,5 euró havonta és négyzetméterenként az üzemeltetési költség, addig itt nem éri el a 3 eurót sem.
A már elindult, illetve a jövőben induló iroda beruházásoknál már - piaci - követelmény a zöld minősítés. Ez általában két lépcsőben történik, előbb minősíttetik a tervet, majd pedig a kész épületet.
A legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is.
A BREEAM rendszerben külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.
Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.