2013. szeptember 3., kedd

Most már legelőn is fejhetnek a bölöni gazdák

2013.09.03. 
Hat darab többstandos, szállítható fejőgéppel gyarapodtak a bölöni tejtermelő gazdák. A felszerelések a Heifer Románia Alapítvány Egy esélyt mindenkinek programja keretében érkeztek Erdővidékre. Tavaly a program részeként Írországból származó holstein fríz szarvasmarhákat vehettek át a bölöniek. 
A fejőfelszerelés darabja 22 ezer euróba kerül, ebből kétezer eurót kell kifizetniük a gazdáknak, az összeg többi részét az alapítvány állja. A gazdák önrésze a szarvasmarha-tenyésztők helyi egyesületét gazdagítja, a pénz fejlesztésre, működési költségre használható. A felszerelés a hatállásos fejőstand mellett vákuumpumpát, dízelmotoros áramfejlesztőt, vízmelegítőt, szállítható, közel ezerliteres hűtőtankot is tartalmaz. 
Utóbbihoz a gazdáknak kell biztosítaniuk az utánfutót – tudtuk meg a Heifer Alapítvány programfelelősétől, Anamaria Vekonytól. A fejőberendezések nagy előnye, hogy a legelőn is használhatóak, biztosítják a higiénikus fejési körülményeket, így a gazdák jó eséllyel teljesíthetik a januártól bevezetendő uniós tejminőségi normákat.
Alexandru Puscas, a bölöni egyesület elnöke nagyra érté­keli a kapott berendezéseket. „Komoly, teljesen felszerelt gépek, amire nagy szükség van a minőségi tej előállításához. De mindent be kell tartani, amit a kihasználásukkal kapcsolatosan elmondanak” – jegyezte meg.
A hatállásos fejőstandról a tej egyenesen a hűtőtankba kerül, ahol gyorsan le lehet hűteni. A szükséges 380 voltos áramot dízelgenerátor biztosítja. A szállítható hűtőtankokban jut a tej a tejcsarnokba. Visszaúton a legelő felé ivóvizet lehet szállítani bennük, ez szükséges a felszerelés automata mosásához. A standon minden álláshoz külön abrakoló tartozik. A tehenek néhány nap alatt megszokják, hogy itt fejik őket – véli az elnök.
A hatszor kétezer eurós részfinanszírozás az egyesületet gazdagítja. Ebből fejleszthetik a csarnokot, a tervbe vett tejfeldolgozóhoz is felhasználható. Arról is gondoskodnak, hogy minden tagnak előnye származzon a Heifer ajándékából – mondta Puscas.
Az alapítványon keresztül tavaly 35 holstein fríz fajtájú vemhes üszőt vehettek át a bölöni gazdák. Egy család egy szarvasmarhát kapott azzal a feltétellel, hogy a szaporulatot más családoknak adják át. Azóta megszülettek a borjak, sajnos, közel fele bikaborjú, ezeket vágómarhaként próbálják értékesíteni. Az először ellett üszők jól viselik a bölöni körülményeket. Több abrakot igényelnek, de ezt több tejjel hálálják meg. Puscas állata már az első laktációban 18–20 liter tejet ad naponta. Bokor Gábor Háromszék