2013. szeptember 3., kedd

Uniós követelmény a tejminőségre – Vészesen közeledik a határidő

2013.09.03. 
Január elsejétől csak az uniós normák szerinti tejet értékesíthetik a gazdák. Az előírások egyaránt vonatkoznak a tejcsarnokban, valamint fogyasztóknak közvetlenül eladott tejre. A Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei pénteken felvilágosító előadást tartottak, hogy mit tehetnek a gazdák a jó minőségű tej előállítása érdekében. Mint Nemes Imre elmondta, a hónap közepén uniós ellenőrök vizsgálódnak az országban: felmérik, a szakhatóságok megtettek-e mindent a felvilágosítás terén. Az unió más országaiban évek óta érvényes a szabályozás, Románia több alkalommal halasztást kapott, és semmi esély arra, hogy az alkalmazás január elsejei időpontját újból kitolják.
A rétyi Tavirózsa fogadóban a megye nagyobb tejtermelőivel tartott értekezleten Ötvös Mózes, a szarvasmarha-tenyésztők megyei egyesületének vezetője hangsúlyozta: mindenkinek meg kell értenie, milyen követelményeket kell teljesíteni ahhoz, hogy a gazdák jövő év elejétől is eladhassák a tejet.
Az uniós követelmények szerint az eladásra kerülő tej millilitere legtöbb 100 ezer csírasejtet és 400 ezer szomatikus sejtet tartalmazhat. A paraméterek biztosításához a legelső követelmény, hogy a tej egészséges tehéntől származzon, másodsorban a fejési higiénia betartása, a hűtés biztosítása – mondta Nemes Imre. El kell végezni a kötelező szűrővizsgálatokat a tuberkulózis, a leukózis és brucelózis felderítésére, az ezekkel fertőzött állatok teje nem eladható. Nem kerülhet eladásra a kezelés alatt levő – hasmenés, tőgybetegségek, körömrothadás vagy egyebek miatt ápolt – állatok teje sem. Nem kerülhet a minőségi tejbe az ellett tehenek föccsteje, az első kifejt tejsugarak sem, utóbbi nagy baktériumtöltetet tartalmaz. Kötelező külön tárolni az eurokonform és a követelményeket nem teljesítő tejet.
Az egyik legégetőbb kérdés a tej gyors hűtésének megoldása. Legtöbb két óra alatt legalább 8 Celsius-fokra kell csökkenteni a tej hőmérsékletét – erre nem elégséges a kútból vagy csapról származó víz. Meg­oldást jelenthetnének a hűtőbordás készülékek – hangzott el.
A leadott tej minőségéért elsősorban a gazdáknak kell felelősséget vállalniuk az önkontrollal. Ez azt jelenti, hogy időszakonként saját költségükre bevizsgáltatják a tejet. Az állat-egészségügyi igazgatóságnál csak az országos állattenyésztési stratégia keretében elvégzett vizsgálatok ingyenesek.
A vállalkozók által működtetett tejcsarnokokra is nagy felelősség hárul. Ők képezik a köztes láncszemet a gazdák és tejfeldolgozók között. Ha utóbbiak nem saját tejcsarnokot működtetnek, nincs közvetlen kapcsolatuk a termelővel. Így a csarnokban is ellenőrizni kell a tej minőségét, elkerülendő az utólagos nézeteltéréseket, a felvásárló által végzett szúrópróba-ellenőrzésekkel szembeállítható kontrapróbákat meg kell őrizni.
Csutak Attila, a gidófalvi csarnokot működtető vállalkozó elmondta: mindenkinek be kell tartania a szabályokat, a nagyobb termelők ismerik ezeket. Korábban, a 30 banis tejszubvenció igényléséhez is kellett ellenőriztetni a tej minőségét, akkor ezt megtették a gazdák – jegyezte meg. Mint elhangzott, kizárhatják az átvevésből azokat a gazdákat, akik fertőzött tejet próbálnak leadni – néhány liter silány tejjel az egész hűtőtank tartalma elrontható.
Farkas Sarolta bölöni tejcsarnokos felvetette: kell-e engedélyezni azokat a hűtőtankokat, melyekbe több gazda gyűjti a tejet? Igen, ebben az esetben már begyűjtőpontról lehet beszélni, szükséges az engedélyeztetés, mondták a szakemberek. Ha viszont csak egy gazda használja a tankot, nem kell engedélyezni.
Jövő év tavaszától az unióban változik a kvótarendszer. A nyilvántartás ugyan megmarad, de feloldják a termelési megszorításokat – figyelmeztetett Marius Popica, a mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) igazgatóhelyettese. Ennek eredményeképpen a nyugati termelők felengedhetik fékjeiket, a többlettermelést Romániába exportálhatják. A nagy mennyiségű, jó minőségű, alacsony előállítási áron megtermelt tej komoly konkurenciát fog jelenteni a hazai termelésre nézve.
A fejés higiéniájára, az állat-egészségügyi követelményekre a Gazdakör következő számaiban részletesen kitérünk. Minden gazdának meg kell értenie ezek fontosságát, be kell tartania a követelményeket, ha nem, sok család eleshet a megélhetést jelentő havi tejpénztől. Bokor Gábor Háromszék