2013. május 30., csütörtök

Kishegyes: A vidékfejlesztés "szelíd" módszerét bemutató konferencia

2013. május 30. 
Dr. Celluska Frindik Erzsébet és Zsidai Erzsébet


Az Európai Unió által támogatott, határon átívelő projektum keretében a nyitókonferenciát tartottak meg ma Kishegyesen, a falu- és tanyagondnoki szolgálat működtetésének témájára. A rendezvényt Zsidai Erzsébet, a projektum egyik hordozószervezete, a kishegyesi Női Fórum elnöke nyitotta meg, majd dr. Celluska Frindik Erzsébet községi elnök az idősekről és a rászorulókról való gondoskodás fontosságáról szólt az egybegyűltekhez. Csörszné Zelenák Katalin, a kecskeméti székhelyű Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesületének ügyvezető elnöke ismertette a több fázisból álló projektum részleteit, majd pedig dr. Bordás Ákos, a Magyar Nemzeti Erőforrás Minisztériumának főosztályvezetője az anyaországi tapasztalatokról és a magyar kormány vidékfejlesztési stratégiájáról beszélt. A továbbiakban Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatásügyi és Esélyegyenlőségi Titkárság titkárhelyettese: Falugondnoki szolgálat – munkalehetőség és esélyegyenlőség címmel tartotta meg előadását, majd Mackó József, a magyarországi Kelebia polgármestere a sikeresen működő kelebiai tanyagondnoki szolgálatot mutatta be. A konferencia további részében mgr. Nadežda Satarić, a belgrádi Amity civil szervezet elnöke tartott előadást, végül pedig Zsidai Erzsébet a kishegyesi falugondnoki szolgálat eddigi tevékenységének tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel.
Csörszné Zelenák Katalin – aki 2012-ben Magyarországon elsőként vehette át a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által alapított Az év vidékfejlesztője díjat – a kishegyesi konferencián a falugondnoki szolgálat működtetését a vidékfejlesztés "szelíd" módszerének nevezte. Elmondta, hogy a Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesülete 1997 novemberében alakult, összefogva Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megye falu- és tanyagondnokait, a falugondnoki szolgálat fejlesztéséért tevékenykedő polgármestereket, jegyzőket, önkormányzati szakembereket, önkéntes segítőket és mindenkit, aki felismerte a vidék problémáinak jelentőségét. 
Az egyesület már megalakulásakor célul tűzte ki a falugondnokságok szakmai munkájának, a falvak és a tanyás térségek hátrányos helyzetének javítását. A hálózatépítés, az együttműködés szándékával képzéseket, szakmai programokat szerveznek, segítik a falugondnokokat a kapcsolatépítésben. A falugondnokság gyakorlatának népszerűsítése érdekében már számos szakmai programot szerveztek. A kishegyesin kívül szakmai konferenciát szerveztek már Horgoson, valamint szakmai programon vettek részt Szabadkán is, a falugondnokság megismertetése érdekében. Tóth Péter