2013. március 24., vasárnap

Népfőiskola a javából (Árkos)

2013. március 23
A Régeni Áron Dalárda Zajzoni Rab István megzenésített verseit adta elő

Tizenharmadik éve, hogy az árkosi Dahlström Kálmán Művelődési Tár­saság októbertől márciusig szinte heti rendszerességgel tartja közművelődést szolgáló összejöveteleit. A sorozatot – bár ők egyszerűen előadásnak nevezik – mind a változatos tematika, mind jellege tekintetében nyugodtan nevezhetjük népfőiskolának.
Hiszen történelem­től gazdálkodásig, hagyo­mányoktól művészetekig, hobbitól közéletig a Bálinth Zoltán által kezdeményezett és szervezett események a közművelődés olyan választékát hozzák közelebb az ár­kosiakhoz (és nem csak hozzájuk), amelyet bárki megirigyelhetne. Ezt egészítik ki a nyári kiállítások, kézművesvásárok vagy éppen az ünnepekhez kötődő tevékenységek – jövő héten például a tojásírás.
Ezen a héten az Imreh Domokos néhai kántortanító nevét viselő tanácsteremben Zajzoni Rab István szellemét idézték meg szóban, versben, dalban: Bencze Mihály, a lánglelkű barcasági költő kutatója, szellemi hagyatékának gondozója részletesen vázolta regényes életútját (a költő Árkoshoz kötődését sem hagyva ki, hiszen diákkorában itt jelentkezett sikertelenül hu­szárnak) és életművének talán még kalandosabb utóéletét, a helyi Ré­geni Áron Dalárda Márk Attila vezetésével pedig verssel és a Mácsafej zene­kar két tagjának közreműködésével a Zajzoni em­lékére írt lemez három dalával köszöntötte a költőt.
Bálinth Zoltán szerint az évek óta végzett kitartó munka legfontosabb hozadéka, hogy törzsközönséget sikerült gyűjteni, sokan pedig az érdeklődésüknek megfelelő előadásra, eseményre mennek el, így az is előfordult már, hogy nem volt elég ülőhely a teremben. Szerző: Ferencz Csaba