2013. március 26., kedd

Tojások festve, gyöngyözve

Szász Cs. Emese | 2013.03.25.
Talán a történetének legnagyobb és legszebb tojáskiállítását szervezte idén a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület Marosvásárhelyen. A tagok kétkezi munkája által 280 mindenféle technikával készült tojást állítottak ki. Van köztük festett, írott, ragasztott, de gyönggyel díszített is.

Gyereksereg a kiállításon

A Lorántffy Zsuzsanna Egyesület tagjai nem is tudják már, hányadik tojáskiállításukat szervezték idén az Unitárius Egyházközség Bolyai utcai tanácstermében. Amióta az egyesület létezik, azóta minden évben megszervezik ünnepi ráhangolódás gyanánt. „Eleinte a székházunkban szerveztük kisebb formában, aztán mind nagyobb lett az érdeklődők tábora, s így a kiállítás is. A résztvevők azt mondják, az idei különösen jól sikerült” – mondja az idei kiállítás főszervezője, Czika Mária.
„A rendezvény csapatmunkaként született most is, a különböző technikákkal készült tojásokat az egyesület tagjai készítették”– tette hozzá Czika Mária. A hagyományos íróval és viasszal festett mintás tojások mellett hagymával festett, valamint a szivárvány minden színében tündöklő tojások is voltak. Idén nem két, hanem négy asztalon sorakoztak a tojások, s egy ötödik gyakorlatilag a gyereksarok szerepét töltötte be, ahol csokitojások mellett gyerekek által készített húsvéti eszközök is voltak. „Nagymama vagyok, tudom, hogy a gyerekeimnek mit jelent egy gyereksarok, ugyanakkor nem akartuk keverni az eredeti mintával kidolgozott tojásokat a gyerekek által készítettekkel” – mondta Czika Mária, aki társaival alig bírta fogadni a kiállításra érkező gyereksereget. A gyerekek megcsodálták, megfogdosták a színes tojásokat, majd haza is vittek belőlük, ugyanis 3, 4, 5 lejért vásárolni lehetett belőlük.
A Lorántffy Zsuzsanna Egyesület tagjai nem most kezdték a húsvéti készülődést, múlt szombaton a marossárpataki gyermekotthonban voltak, ahol a bentlakókat tanították tojásfestésre, gyurmázásra. „Nagy élmény volt az idei látogatás, én még nem láttam ennyi lelkesedő gyereket, akik mindannyian tojás akartak festeni. Nem csak a húsvéti készülődésnek, nekünk is örültek. Nem is mi adtunk, hanem inkább kaptunk Marossárpatakon, méghozzá rengeteg szeretetet” – mondta a gyerekotthon meglátogatásáról az egyesület vezetője, Náznán Olga.
A tojáskiállítást még kedden 13 óráig lehet megtekinteni – persze azt, ami megmaradt belőle.