2013. január 21., hétfő

Erdődhegyen elindult Noé bárkája

2013-01-20 Kocsis Zoltán
Január 19-én, szombaton az Erdődhegyen található Helga Winter Házban tartották az Erdélyi Kárpát Egyesület, a PAX Egyesület és a Csengersimáért Közhasznú Egyesület közös pályázatának a projektnyitóját. A Noé bárkája - Erdei iskola és bemutatófarm elnevezésű program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a régió alapvető erősségeire építve.
A projekt keretében Csengersimán megépül majd egy természetvédelmet és hagyományőrzést szolgáló központ, amely bemutatja a hagyományos paraszti életmódot és őshonos állatfajtákat. Emellett korszerű számítástechnikai és tudományos megfigyelésre alkalmas eszközökkel gazdagodik a Helga Winter Ház és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, amelyek hatékonyabbá teszik az erdei iskolában történő tanulást. Bővül a Helga Winter Ház melletti játszótér, kialakításra kerül egy erdei tanösvény, amely a táj jellegzetes állat- és növényvilágát mutatja be. Az Erdélyi Kárpát Egyesület tanároknak, tanítóknak, óvónőknek tart majd képzést a szabadtéri iskola elméletének és gyakorlatának témájában és kidolgozásra kerül egy mindenki számára elérhető oktatási segédanyag is. Mindezek mellett erdei iskolai táborokat szervezhetnek majd Csengersimán és Erdődhegyen.
A projekt a gyermekek és pedagógusok számára egy olyan életszemlélet és életmód megismerését teszi lehetővé a természeti értékek és őshonos állatok közvetlen közelről történő megismerése által, ami életüket közvetlenül egy jobb, élhetőbb irányba vezetheti.
A tapasztaláson alapuló nevelés, a modern technika és az innovatív oktatási technikák ötvözése kiemelkedő eredményeket vetít előre.
A Helga Winter Házban megtartott projektnyitón beszédet mondott többek között Költő Zoltán, Csengersima polgármestere valamint Ádámkó István, a PAX Egyesület elnöke. Ezt követően Koncz Andrea, Homoki Tamás és Márk-Nagy Ágota bemutatták a projektet. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum IX.B osztályos diákjai előadták az Erdőn áttör a fénysugár és a Nézzétek az ég madarait című ifjúsági dalokat, arendezvény alatt pedig a meghívott vendégek egy kiállítást tekinthettek meg az elemi osztályos diákok munkáiból, amelyeket az erdei iskola program keretén belül készítettek.