2013. január 27., vasárnap

Dobozon át szivárog a méreg

2013. JANUÁR 27., szerző: Csepelyi Adrienn
Könnyű, nem törik, olcsó – a műanyagoknak számos előnyös tulajdonsága van, amelyek miatt átvették az uralmat a háztartásokban. Ki gondolná, hogy az egészségünket, sőt, akár az életünket fenyegetik?

Fotó: Ujvári Sándor

A biszfenol-A, amit az egyszerűség kedvéért csak BPA-ként emlegetnek, az egyik legnagyobb mennyiségben előállított vegyület a világon: évente több mint 2,7 millió tonna készül belőle. Megtalálható a polikarbonát műanyag étel- és italtárolókban, készítenek belőle vízvezetéket, boroskannát, ez borítja a konzervek és a befőttesüveg-tetők belsejét, de a hőpapírok (blokkok, bizonylatok) és egyes műtrágyák is tartalmazzák. Hő hatására vagy túl savas, illetve túl lúgos közegben kioldódik az edényekből, és súlyos károkat okozhat az emberi szervezetben. (Egyes kutatók szerint minden különösebb külső hatás nélkül is szivárog az ételeinkbe, italainkba.)
Kanadában már évekkel ezelőtt betiltották, 2011 óta pedig az Európai Unió területén is tilos BPA-tartalmú cumisüveget forgalmazni, a vegyület ugyanis visszafordíthatatlan károkat okoz a csecsemők agyában, és nagyban felelős a gyermekkori elhízásért. A felnőttek sem lehetnek nyugodtak: a BPA ugyanis felboríthatja a hormonháztartást, károsíthatja a pajzs- és hasnyálmirigyet, de kapcsolatot fedeztek fel a vegyület és a kettes típusú cukorbetegség, valamint az elhízás között is. 
Magyarországon körülbelül 150 ezer nő küzd a meddőség ellen. Szomorú, de ebben is a BPA lehet a ludas: ártalmas ugyanis a petefészkek működésére, csökkenti a spermaszámot, ráadásul mell- és prosztatarákot okozhat. Mivel az inzulinháztartást is felborítja, a BPA-val érintkező várandós nők magzatainak nagyobb esélyük van a cukorbetegségre, növekedési zavarra, ráadásul az anya vércukorszintje is okozhat komplikációkat.
A Föld lakosságának több mint 90 %-ának vérében kimutatható a BPA, méghozzá gyakran ijesztően magas mennyiségben, pedig egészen kevés is hatalmas kockázatot jelent belőle. Dacára annak, hogy a vegyület káros hatásait száznál is több orvosi tanulmány igazolja, egyelőre mégis kaphatóak BPA-t tartalmazó műanyagtermékek. 
Akkor mégis hogyan védekezhetünk ellene? A kutatók azt javasolják, semmiképpen se melegítsünk ételt műanyag edényben a mikrohullámú sütőben, ne tároljunk bennük semmit hosszabb ideig, különösen savas, ecetes, esetleg lúgos ételeket, italokat ne. A legokosabb persze, ha visszatérünk a hagyományos útra, és porcelán, üveg, cserép, illetve más természetes anyagból készült eszközökkel, használati tárgyakkal vesszük körbe magunkat. Lehet, hogy kevésbé praktikusak, de garantáltan szebbek és egészségesebbek is.