2013. január 28., hétfő

Gazdaképző kollégium épül Csíkszentsimonban

Rédai Botond | 2013.01.28.
Mintagazdaságot is magába foglalna az a gyermekotthon, amelyet Csíkszentsimon keleti végében hoz létre a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az elképzelések szerint a Csíkszentmárton felőli kijáratnál található telephelyen két kollégiumi épület és külön gazdaság létesülne azon, az alapítvány által pártfogolt fiatalok számára, akik mezőgazdasági szakközépiskolában folytatnák tanulmányaikat.
Többek között egy már elkészült modern istálló is várja majd a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozottjait az új csíkszentsimoni otthonban
„Az országban ugyan ismét van mezőgazdasági szakképzés, de úgy látom, a diákoknak nem igazán van lehetőségük a szakmai gyakorlatokat elvégezni” – fogalmazott portálunknak Böjte Csaba ferences testvér. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője elmondta, több olyan jelzést is kapott az elmúlt időszakban, miszerint az említett képzésben részesülőknek kevés lehetőség adódik a gyakorlatban is megismerkedni a mezőgazdasági folyamatokkal és munkákkal. „Az iskoláknál nincsenek állatok, nincsenek gépek, amelyeken tanuljanak a fiatalok. Jó elméleti képzést kapnak az évek folyamán, de szükség van a gyakorlatra is. Ezért egy olyan helyet szeretnénk létrehozni, ahol egy egész gazdaság áll majd a rendelkezésükre” – jelentette ki Böjte atya. A tervek szerint egy fiú- és egy lánykollégiumot létesítenek Csíkszentsimonban. Az alapítvány csíksomlyói otthonában maradnának azok, akik elméleti gimnáziumban tanulnának, az alcsíki létesítménybe kerülnének, akik mezőgazdasági szakképzésben részesülnének a csíkszentmártoni szakközépiskolában. 
„A gyerekek ezen a telephelyen lakhatnának, és élesben gyakorolnák azt, amit elméletben már elsajátítottak az iskolában. Tulajdonképpen egyfajta mintagazdaságot hoznánk létre, ahol nemcsak a mi gyerekeink gyakorolhatnának, hanem bárki más, akit érdekel a dolog” – részletezte az alapítvány vezetője. Mint azt Böjte Csabától megtudtuk, a kollégium nagyállattartásra rendezkedne be, ugyanakkor növénytermesztést is folytatnának. „A telephelyet Kurkó Gyárfás üzletember ajándékozta alapítványunknak. Együtt álmodoztunk erről a projektről, szeretném, ha nemcsak adományozóként maradna, hanem társként is be tudna kapcsolódni a további elképzelésekbe” – említette Böjte Csaba.
A ferences testvér elmondta, a telephelyen található két épület átalakításával mintegy negyven bentlakót tudnak befogadni, az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek, a munkálatok, a remények szerint, tavasszal kezdődnének. Ezenkívül egy erdélyi származású magyarországi vállalkozó felajánlotta, hogy mezőgazdasági gépekkel látja el a telephelyet, mi több, ezek használatára is megtanítja a fiatalokat. „Úgy néz ki, a kirakós minden darabja megvan, már csak össze kell illeszteni őket. Hiszem azt, ha megfelelő szakoklevelet tudunk adni a fiatalok kezébe, akkor érvényesülni tudnak az életben” – mondta Böjte Csaba. 
Örvendünk a kezdeményezésnek, reméljük, minél hamarabb létrejön a kollégium – reagált megkeresésünkre Ábrahám Klára. A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatójától megtudtuk, a tanintézményben ősztől induló szakmunkásképzővel kapcsolatos egyeztetéseken már volt szó a Szentsimon határában létrehozandó bentlakásról és a hozzá tartozó gazdaságról. Az igazgató úgy látja, kiváló lehetőség lesz ez arra, hogy a mezőgazdasági képzésben részesülő diákok egy része élesben is megtapasztalja, mit jelent gazdálkodónak lenni. „Jó lenne, ha ez megvalósulna, hiszen ezáltal a mi iskolánkat is felpártolná az alapítvány” – nyomatékosított az illetékes.