2012. június 22., péntek

Minden idők legdrágább betakarítása vár a gazdálkodókra

2012. június 22.sonline.hu
Somogyban a 8100 hektáron termesztett őszi árpával elkezdődött az aratás. Emberemlékezet óta a legdrágább betakarítási idény vár a gazdálkodókra: 15-20 százalékkal megugrott az alkatrészek ára és tetemes kiadást jelent a gázolaj.
Tartós hőség és áringadozás: ettől tartanak leginkább a somogyi termelők. Ahogy a megyei állatállomány megcsappant, úgy csökkent az őszi árpa termőterülete is. Ahol mutatóba még maradt sertés, ott takarmányozásra használják a terményt, mások – kereskedők közvetítésével – a külföldi eladásban bíznak. Kockázatos és buktatókkal teli idény előtt állnak a somogyi családi- és kisvállalkozások. Elsősorban azok járhatnak jól, akik addig tudják raktározni a learatott gabonát, amíg a legkedvezőbb árat ajánlja a felvásárló. Csakhogy az adósságban úszó gazdaságok zöme még a napi működéshez szükséges forintokat is nehezen teremti elő.
Hétszáznegyven lóerő dübörgött szerda délután a somogyjádi határban. Három kombájn vágta a 77 hektárnyi őszi árpát, a helyi agrár zrt. munkásai kora reggeltől napnyugtáig dolgoznak. Három nap alatt végeznek a munkával, a tavalyinál valamivel kedvezőbb, öt tonna körüli átlaghozamot remélnek. A kaposfői Kaposmező Kft. kombájnjait szerdán még gépszemlére vitték, csütörtökön már a 90 hektár saját és a 25 hektárnyi integrációban termesztett árpát takarítják be.
– A búzának biztosabb a piaca, mint az őszi árpának – mondta Szerényi Zoltánné növénytermesztési ágazatvezető. – A termelést részben a vetésforgó indokolja, illetve az, hogy vetőmag-előállítással is foglalkozunk.
Tavaly aratáskor nagyjából 42 ezer forintot kaptak egy tonna árpáért, most 50 ezer forint körüli áron szerződnek le. Az augusztusi tőzsdei árak 51 ezer forintot jósolnak. Bár a szabad piacon nincs minden kőbe vésve, a kereslet-kínálat gyors változása pillanatok alatt újraírhatja az árakat.
Különösen izgalmasnak ígérkezik a búza aratása, amely Somogyban várhatóan július elején indul meg. A minőségi paraméterek meglehetősen behatároltak, s a termelő-kereskedő csatában gyakran a gazdák húzzák a rövidebbet. Szigorúan az augusztusi tőzsdei mutatókat tekintve megállapítható: a tavalyi 48 330 forint volt a malmi búza tonnája, az idén közel 54 ezer forintot jeleznek előre.
– A teljességhez hozzátartozik, hogy jelentősen megnőtt a termelők költsége – közölte Vörös Bálint, a megyei területi agrárkamara vezető tanácsadója. – Drágult a bérbetakarítás is. Akik nem rendelkeznek saját kombájnnal, azok hektáronként 16-23 ezer forintot fizethetnek hektáronként.
Vajon az idén is a felvásárlók kaszálnak? Hanyecz Imre, a térség egyik nagy terménykereskedelmi társaságának ügyvezető igazgatója megérti a gazdák gondját, ám szerinte a kereskedők is épp eleget kockáztatnak. A forint-euró árfolyam sűrű mozgására utalva megpendítette: egymillió eurós tételnél akár 20 millió forintot bukhatnak, de az is komoly nehézséget jelenthet, ha nem a leszerződött mennyiségű vagy minőségű terményt szállítják le a termelők. S ha ez nem elég, olykor a természet is megleckézteti őket. A Duna alacsony vízállása miatt hatalmas mennyiségű áru maradt korábban a kikötőben.
– Somogyban az idén közel ötmilliárd forint értékben kívánunk gabonát vásárolni – folytatta. – A 8-10 ezer tonna őszi árpát Olaszországba és Szlovéniába szállítjuk, s hajón távolabbi országokba jut az áru egy része. Ezen kívül még egy hazai takarmánykeverő vállalat is rendelt. Búzából előreláthatóan 60-80 ezer tonnára szerződünk le.