2011. december 22., csütörtök

A zamatos sárpataki pálinka titka

http://www.kozpont.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1048:a-zamatos-sarpataki-palinka-titka&catid=40:riport&Itemid=58
2011. szeptember 22. Írta: Nagy Annamária
Egyetlen marossárpataki rendezvény sem teljes Antalfi Zoltán pálinkái nélkül. Gyerekkorát Nyárád menti apai nagyszüleinél töltötte, tőlük leste el a pálinkafőzés titkait. Aztán laboránsi, majd pálinkafőzői oklevelet is szerzett, s immár két évtizede látja el minőségi nedűvel a környéket, ám termékeinek híre az országhatáron is túljutott.
-1991-ben kezdtem el Sárpatakon a gyümölcspálinka-főzést, a több évszázados hagyományok szerint, nyitott tűzzel, kavaró használatával. 2008-ig használtam ezt a módszert, akkor határoztam el, hogy újítok. Abban az évben egy magyarországi pálinkafesztiválon jártam, itt láttam az ötletem megvalósításához szükséges modern készülékeket. Nem tétováztam, rövid időn belül felkerestem a céget, akitől duplafalú üstöket vásároltam, amelyekben a munkavédelmi szabályok betartásával minőségi italt állítok elő – meséli a mosolygós vállalkozó.
A jó pálinka nem okoz fejfájást
A pálinkafőzés titkaiba is szívesen beavat: a kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használja, ami egy főzőüstből és egy finomító üstből áll. Első lépés a cefre főzése, amely főzőüstben történik gőz segítségével. A cefréből kicsapódott gőz az alszesz, amit később finomító üstbe tesznek. A finomítás az alszesz gőzzel való főzése, amelynek eredménye a pálinka. Utolsó lépés a pálinka rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban való érlelése. Minél tovább érlelődik a pálinka, annál kellemesebb a zamata.
Az érleléshez kizárólag érett és ép gyümölcsöket – szilva, cseresznye, alma, körte, birsalma, körte – használ. A pálinkát otthon palackozzák, s félliteres, kétliteres és ömlesztett formában kerül a marosvásárhelyi és székelyföldi vásárlókhoz, Sárpataki Gyümölcspálinka név alatt. A legalább 40 fokos pálinka után az állam igencsak megkéri a jövedéki adót, s azt nem veszik figyelembe, hogy a címke, az üveg és az illeték lassan már többe kerül, mint maga a pálinka. Ebben az országban sajnos az állam nem támogatja, inkább szipolyozza a vállalkozókat.
- Ha valaki minőségi pálinkát fogyaszt – amely jó alapanyagból, megfelelő erjesztéssel és kiváló főzéstechnika alkalmazásával készült –, nem kelhet másnaposan, nem fáj a feje. S még egy fontos titok a pálinkafogyasztók számára: sose hűtsék ezt a természetes nedűt, mert akkor elveszíti a gyümölcsösségét és az illatát. Lassan kell kortyolgatni, ízlelgetni, s főleg élvezni!
„Ide jár az egész környék”
mondja Antalfi Zoltán. Mivel a környéken nem működik hivatalos pálinkafőzde, Csergedtől a Görgény-völgyéig Marossáspatakra hozzák a cefrét. Előjegyzés alapján főznek a hozzájuk fordulóknak. S hogy a sárpataki pálinkát minél jobban megismerhessék, tárgyalásokba kezdtek az anyaországi értékesítése érdekében. A tervek szerint jövő évben a Marossárpatakért Egyesülettel közösen pálinkafesztivált szerveznek, amelyen népszerűsítik a terméküket.