2011. december 22., csütörtök

Vidékfejlesztési szakmai tanácskozás a Tövishát Leader Kistérségben

A Tövishát Leader Kistérség munkacsoportja immár közel két éve munkálkodik, s fő célkitűzése, amint az a fejlesztési stratégiájában is megfogalmazta, olyan közösségi kezdeményezések fölkarolása, amely a vidékfejlesztés területén nélkülözhetetlen, mint a munka-helyteremtés, az együttműködés kialakítása a civil szféra, önkormányzat, helyi termelők , vállalkozók között, a helyi termékek piacra juttatása, szakmai képzések biztosítása. A két év munkálkodása alatt több szakmai tanulmányúton (Magyarország, Spanyolország Leader kistérségeiben) vehettek részt a Tövishát Kistérség képviselői.
A Tövishát Kistérséghez 11 község tartozik, amely magában foglal 51 falut, a kistérség összlakossága 34.476 lakos. A kistérséghez a következő községek tartoznak: Szopor, Bogdánd, Hadad – Szatmár megye déli részéről, Szilágyszeg, Debren, Cigányi, Haraklány, Kusaly, Baksa, Szilágysámson, Sarmaság. Az elkészült 5 éves fejlesztési terv jelenleg elbírálás alatt van, amely reménységeink szerint finanszírozva lesz és így célkitűzéseinkre 2.850.000 eurót fordíthatunk. Ennek a munkának az eredménye az a szakmai tanácskozás, amely, az előzetes egyeztetések eredményeként, március 17-18. között, a Leader Kistérség első szélesebb körű vidékfejlesztési szakmai tanácskozására került sor. Az első nap a kistérség munkacsoportjával való találkozásnak adott helyet a görcsöni „Három Fenyő” menedékház, majd második nap már lakossági fórumon, Mocsolyán, segítették hasznos tanácsokkal a közösségünkbe érkező szakemberek.
A konferencia-jellegű esemény meghívottai a GEMARA Kistérség Helyi Akciócsoportjának tagjaiból és az ,,Összefogás a Sárrét Jövőjéért” Helyi Akciócsoport küldötteiből állt, valamint a Corvinus Egyetem nyugalmazott docense, dr. Sipos Béla előadása szemléltette a Szilágyság gyümölcstermesztésben rejlő lehetőségeit.
Móré-Zsigmond Mihály Levente, a Tövishát Leader Kistérség elnöke nyitotta meg a szakmai tanácskozást, aki hangsúlyozta, hogy újra olyan rendszereket kell létrehozni, amelyek önálló működésre képesek, és ezért elengedhetetlen az együttműködés és az összefogás. Vidékeink legnagyobb problémája, hogy a szakemberek elköltöznek, magukra maradnak a kistermelők, akik a beszűkült piacra már képtelenek bejutni, ezért kezdeményeztük ezt a konferenciát is, hogy a szakmai tanácsadástól a pályázat megírásán keresztül a termék értékesítéséig létrehozzuk azokat a termelői értékesítő csoportokat, amelyek a termelőket, a piackutatási szakembereket, illetve az agrármérnököket tömöríti.
Környékünkről érkezett meghívottaink közül Luka Péter tartott előadást a Szilágy Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság képviseletében, Szilágyság múltjáról, jelenéről és jövőbeli esélyeiről a szőlészetben és gyümölcstermesztésben. A rendezvényre sok olyan helyi gazda, fiatal, vállalkozó, önkormányzati alkalmazott és polgármester érkezett, akiknek szívügyükké vált a helyi jellegzetességek és lehetőségek kiaknázásában rejlő vidékfejlesztés.
Honnan indultunk? Hogyan tovább? Szabadi János, a GEMARA Kistérség munkacsoportjának vezetője előadásában részletes képet adott a LEADER program metodikájáról, gyakorlati kérdések és problémák megemlítésével. A rendszerekben való gondolkodás ebben az esetben talán a legfontosabb. Ugyanígy vélekedtek a más szakterületek előadói is. Elengedhetetlen a szövetkezés, másképp elvesztünk. A szaktanácsadás célja ebben a szellemben az esetlegesen felbukkanó nehézségekre és problémákra való figyelmeztetés. Varga Péter, a GEMARA Kistérség elnöke, Vaszar polgármestere, a közösségi konfliktusok és megoldások terén világított rá a polgármesterek kiemelkedően fontos szerepére, helyi együttműködés szintjén és határokon átnyúló kapcsolatok ápolásában is.
Dr. Sipos Béla Zoltán előadásában a dombos Szilágyság olyan gyümölcseiről esett szó, amelyeknek valamikor történetük volt környékünkön, vagy még honosításra várnak. A gyümölcstermesztési módszerek széles skálája, a típusok széles palettája mindenkiben elültette az ötlet magvát, amelyekről az előadásokat követően lehetett beszélgetni.
Pap Zoltán személyében alakult ki többünkben a vérbeli borász fogalma. A Somló Hegyaljai birtokán mintagazdaságot működtet. Tapasztalatait lelkesen adja át tanulni vágyó fiataloknak, de akár az öregebbeknek is. Mindezt nagy szakértelemmel és ízes magyar humorral fűszerezve. Előadásának célja a szőlő megművelése és a piacon való megjelenés közötti időszak bemutatása, a szervezett borászat szemléltetése a hegyközség és a hegybíró fogalmának és szerepkörének leírásával valamint a korszerű technológia lehetőségeinek bemutatása.
Bagyura Ferenc, a Készenlét Zrt. Képviseletében a helyi információ áramoltatás fontosságát szemléltette. A jövőbeli támogatásáról biztosított a Tövishát Helyi Akciócsoport Munkájában.
A Sárréti Kistérség és a Tövisháti Kistérség barátságának jeleként volt jelen Bangóné Borbély Ildikó, a Helyi Akciócsoport volt menedzsere. Beszédében megemlíti, hogy a közösségi bizalom helyreállítsa égető fontosságú. A vidékfejlesztés egyetlen esélye a megértés és az emberekben rejlő jóindulat. Az anyagi fejlesztések deficitesek a szellemi vidékfejlesztés mellőzésekor. Kiemelkedő jelentősége van a gyülekezeti vezetőknek, az egyházaknak a közösségi párbeszéd moráljának megteremtésében.
Eredménynek számítandó az is, hogy a külföldi partnereink kapcsolata révén kistérségünkből már 1 tonna szilvalekvárra kaptunk megrendelést.
Hisszük, hogy a szakmai tanácskozás jó megalapozása volt annak a hosszú távú együttműködésnek és munkának, amely a vidéken élők megmaradásáért fog zajlani.
Köszönetünket fejezzük ki a kooperációban résztvevő magyarországi vendégeinknek, illetve a Szülőföld Alapnak, amely anyagi támogatásával lehetővé tette a rendezvény megszervezését.

A Tövishát Leader Kistérség vezetősége