2025. február 3., hétfő

Microgreens: Milyen előnyei vannak, hogyan csíráztassuk, mennyit és mivel együnk Az immunitásért és a szépségért

https://www.womanhit.ru/at-home/food/2025-02-02-mikrozelen-chem-polezna-kak-proraschivat-skolko-ischem-est/?utm_source=smi2&utm_medium=wh
Oksana Litova 2025. február 3. 

Unsplash
Tél végén szervezetünknek különösen nagy szüksége van vitaminokra és mikroelemekre, mert a több hónapos hideg időjárás után kimerülnek a tápanyagtartalékok, kevesebb a friss szezonális termék az étrendben. Ekkorra a D-vitamin szintje csökken, mivel nincs elég napsütéses nap, és ez befolyásolja az immunitást, a hangulatot és az anyagcserét.
Az antioxidánsok, a magnézium, a vas és a cink segítenek megbirkózni a felgyülemlett fáradtsággal, erősítik a száraz levegőtől és hidegtől szenvedő hajat és bőrt. Ha nem pótolja a tápanyaghiányt, apátiát, energiacsökkenést, a bőr, a köröm és a haj állapotának romlását tapasztalhatja. Éppen ezért tél végén érdemes több friss zöldséget, dióféléket, minőségi olajokat, erjesztett ételeket beiktatni az étrendbe. És természetesen zöldek: a táplálkozás ezen aspektusán részletesebben fogunk foglalkozni.
Miért szuperélelmiszer a Microgreens?
A mikrozöldek fiatal növényi hajtások, amelyeket a csírázás után 7-14 nappal szednek be. Ezek a zsenge hajtások akár 40-szer több vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a felnőtt növények. Miért? Egyszerű: a csírázás pillanatában a mag minden biokémiai folyamatot aktivál, hogy erős növényt hozzon létre, és a tápanyagok koncentrációja ebben a pillanatban maximális.

Unsplash
A mikrozöldek fogyasztásával sokkoló adag tápanyaghoz jut:
- A, C, E, K vitaminok, B csoport - erősítik az immunrendszert, javítják a bőr és a haj állapotát.
- Antioxidánsok – védik a sejteket az öregedéstől és a gyulladásoktól.
- Kálium, magnézium, vas, cink - támogatják a szív, az agy és az anyagcsere működését.
- A klorofill a szervezet természetes méregtelenítője.
Általában csak pár marék mikrozöld naponta – és az étrended gazdagabb lesz, a szervezeted pedig megköszöni a támogatást.
Hogyan neveljünk mikrozöldeket otthon
Szó szerint az ablakpárkányon termesztheti, különösebb felszerelés nélkül. Csak magokra, edényre, vízre és egy kis türelemre van szüksége. Válassza ki a magvakat – brokkoli, retek, mustár, lucerna, lóhere, napraforgó, bazsalikom és mások mind jó választás.
Áztassa - öblítse le a magokat, és fedje le vízzel 6-12 órára (kivéve a kisebbeket, mint a vízitorma). Készítsen alapot a csíráztatáshoz - használhat kókusz szubsztrátumot, tőzeget vagy normál vattát/gézet.
Egyenletesen terítse el a magokat a felületen anélkül, hogy eltemetné őket. Permetezzen vízzel és fedje le fóliával vagy fedővel 1-2 napig. Helyezze világos helyre - a hajtások néhány napon belül megjelennek. Öntözze naponta egyszer, a mérsékelt nedvességet fenntartva. Vágja le a 7-14. napon, amikor a hajtások elérik az 5-10 cm-t. Fontos: ne használjon szokásos magokat a kerti ágyáshoz - ezek rovarirtó szereket tartalmazhatnak. Válassza azokat, amelyeket kifejezetten mikrozöldekhez terveztek.

Unsplash
Mennyi mikrozöldséget kell enni naponta
A vitaminpótláshoz napi 50-70 g (kb. maroknyi) elegendő. De ha a szervezet több frissességet és energiát igényel, nyugodtan adhat hozzá többet - a zöldekkel lehetetlen túlzásba vinni.
Mivel együnk mikrozöldeket
Ezek a zsenge csírák sokoldalúak: hagyományos levelek helyett salátákhoz adjuk.
Adjuk hozzá a turmixokhoz – a brokkoli és a spenót zöldje jól párosul a gyümölccsel. Díszíts szendvicseket, omletteket, leveseket, tésztákat, használd tekercsben, tavaszi tekercsben, tálban. Ízesítsük olajjal és citrommal, és egyszerűen fogyasszuk külön ételként (például ebédre vagy délutáni uzsonnára).