2023. szeptember 17., vasárnap

Elképesztő látvány: ez a fa a törzsén érleli a gyümölcseit!

2023. szeptember 17.,  Agroinform.hu
Rendszeres öntözés mellett a trópusi területeken egész évben szüretelhetők róla a folyamatosan érő gyümölcsök.
A jabuticaba vagy Aborele szőlő (Myrciaria cauliflora) a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld trópusi fa. Csak az Amazonas mentén él, Brazília délkeleti részén, Paraguayban és Északkelet-Argentínában a legelterjedtebb. Brazil szőlőfa, Jabotica, Guaperu, Hivapuru, Sabara és Ybapuru néven is ismert.
A jabuticaba jellemzői
A fa különlegessége, hogy a törzsén nőnek a virágai és a gyümölcsei. Törzsét és ágait virágzás és érés idején a gyökerektől a koronáig fehér virágok, majd gyümölcsök tömegei borítják el. Termése Dél-Amerika egyik legérdekesebb gyümölcse – szilva nagyságú, íze fanyar, kocsonyás húsa édes, fehér vagy rózsaszín, héja vastag, éretten sötétlila színű.
Általában nyersen fogyasztják, de lekvárt, üdítőt, likőröket és bort is készítenek belőle, héjából pedig főzetet, amellyel többféle betegséget kezelnek.
Ágai helyett a törzsén nőnek a virágai, gyümölcsei – fotó: Shutterstock
A jabuticaba különleges továbbá azért is, mert természetes körülmények között évente egyszer vagy kétszer virágzik és terem, de rendszeresen öntözve a trópusi területeken többször is virágzik, és egész évben szüretelhetők róla a folyamatosan érő gyümölcsök.
A gyümölcs nagyon gyorsan erjedésnek indul, ezért a piacokon – különösen a fő termesztési területein kívül eső piacokon – ritkán lehet vásárolni, azonban rengeteg utcai árus kínálja kis hálós zsákokban a frissen szedett gyümölcsöket.
Jótékony hatásai
A napon szárított héjából készült főzettel asztma, hasmenés és krónikus mandulagyulladás is kezelhető, továbbá antioxidánsokat, gyulladáscsökkentőt és rákellenes vegyületeket is tartalmaz.