2023. február 26., vasárnap

Az Egyesült Államokat a "szupermalacok" inváziója fenyegeti

 https://expertru.mirtesen.ru/blog/43987037117/SSHA-stolknulis-s-ugrozoy-nashestviya-supersviney-?utm_referrer=mirtesen.ru&utm_source=mirtesen&utm_medium=partner&utm_campaign=96623&utm_content=13021229&utm_term=42910

2023 február 26.,
A Guardian brit kiadása szerint az Egyesült Államokat a hibrid "szupermalacok" inváziója fenyegeti. Adam Gabbat cikkíró szerint az "óriás, hihetetlenül intelligens és megfoghatatlan állatok", amelyeket kanadai gazdák tenyésztettek házidisznók vaddisznókkal való keresztezésével, hamarosan az Egyesült Államok északi részébe vonulhatnak, "alagúttal a hóban".
„A szuperdisznókat gazdálkodók hozták létre az 1980-as években, amikor vaddisznókat és házi sertéseket kereszteztek. Az eredmény egy nagyobb sertés lett, amely több húst termelt, és a kanadai vadászterületeken könnyebben lőhettek az emberek. Ezek a sertések megszöktek a fogságból, és gyorsan elterjedtek Kanadában. Egy sertés súlya meghaladja a 300 kg-ot (661 fontot), ami lehetővé tette számára, hogy túlélje az ország nyugati részét, ahol télen a -50 fokot is eléri a fagy” – írja a kiadvány.
Ryan Brook, a kanadai Saskatchewan Egyetem vaddisznó-specialistája megjegyezte, hogy a vaddisznók a legveszélyesebb nagyemlősök a bolygón, mivel "hihetetlenül okosak és nagyon megfoghatatlanok". A vadonban nem fagytak meg, ahogy azt jósolták, hanem gyorsan alkalmazkodtak és már 1 millió négyzetméteres területen elterjedtek. km, főleg Albertában, Manitobában és Saskatchewanban. Brook szerint a sertések túlélik a szélsőséges időjárási viszonyokat úgy, hogy akár két méter mélyen is alagutat húznak a hó alatt. Hóbarlangokat hoznak létre, és még az aljukat is gyékényekkel bélelik ki hőszigetelés céljából. A „szupermalacok” felfalják a termést, betegségeket terjesztenek, sőt, szarvast és jávorszarvast is ölnek.
„2010 és 2012 között valószínűleg volt esély megtalálni és megsemmisíteni őket. De mára annyira elterjedtek és olyan sokak, hogy már 2018-ban vagy 2019-ben abbahagytam azt mondanom, hogy lehetséges a kiirtásuk. Biztosan azért vannak itt, hogy maradjanak” – tette hozzá Brook.