2022. január 10., Tóth Endre
Nemcsak a fogyasztók imádják, a termelők is szívesen ültetik az édesburgonyát.
Az édesburgonya termesztése az utóbbi években nagy mértékben fellendült Északnyugat-Európában. Az európai fogyasztók egyre nagyobb hányada fedezi fel és kedveli meg ezt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag növényt, és ennek nyomán kereslete is folyamatosan növekszik.
Gyorsan növő és bő termőképességű édesburgonya fajtákkat nemesítenek Németországban – Fotó: Pixabay
Mi az édesburgonya termesztésének előnye?
Az édesburgonya a hőstresszt viszonylag jól tűri, és egy hosszan tartó nyári forróság mellett is elfogadható termésmennyiséget biztosít, ami a klímaváltozás fenyegetése közepette különösen nagy előnyt jelent.
A fresplaza.de portál arról számol be, hogy münsteri kutatók a közelmúltban olyan új fajtákat állítottak elő és próbáltak ki, amelyek az európai feltételek mellett nagyobb biztonsággal termeszthetők, növekedésük gyorsabb, és hektáronkénti termésük nagyobb, eltarthatóságuk pedig jobb a külföldi országokból behozott fajtákénál.
Palántázz édesburgonyát!
2021. május 22., Polgárné Sarok Edit
Az egészséges életmód követői egyre többször hangoztatják a hazai gasztronómiába könnyen beilleszthető, egészséges zöldségnövény, az édesburgonya jelentőségét. De boldogulunk-e vele a kertben, vagy egyszerűbb, ha megvesszük?
Közép-Amerikában őshonos növény csak nevében rokona a burgonyának, a szulákfélék családjába tartozik (Convolvulaceae), illetve gumójuk hasonlít egymásra. Az édesburgonyának magas a C-, B2-, B6-, és E-vitamin tartalma, de ásványi anyag tartalma is kiemelkedő: sok káliumot, a rezet és a mangánt tartalmaz.
A gyökérgumó húsának színe igen változatos: vannak fehér, lila, narancssárga, sárga és vörös fajták is, fogyasztása manapság divat, hiszen egészséges, és szinte már miden nagyobb bevásárlóközpontban beszerezhető. Ára azonban borsos, érdemes nekiállni az otthoni termesztésének is.
Az egészséges életmód nagyágyúja: az édesburgonya – Fotó: pixabay
A termesztés alapvető feltételei
Szinte mindenféle talajon termeszthető, de legideálisabb a laza szerkezetű, homokos talaj, amely a gumók növekedését nem akadályozza. Ezek a talajok könnyen felmelegszenek, viszont a tápanyagtartalmuk és nedvességmegtartó képességük gyenge, ezért szükség lehet komposzt vagy szerves trágya beforgatására.
A kötöttebb talajtípusok tápanyagtartalma és vízháztartása kedvezőbb, viszont ezek esetében a talajszerkezet lazítására kell nagyobb gondot fordítani, amire használhatunk szintén komposztot, és homokot is. A laza talajszerkezet érdekében érdemes bevetni a rotációs kapát, de enélkül is megoldható egy ásóval, gereblyével. A lényeg, hogy legyen laza a talaj!
Szintén alapvető feltétel, hogy a palántákat csak május végén lehet kiültetni, ugyanis rendkívül érzékenyek a hidegre.
Nem is kell fagynak lennie ahhoz, hogy jelentős terméskiesés következzen be, már a hajnali 6-8 fokos lehűlés is végzetes lehet.
Palántázás
A betakarítás szempontjából az az ideális, ha a palántázást egy kb. 15-20 cm magasra felhúzott bakhát kialakításával végezzük, bakhát nélkül a gumók betakarítása ugyanis nagy feladat lesz. A palántákat a bakhátak tetejére ültessük, egymástól 40-50 cm távolságra. A bakhát többszöri töltésére nem lesz szükség.
Palántázás után ne maradjon el az öntözés, de erre az egész vegetációs időszakban érdemes odafigyelni!
Május végi palántázással körülbelül szeptemberre lesz betakarítható a termés.
A lombkárosítók ellen citrusfélék olajait tartalmazó növényvédő szerekkel lehet védekezni – Fotó: pixabay
Növényvédelem
A kiskerti növényvédelemhez a biotermesztésben használható szereket lehet ajánlani. A lombot károsító kártevők ellen jól beválnak a citrusolaj hatóanyag tartalmú készítmények. A talajlakó károsítókkal szemben gombatörzseket tartalmazó, biogazdálkodásban alkalmazható talajfertőtlenítő szerek alkalmazására lehet szükség, viszont erre az ültetés előtt lehet felkészülni, utólag már nem sok lehetőség van a helyzet javítására. Bár nem rokonok a burgonyával, mégis érdemes egymástól távolabb ültetni.
Hogyan lehet beszerezni?
Az édesburgonya palánta beszerzése korántsem olyan egyszerű, mint a többi kiskertben alkalmazott növény esetében, mint például a paprika és a paradicsom. Több webáruház is foglalkozik palánta értékesítéssel, érdemes felkeresni ezeket. Általában 4-5 fajta közül lehet választani: a legnépszerűbb a sárga húsú fajta, mely egyben a legédesebb is, béta-karotin tartalma is magas. Kevésbé édes, inkább mogyoróra emlékeztető íze van a fehér húsú édesburgonyának, melyből fehér és lila héjú is van. A lila húsú fajta anti-oxidáns tartalma kifejezetten magas, színe miatt ínyenc fogásnak számít.
Ha szeretnéd kiválasztani a legmegfelelőbb időpontot a palántázáshoz, nézz körül az Időjárás rovatban, és ha 6-8 fok alatti hőmérsékletek várhatóak, akkor várj még néhány napot!
Indulhat a palántázás! A képen Karolina, Lila, Fehér, Japán és Beauregard fajták – Fotó: Agroinform