2021. június 13., vasárnap

Torma levelei vagy torma gyökere, ami egészségesebb

Június 1
Miért nőtt nagymamáink tormát a kertben.
Házvásárláskor két tormabokrot örököltünk a régi tulajdonosoktól. Tavaly addig nem figyeltem rá, amíg egy szomszéd el nem jött hozzánk. Megkért, hogy ássak neki tormacsíra, mert nekünk (szerinte) túl jó! Mindig örömömnek tartottam megosztani egy jó emberrel, nem bánjuk, nagyon sok van belőle. És ma jött egy másik szomszéd, és megkérte, hogy ássa ki a gyökereket is.
Mi a közönséges torma, és miért a nagymamák termesztették a kertjükben? A káposzta család növénye (vagy Cruciferous, ahogy tetszik). Évelő, gyorsan növő növény, nagy zöld levelekkel. A torma virágzáskor érdekes és gyönyörű, sokszínű, fehér színű, sajátos szagú (meglepetésemre még kellemes) illatú panikák.
Személyes fénykép.
A torma nem különösebben válogatós a talajjal és a megvilágítással szemben, de napsütötte helyen jobban megnő. Egyébként a torma tartalmaz C-vitamint, és ÖT alkalommal több, mint a citromban!
Az ókortól kezdve az emberek a torma leveleit és gyökereit egyaránt használják. Azok, akik szeretik a házi konzerválást, tisztában vannak azzal, hogy a tormalevelek az uborka ropogását és sajátos ízét adják a pácolt paradicsomnak.
Bizonyára mindegyikünk tudja, mi a szar a paradicsommal. A családomban ez az egyik kedvenc húsízesítő, és csak kenhető a kenyérre. Természetesen ennek az előételnek az elkészítése során vannak nehézségek. A tormában található fitoncidek aktív gőzei irritálják a szemet és a torkot. De alkalmazkodtunk). A húsdarálóra vastag műanyag zacskót tettem, amelyet klerikális gumiszalaggal kell meghúzni. A szemek úszószemüvegekkel védhetők. Segít a tormát könnyek nélkül megcsavarni.
Így virágzik a torma. Személyes fénykép.
Mivel a torma baktériumölő tulajdonságokat tartalmaz, a tormaleveleket ízületi fájdalmak kezelésére használják. A Zen nem szereti a hagyományos orvoslás említését, nem fogom a webhely algoritmusát viselni ezzel a témával. Akit érdekel, sok recept található a neten.
És tudod, Oroszországban Nagy Péter egyszer kiadott egy rendeletet, amely lehetővé tette, hogy minden ház télen tormát szedjen. A torma gyökerein aromás tinktúra segítette a parasztokat a zord orosz telek túlélésében. A mai napig sok községben keresett ez a népszerű ital. Sosem kóstoltam, nem tudom, milyen ízű a baromság. De tudom, hogy most ez az ital elnyeri korábbi népszerűségét.
Személyes fénykép.
A torma gyökereit akkor kell ásnia, amikor a föld feletti rész kiszáradni kezd, szeptember vége táján. És a leveleket leszedni, éppen ellenkezőleg, csak fiatalon. Tehát tormát termeszteni, ez egy igénytelen növény! És légy egészséges!