2021. április 12., hétfő

Kígyóveszély: hogyan védekezhet a viperák ellen a nyaralójukban

ÁPRILIS 5.,Vipera© Ilja Timin / TASS Karina Saltykova
A kígyók ébredésének és a természetben való aktív mozgásuk időszaka egybeesik a nyaralók szezonjának kezdetével. A TASS az Orosz Tudományos Akadémia Bioorganikus Kémiai Intézetének kutatójával, Vladislav Starkov herpetológussal és kígyófogóval arról beszélt, hogyan lehet megakadályozni, hogy a kígyók megjelenjenek az Ön webhelyén, és mit kell tennie, ha az országban mérgező állatokkal való találkozók rendszeressé válnak.
Mikor ébrednek fel a kígyók és mikor a legaktívabbak?
A kígyók hibernált állapotban telelnek, és akkor ébrednek fel, amikor a levegő 5-6 Celsius fokig melegszik, és a déli lejtőkön néhol olvadni kezd a hó. Aztán kikúsznak odúikból, hogy sütkérezzenek a napon. Minden évben ez különböző időpontokban történik, például 2020-ban meleg március volt, és a Tver régióban a vipera "kilépését" a hónap elején rögzítették. Ha fagy van, akkor az ébredés elmozdul. A kígyók aktivitásának csúcsa általában április végére - májusra esik és júniusban ér véget, de társuk, táplálékuk és téli menedékhelyüket kereső mozgásuk szeptemberig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kígyó az egész szezonban agresszív.
"A kígyó nem mindig olyan aktív és agresszív" - magyarázza Vladislav Starkov, a Bioorganikus Kémiai Intézet kutatója, herpetológus.
A kígyók hibernálódnak októberben. Egy dombon, hummockokon, dombokon, szakadék lejtőin hibernálnak.
Mely régiókban vannak viperák, és melyek nem? Milyen helyek vonzzák őket?
A vipera ország-szerte elterjedt,  de a hó nélküli hideg tél nemcsak a jelenlegi szezonban, hanem a későbbiekben is befolyásolhatja a kígyók számát. Ha kevés a hó, ez befolyásolja a békák ívását: a mocsarak és az alföldek nem töltődnek fel olvadékvízzel. És mivel kevés ebihal és fiatal béka van, ez azt jelenti, hogy nincs elegendő táplálék a viperák számára.
Általában egy kígyó ott él, ahol hibernál, nem mászik be 20-30 méteres sugarú körön belül, ha kényelmes ezen a helyen.
"Az életre alkalmas körülmények, ha a közelben van egy folyó vagy egy tavacska, a gyep felmelegedhet, bokrok, csalán sűrűje, málna elrejtőzik a hő elől, ha a közelben hegyi kőris van, akkor a mogyoró ad ételt egerekre "- mondja Vladislav Starkov - Ilyen helyek vannak a moszkvai régióban - a viperák ott élnek és gyakorlatilag soha nem vándorolnak, a halászok rendszeresen találkoznak velük, és a nyári lakosok nem is tudnak róla. Nem találja: sem a sem az erdőben, sem csak ezen a lejtőn élnek. "
A kígyók szeretik az árkok, a karsztterületek (vagyis az üregekkel és kráterekkel rendelkező mészkősziklák), a kőbányák, a lecsapolt tőzegterületek közelében lévő földdombokat. Nem szeretik az agyagos talajokat - mivel ezek kevéssé használhatók a teleléshez.
Ha nincsenek megfelelő életkörülmények, a viperák elvándorolnak, de általában nem messze a telelőhelytől, legfeljebb öt kilométerre.
Mi vonzhatja a kígyókat az oldalon?
A kígyó jó menedéke a helyszínen egy halom építési hulladék: pala darab, tetőfedő anyag, deszkák, kidöntött rönkök, komposztkupacok, takaróanyagok a kerti növényekhez.
Vladislav Starkov hosszú évek óta viperákat fogott a Novoszibirszki Szerpentáriumba, ahol mérgükből viperaellenes szérumot és különféle gyógyszereket készítenek. Azt mondja, hogy keresés közben néha nem kell messzire menni:
"A kertészek gyakran szemeteszsákokat és műtrágyaszacskókat dobnak ilyen szövetből és polietilénből. Részleges árnyékot és üvegházhatást keltenek, a harmat sokáig megmarad, a kondenzáció ideális körülmény a kígyók számára. És bármilyen időjárásban eljöttem, vettem egy botot, szétszórta ezeket a kupacokat, és viperákat vett el tőlük. "
Továbbá, a kígyókat vonzza a disznótövis, a bojtorján, a csalán, a magas fű. Ezért nagyon fontos a külvárosi terület rendben tartása. Ha azonban a cselekményed ápolt, és a szomszédodnak derékig vágatlan füve van, kígyók mászhatnak el tőle és hozzád. Akkor segíthet egy földelt kerítés, például hullámkartonból.
Hogyan lehet elriasztani a kígyókat az oldalról? Igaz, hogy félnek a sündisznóktól?
"Az a fogalom, mint a félelem, nem tulajdonítható a kígyóknak, nincsenek náluk" - mondja Vladislav Starkov. "Mindent feltétel nélküli reflexekre építenek. A sündisznó látványa vagy illata nem fogja őket megzavarni - összezavarodnak, amikor a sündisznó eszi őket. És a sündisznók kígyók. Egyenek élvezettel, különösen a kis kígyók számára. "
Hozhat sünöket az oldalra, rendszeresen hagyva őket finomságokkal: hússal, tojással, magvakkal, sütikkel, sajttal.
A kígyókat erős rezgések, földmunkák elriasztják, de ez nem ad 100% -os garanciát arra, hogy nem jelennek meg az ember lakása mellett.
"A vasút mentén, ahol néhány vonat elhalad, nagyon erős rezgések vannak, és a kígyók jól élnek ott, szaporodnak. Mindent megszoknak" - mondja Vladislav Starkov.
Ugyanezen okból a szakértő megkérdőjelezhetőnek nevezi a kígyóirtók és porok hatékonyságát, amelyek azt ígérik, hogy visszatartják a hüllőket a helyszínről.
Igaz, hogy ha meggyilkolsz egy kígyót az oldalon, az halála előtt titkot bocsát ki, amely más kígyókat vonz majd?
Nem, ez nem igaz. Ezenkívül a kígyó, még az élet folyamán is, a párzási időszakban kijelöli a területet, hogy a hím megtalálja. Ez a mítosz azonban nem akadályozza meg azokat a nyári lakosokat, akik kígyóval találkoztak a helyszínükön: a viperákat gyakran megölik annak ellenére, hogy ez a Vörös Könyvben szereplő állat.
És miért jelenhetnek meg egyebek mellett a kígyók?
Ha az oldal ápolt, nincs rajta kígyók számára vonzó menedékhely, de mégis megjelennek, akkor nyaralója területe nagy valószínűséggel a kígyók vándorlásának útján áll. Vladislav Starkov szerint meglehetősen ritkák azok az esetek, amikor az emberek évtizedekig éltek az országban, és kígyók nem voltak, majd hirtelen megjelentek. A probléma az, hogy amikor az emberek telket vásárolnak, nem érdekli őket, hogy vannak-e ezen a helyen kígyók.
"Soha nem hallottam olyan emberről, aki valamilyen környezeti szakértelmet kérne vagy kérne annak megértéséhez, hogy a kígyók élnek-e ott vagy sem" - mondja a herpetológus. "Nagyon ajánlom az embereknek, hogy ennek megértése érdekében forduljanak szakemberekhez. a tveri régióban, egyes kerületekben telkeket adnak el nyaralóknak - hektárra, és tudom, hogy sok kígyó van. az emberek földet vásárolnak. "
Mi a teendő, ha találkozol egy kígyóval?
Oroszország középső részén csak egy mérgező kígyó terjedt el: a vipera. Különböző színű lehet - a cikk-cakk barnától a teljesen feketeig. Gyakran nem mérgező kígyót, kígyót, rézfejet vesznek fel viperára. Könnyű csak a kígyót azonosítani - feje oldalán két sárga vagy narancssárga folt található.
Ha kígyót lát, ne végezzen hirtelen mozdulatokat, azonnal lépjen vissza biztonságos távolságba anélkül, hogy hátat fordítana a kígyónak. Ne szaladj - pánikban előfordulhat, hogy nem veszel észre újabb kígyót, és rálépsz.
Ha kígyó mászott be a házába vagy a fészerébe, ne próbálja meg magának megszerezni, vigye ki a háztartását a szobából, különösen a gyerekeket és az állatokat, zárja be és hívja fel a Vészhelyzeti Minisztérium mentőit - elkapják kígyót, és vigye el a webhelyéről.
Mi van, ha egy vipera megharapja?
A vipera kerüli az embert, és csak akkor támad, ha veszélyt érez: például ha rálép, a kertben végzett munka közben érintse meg a kezével. Ha a vipera megharapott, meg kell próbálnia, hogy ne essen pánikba és nyugodjon meg - javasolja Peter Davydov, az A.S. orvosi osztályának főorvos-helyettese. Puchkov.
"A viperaharapás következtében bekövetkező halálesetek rendkívül ritkák, és általában a méregben található allergén okozta anafilaxiás reakció okozza" - magyarázza az orvos.
Ezért a viperaharapás nagyon veszélyes a gyermekek és az allergiában szenvedők számára.
Ha a kígyót megtámadják, azonnal vegyen be minden antihisztamin gyógyszert a szokásos adagolással, és igyon annyi vizet, amennyit csak lehetséges az allergiás reakció enyhítésére. Ha a harapás karot vagy lábat ért, akkor antiszeptikummal kell kezelni a sebet, tiszta kötést kell ráhelyezni és rögzíteni a végtagot. Sínt alkalmazva lassíthatja a nyirokelvezetést a harapás helyén és a méreg terjedését, majd azonnal forduljon orvoshoz: ott a betegnek antidotumot adnak be.
Egy személy égő fájdalmat, duzzanatot érez a kígyómarás helyén, a bőr vörös-kék árnyalatot nyer. Hányinger, hányás, szédülés jelentkezhet.
Nem kezelheti a sebet forró vasalóval (a módszer fanatizmusa és haszontalansága ellenére meglehetősen gyakori "az emberek körében"), kihúzza a végtagot torokkal.
"A torna alkalmazása még nagyobb károsodáshoz vezet azokban a szövetekben, amelyekben a méreg miatt a vérellátás már károsodott" - mondja Peter Davydov. "Ezt követően ez nekrózishoz vezethet. Ezenkívül a sugárcső nem állítja le a bármilyen módon mérget. ajánlatos harapni. A hideg csökkenti a túlzott értágulatot. "
Szigorúan tilos alkoholt használni, ha kígyó megharapta - tágítja az ereket, felgyorsítja a méreg felszívódását és növeli a test terhelését, az alkohol szedése kifejezettebb érrendszeri reakcióhoz, sőt összeomláshoz vezethet.
Az orvosok többsége szintén nem javasolja a viperaméreg leszívását, annak ellenére, hogy felismerik e módszer hatékonyságát a harapást követő első másodpercekben.
"Tekintettel arra, hogy a vipera harapása, ellentétben például egy kobra harapásával, leggyakrabban nem jelent halálos veszélyt, nem javasoljuk a viperaméreg elszívását egy felnőtt sebéből, hogy ne fertőzés bevezetése, amely aztán nagyon kedvezőtlenül haladhat "- magyarázza Peter Davydov - Ez a módszer azonban, amelyet a kígyómarás utáni első másodpercekben alkalmaztak, amíg a nyirokelvezetésnek nem volt ideje működni, valóban nagyon hatékony és lehetővé teszi, hogy távolítsa el a méreg akár 50 százalékát, és ezáltal csökkentse az allergiás reakciót. De fontos, hogy ezt azonnal megtegye a harapás után, mivel azután a méreg felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, és onnan nehéz kivonni. "
Ha egy kígyó megharapta a háziállatot - macskát vagy kutyát -, sürgősen el kell vinni az állatorvoshoz, ahol anti-aspiráns szérumot adnak neki, akárcsak egy személy.