2021. március 26., péntek

Kender papír, ruházat, tea és építőipar számára. Miért jövedelmező a termesztése

 https://zen.yandex.ru/media/id/5f7c42ffe11edc6147370c63/konoplia-dlia-bumagi-odejdy-chaia-i-stroiki-pochemu-vygodno-ee-vyrascivat-6038febd6cd9133fa6d3ca9a?&disable_feed_under_article=false

Február 26
Az építőanyagokat, kozmetikumokat, élelmiszereket és ruházatokat Oroszországban ipari kenderből kezdték gyártani. Három vállalkozás foglalkozik e növény termesztésével a kalinyingrádi régióban, amelyek közül kettő párhuzamosan dolgozik. Milyen kilátásokkal jár a kannabisz terjesztése a régióban, és mennyibe kerül egy ilyen vállalkozás beindítása - közölték a vállalkozók a Royal Gate magazinnak.
Az ipari kender termesztett területe a régióban 2020-ban 32% -kal - 578-ról 851 hektárra - nőtt, a bruttó termés pedig 99,1% -kal (6,5-ről 721 tonnára) nőtt 2019-hez képest.
Az ipari kender magjait és szárát élelmiszer és építőanyagok előállításához használják. A technikai fajták leveleinek és felső virágzatának száraz tömegében a tetrahidrokannabinol (a hasis és a marihuána hatóanyaga) tartalma nem haladja meg a 0,1% -ot. A technikai kender termesztését Oroszországban az Orosz Föderáció kormányának 2020. február 6-i rendelete engedélyezi.
Két cég vet kendert a Bagrationovsky (800 hektár) és a Zelenogradsky (további 30 hektár) városi kerületek mezejére. A kalinyingrádi terület a termőterület tekintetében megelőzi a szomszédos Litvániát - mondja Mindaugas Skruzdis, a műszaki kender tanácsadója és az Agrobionica vezető agronómusa. Tehát 2019-ben a köztársaságban
az ipari kendert 9,2 ezer hektárra vetették, míg a kalinyingrádi régióban - 10,2 ezer hektárt. Az "Agroinvestor" magazin szerint az Európai Unióban erre a mezőgazdasági növényre elosztott teljes terület becsült értéke 35-40 ezer hektár. Skruzdis szerint az Oroszországban termesztett kannabisz hamarosan még aktívabb fejlődésben részesül, többek között a hazai fajták kiváló minőségének köszönhetően.
„Oroszországban nem használhatjuk az európai vetőmagot, valamint Európában sem az orosz vetőmagot. Három orosz fajtát választottunk: az első „próba” termés azt mutatta, hogy az ipari kender orosz fajtái minőségükben nem rosszabbak, mint az európaiak ”- mondja az agronómus. Előnyök a gazdák számára
- Valószínűleg egy egész hónapig ellenálltam, de miután tanulmányoztam ezt az irányt, mégis kockáztattam. Az ipari kender a földhasználat és a hozam szempontjából jó termés. Ráadásul nem szükséges a gabonafélékkel egy időben vetni: nyugodtan befejeztem a búza, az árpa és a zab vetési akcióját, parlagot béreltem és elkezdtem szorosan felkészülni az ipari kender ültetésére. A mezőgazdaságban mindig vannak kockázatok: minden termény beruházást igényel, és egy év múlva látja az eredményt ”- mondja Vjacseszlav Kapitan, a Kapitan gazdaság vezetője.
Az ipari kendert tavasszal vetik, a magokat ősszel betakarítják, és a bizalom (szalma) az éghajlati adottságok miatt a hó elolvadása után magyarázza Skruzdis. A mezőgazdasági növény rövid növekedési periódusa - a magtól a virágos növényig hat hónap - egy másik előny, amely gazdaságilag életképessé teszi az ipari kendert. Ezenkívül fagyálló is.
Az oroszországi műszaki kender termesztésének egyik fő akadálya az agrárok szerint a betakarításhoz szükséges hazai berendezések hiánya, a külföldi berendezések magas költségei és a feldolgozási kapacitás hiánya.
A kenderbetakarítók magas költségei miatt Vjacseszlav Kapitan szerint a legtöbb vállalkozás ehhez alkalmazza a hagyományos kombájnokat - olcsóbbnak bizonyul, de nem mindig hatékonyabb.
Mindaugas Skruzdis a kenderfeldolgozásba történő beruházásokat legalább 360 millió rubelre becsüli - ennyibe kerülnek a 600–1000 hektár ipari kenderből betakarított növény feldolgozására szolgáló európai berendezések. Pénzt takaríthat meg, ha adaptálja a lenfeldolgozáshoz tervezett berendezéseket - ehhez körülbelül 32 millió rubelre lesz szükség.
A Mordovskiye Penkozavody Alexander Kuchinsky vállalat vezérigazgatója szerint az elsődleges feldolgozáshoz szükséges új importált berendezések, vagyis a szálak tűztől való elválasztása 365,2 millió rubelbe kerül, nincsenek orosz analógok. A vállalkozó ugyanakkor megjegyzi, hogy a nyereségesség csak a mély feldolgozás megszervezésével érhető el.
„Csak magokból nem fog sokat keresni, legjobb esetben a megvalósítás fedezi a költségeket. Az elsődleges szár feldolgozása megduplázza a jövedelmezőséget. Ha a kapott szálat fonalba teszik, a hozzáadott érték ismét növekszik ”- biztos Kuchinsky.
Hol használják
A kalinyingrádi régió földművelésügyi minisztériuma szerint a feldolgozás hiánya miatt a műszaki kender termesztése továbbra is a kereskedelmi vetőmagtermesztésre korlátozódik. Az Agrobionica és a KFH Kapitan magokat értékesít élelmiszeripari vállalkozásoknak - finomítva, aminosavakban gazdagak, és a tiszta fehérje tartalma 35%.
A Kapitan cége a szál egy részét eladta a kalinyingrádi homlokzati szigetelőanyagok gyártójának. A vállalkozó szerint a kenderrost a szintetikus gyapjúval ellentétben növeli az építőelemek hővezető képességét.
Oroszország más régióiban abból készülnek ruházati cikkek, élelmiszerek és kozmetikumok. A kalinyingrádi régió földművelésügyi minisztériumában az egyik ígéretes irány a technikai kender biomassza exportja a gyógyteák előállításához.
„Csodálatos éghajlat van az ipari kender termesztésére, és sok a napsütéses nap. Az egyetlen dolog az, hogy az ősz kissé hamarabb kezdődhet, ami kiigazítja a betakarítási kampányt. A kalinyingrádi régió Európához való közelsége összeköti a kezeket az export számára. A versenyképesség érdekében el kell dolgozni a mély feldolgozást "- biztos a" mordovai kenderüzemek "főigazgatója.
A kalinyingrádi gazdák viszont felajánlják az ipari kender felhasználását cellulóz alapanyagként.„Gyakran halljuk, hogy az erdő véget ér. A kenderpapír előállításához négyszer kevesebb alapanyagra van szükség, mint a fához a szokásos [papírhoz]. Másodszor, az ipari kender tízszer gyorsabban növekszik, mint a fa, és a feldolgozás sokkal olcsóbb. Nem látok okot arra, hogy csak magot termeljünk, a rostok és a tüzek megszerzésére kell összpontosítanunk ”- mondja Vjacseszlav Kapitan. „Elég sok vegyszert használnak a cellulóz előállításában, ami emeli a veszélyességi osztályt. A savmentes technológia nagy előrelépés lesz. Az európai kollégák a kannabisz-vállalkozások fejlesztését tervezik, figyelembe véve a környezeti trendeket. A növényi cellulóz potenciális piaca a kézműves papír, a kender papír gyártása, a papírjelek nyomtatása ”- mondja Skruzdis agronómus.
Mint az RBK Kaliningrad megírta, tavaly a kalinyingrádi régió gazdaságai új mezőgazdasági növényeket kezdtek termeszteni: szójababot, ipari kendert, olajos retket és mustárt.
Nadezhda Budrina