A hagymát nagyon könnyű termeszteni. Fontos azonban tudni, hogy mikor és hogyan lehet a hagymakészletet helyesen betakarítani. Nincs egyetemes időszak, amikor gyűjthetünk ültetést, különféle tényezőket kell figyelembe vennie.
Nézzük meg, mikor és hogyan lehet megfelelően betakarítani a hagymakészleteket.
Érett hagyma
Mindenekelőtt az íj megjelenésére kell összpontosítania. A tollnak sárgává kell válnia, majd kiszáradnia kell. Maga a növény szó szerint a földön fekszik. Ugyanakkor a hagyma nyaka is sokkal vékonyabbá válik.
Felkészülés a hagyma betakarítására
Miután a hagyma teljesen érett, megfelelően fel kell készülni a következő betakarítási eljárásra. Mindenekelőtt az öntözés megáll, mivel a gyűjtést csak száraz talajon szabad végezni.
A hagymakészleteket általában augusztus második felétől szeptemberig szüretelték.
A hagymát csak száraz és napos napokon lehet betakarítani . Ha nedves az idő, akkor jobb egy kicsit várni. Ha esős napon betakarítja, akkor a hagymafejek tárolás közben rothadni kezdnek, és nem tudnak sokáig hazudni.
Hagyma betakarítása
Ha az íj nem fekszik a földön, akkor hajtsa magát száraz talajra. A legjobb, ha a palántákat egyszerre és a lombozattal együtt kiásja. A földet óvatosan rázza le minden fejrõl . Ez jelentősen megnöveli az eltarthatóságot.
Amint az egész növény betakarításra kerül, a hagymafejeket egy rétegben el kell osztani a földön.
Adjon időt a hagymának, hogy kicsit kiszáradjon és érje. Helyezhető előtetõ alá és szabadon hagyható.
Hagyma tárolása
Nem csak a hagymakészletek helyes összegyűjtése, hanem a tárolás sajátosságainak ismerete is szükséges. A vöröshagymát télen ideális hely egy száraz és meleg szoba . Például egy zöldségbolt vagy egy tetőtér tökéletes.
Az íjat az erkélyen vagy a kamrában helyezheti el. Sokkal jobb speciális tartályokban, dobozokban vagy hálózsákokban tárolni, amelyek lehetővé teszik a levegő átjutását. Ez segít megakadályozni, hogy a hagyma rothadni kezdjen. Ez a tárolási módszer csak felgyorsítja a zöldségek szárítását.
Az összes hagymafejet előtisztítják a talajmaradványoktól és a felesleges héjaktól. Ha a mintákat rothadással vagy vágásokkal veszi észre, akkor a legjobb, ha azokat külön tartja.
A csomagolás elõtt javasoljuk, hogy hagyja friss növényt friss levegõn, és hagyja megszáradni . Azok a fejek, amelyek nem tárolódnak el a tárolás során, elkezdenek rothadni, és a növény többi részét kórokozó mikrobákkal megfertőzik. Az elkészített hagymát tartályokba vagy zacskókba helyezik, és tavasszal tárolják.
Ajánlott hagymakészleteket kb. + 1 ... + 4 temperatureС hőmérsékleten és legfeljebb 80-90% levegő páratartalmú helyen tárolni. Ellenkező esetben a fejek csíráznak, és az ilyen zöldségek nem lesznek alkalmasak emberi fogyasztásra.
A hagymakészletek megfelelő előkészítése és gyűjtése elősegíti, hogy a növény a lehető leghosszabb ideig friss maradjon. Ebben az esetben a hagymafejek több hónapig tárolhatók, és nem veszítik el minőségüket