2020. július 29., szerda

Csalán: miért van szükség rá?

Május 29
A csalánt  bármilyen területen megtalálhatjuk. A kezdő mezőgazdasági termelők elpusztitják a gyomot, kiürítik azt, de a tapasztalt gazdák mindig meghagyják a csalánt, hogy e növényt a kertben és a zöldségkertben felhasználhassák.
Hogyan készítsünk trágyát csalánból?
A csalán fő előnye, hogy a növény képes felhalmozni nitrogént és annak vegyületeit. Ennek az elemnek a tartalma alapján sok szerves műtrágyát meghalad.
A csalán műtrágya koncentrált infúzió formájában készíthető. Számos növényi növény (paradicsom, paprika, padlizsán, uborka)  elixírként reagál e tápláló táplálékára. Nem ajánlott a csalán infúziója hüvelyesek és hagyma esetében. Az infúziót fiatal hajtásokból készítik el, amelyek levelei vannak, előzetesen zúzva vagy összetörve.
FONTOS Használat előtt a csalán infúziót vízzel hígítják: gyökérkezeléshez 1:10 arányban; levélkezeléshez - 1:20. A gyökér etetése havonta 2-3 alkalommal, lombozattal - havonta 1 alkalommal történhet. 
A csalán "italt", mint bármilyen nitrogén-műtrágyát, a növények növekedési időszakának kezdetén használják.
A zománcozott vagy műanyag tartályok kétharmadát csalán zöld festékkel töltik meg, szorosan összenyomják, meleg vízzel öntik fel és lefedik. Hozzáadhat egy kis élesztőt ehhez a folyékony masszához, vagy dobhat el néhány tárolt kenyérréteget. Az infúziót legalább egy hétig tartják, a tartalmat naponta kétszer keverve úgy, hogy a felhalmozódó gázok kijönjenek. Az infúzió készségét a folyadék színe határozza meg (gyorsan szinte feketévé válik), egy rendkívül kellemetlen szag, a hab hiánya, amelyet gázbuborékok képeznek.
FONTOS A csalán kiváló anyag a komposzt-halomba is. Ha nagyszámú csalán van kéznél, akkor kaszálhatja, száríthatja, lapátolhatja és égetheti őket. A könnyű, homogén csalánhamu jobb, mint a fás hamutartalom.
Sok nyári lakos csalánkat ültet a talajba, hogy tápláló "párnát" hozzon létre a növényi leveket a növények számára. A levelek fiatal szárát késsel összetörik, vastag rétegben elosztják a kerti ágyon, bőségesen öntik ki vízzel és meghintik egy talajréteggel (10 cm-ig). Egy ilyen ágyon palántákat ültethet vagy magvakat vethet. A talajt a takarmányozott csalánmasszával talajréteggel boríthatja vastag rétegben a növények köré.
Miért legyen csalán az otthonában?
Természetesen csalánt mindig meg lehet találni a legközelebbi erdőben, egy üres teleken vagy a folyóparton. Itt nő, sűrű csomókat képezve. A ház közelében azonban csalánfoltokat nem nehéz létrehozni. A növény nem a legfényesebb helyhez rendelhető azon a helyen, ahol más növények gyakorlatilag nem növekednek. Ez a vadon kész árnyékban élni.
A csalán növekedése nem nehéz, mivel kevés vagy egyáltalán nem igényel karbantartást. Elegendő, ha a növény rizómát elhozza az erdőből, egy meghatározott helyre ülteti 1,5–2 cm mélyen lévő barázdákba, és meghintjük kerti talajjal. Időről időre az ültetést meg kell itatni, különösen, ha forró az idő. Az ágy gyorsan zöldvé válik csemetékkel.
Ősszel (szeptember végén - október elején) a csalán sarok lehullott levelekkel 1 cm réteggel talajtakarható, etetésre nincs szükség. A csalán egy jól ismert "gyom", a növény gyorsan elterjed a területen, ha nem irányítja a terjedését. Ez elkerülhető, ha a régi fémlemezeket 40-50 cm mélyre ásni a földbe.
Ha a csalán a vadon élő gyomnövényként nőtt a helyszínen, ne távolítsa el, rendszeresen vágja meg az értékes zöldeket, és kerti és zöldségkertészeti célokra használja fel.
Vsevolod Romanov, agronómus