2019. június 23., vasárnap

Húshasznú szarvasmarhát tenyésztő és begyűjtő központ létesül

2019-06-11 Vajda György
Az Aberdeen Angus Egyesület beruházásával húshasznú szarvasmarhát begyűjtő és tenyésztő központ létesül Maros megyében. Erről tájékoztatta lapunkat Nagy Péter Tamás farmer, angus szarvasmarhát tenyésztő, az egyesület tagja és a két beruházás ötletgazdája. 

Nagy Péter Tamás

A húshasznú marhát tenyésztők országos egyesületének 41 megyében összesen 900 tagja van. Elnöke a bukaresti Marcel Oltean, akinek Craiova megyében van farmja, a vezetőségi tagok között van Nagy Péter Tamás is, aki lapunknak elmondta, a gazdák megértették, hogy össze kell fogni annak érdekében, hogy megőrizzék a fajta tisztaságát, s ezáltal a hús minőségét, ugyanakkor egységes piacot kell kialakítani, ahol a lehető legjobb áron egyszerre egy-egy tehergépkocsinyi állatot tudnak majd értékesíteni. Ezért úgy döntöttek, hogy saját beruházásként egy Aberdeen Angus bikatenyésztő és -nemesítő állomást hoznak létre. Ennek a helyszíne Csöb lesz, ahol az egyesület felvásárolt egy volt juh- és mellette egy szarvasmarha-tenyésztő farmot, amelyet átalakítanak. Ez egy olyan tenyésztő-állomás lesz, ahol a farmerektől átvett állatokat nemesítik, illetve a hazai körülményeknek megfelelő takarmányozást, ellátást kísérleteznek ki, hogy a legjobb húsállatokat tenyésszék ki. 

Fotók: Vajda György

Ezenkívül Gyulakután egy felvásárló, értékesítő állomást is létesítenek. Ennek a területét megvásárolták, ahol hozzáfogtak a munkálathoz. A központban átveszik az egyesület tagjaitól az eladásra szánt állatokat, amelyeket súlyuknak, minőségi kategóriájuknak megfelelően egy időre karámokban helyeznek el. Az állatokat gondozzák, hogy jobb minőséget érjenek el. A központban tavasszal és ősszel egy-egy nagybani árverést szerveznek, amelyre elsősorban külföldi felvásárlókat hívnak meg. Ez azért fontos, mert így nem külön-külön, hanem egyszerre egy-egy teherautónyi állatot tudnak felajánlani különböző minőségben, de kategóriánként egységes indulóáron. Minden egyedet belépéskor lemérnek, a fülszám alapján digitálisan regisztrálják és követik, így a gazda pontosan tudja, hogy milyen súllyal adta be, majd mennyivel sikerült értékesíteni jószágát. S nyilván ennek megfelelően kapja meg az árát. Az eladási ár mintegy 3%-át az egyesület a központ működtetésére, fenntartására fordítja majd. 
A két farm kialakítására mintegy félmillió eurót fordít az egyesület saját bevételeiből, illetve a tagok célirányos hozzájárulásával. Nem zárkóznak el a pályázattól. Gyulakutát hegyvidéki településnek minősítették, ezért valószínű, hogy lesz erre lehetőség – mondta Nagy Péter Tamás, aki azt is elárulta, ősszel mind a nemesítőállomást, mind az értékesítési központot megnyitják. Maros megyében a két mezőgazdasági egységet kísérleti tervként létesítik, így amennyiben ezek működőképesek lesznek és igény van rájuk, az ország más régióiban is építenek hasonlókat.