2019. január 27., vasárnap

A kövendiek a hagyomány őrzői

A tavalyi év végén alakult meg a kövendi önkéntes tűzoltócsapat a Hangya egyesület, tagjaiból. 
A képen a következÅ‘k lehetnek: 6 ember, álló emberek és belsÅ‘ térA kis csapatot teljes mellszélességgel támogatja a Mărginean Jánosa várfalvi polgármesteri hivatal vezetője  és a Făgădar Alexandru a Nyugati Havasok Kistérség vezetője is.
A csapat vezetőjének, Nyegre Csabát választották meg, aki egyben nem csak a kövendi HANGYA-fiók elnöke, hanem az önkéntes tűzoltók parancsnoka is.
A két világháború közt Kövend volt a községközpont, ahol pezsgő közösségi élet folyt. Ebből az egyik hagyományosnak mondható eseményt a farsang idején megtartott a Tűzoltó Bált élesztette újra a Nyegre Csaba és a várfalvi polgármester  illetve kistérség HACS-ja.
Meg is hirdették a bált, amire a Csókakő-i önkéntes tűzoltó egyesületét is meghivták, akik örömmel el is fogadták és megjelentek az eseményen, a Weiger Lajos Csókakő Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ŐTE) elnök vezetésével.  
Amint az elnökúr is  elmondta nem jöttek üres kézzel, hiszen tudják mennyire nehéz a balesetmentes tűzoltáshoz szükséges felszerelések beszerzése és azok akreditálása is.
"Nagyon örvendtünk amikor meghallottuk, hogy itt Kövenden egy új önkéntes tűzoltó csapat alakult. Már több éve figyeltük, hogy miként alakult Erdélyben az önkéntes alakulatok sorsa, amely sajnos csak kevés helyen mozgatta meg a helyiek fantáziáját. Ezért is örvendtünk, amikor a kövendiek parancsnoka megkeresett bennünket.
Örvendünk, azért is mert szerettünk volna egy testvéregyesületi kapcsolatot is kialakitani, hiszen nekünk eddig már több országban is van ilyen kapcsolatunk. pld. a Luxemburg-i, a Lengyelország-i. 
Az idén ünnepeljük meg a Csókakői-Heffingen Baráti Társaság 20 éves fennállását. E tásaságon keresztül a luxemburgiak sok esetben támogatják tevékenységünket, s amint megemlitettük, hogy jövünk Kövendre azonnal jelezték, hogy az általuk adományozott felszerelésekből hozzunk ide is. 
Sőt a júniusban megtartartandó jubileumi ünnepségre is meghivást hoztunk a kövendiek számára, amelyet reméljük addigra már ledokumentáljuk, hiszenn a most megköttendő együttműködési szerződésünk alapján a kövendiek a másik testvérszervezeteinkkel is testvérkapcsolatba kerülnek. 
Örvendtünk a Hangya vezetőségének azon kérésének is, hogy velünk szeretnének együttműködni az Hangya Oktatóközpontjában megszervezendő önkéntes tűzoltók akreditációs képzését illetően." . mondta Weiger Lajos az ŐTE elnöke. 
A mellékelt képen látható, hogy a bál sikeres volt, hiszen a két csapat "beöltözött" az együttes fotó kedvéért is.
Másnap, az újdonsült barátok tovább folytatták az ismerkedést és az átadott felszerelések mgismerését.
Egy újabb csoportképre is sor került, ami által a kövendi kulturotthonban érződött, hogy a megelégedettséget a barátság váltototta fel, ezzel is jelezve, hogy az adományok jó helyre kerültek.
Persze a két főszervező, akik sokáig ismertelenek voltak egy közös képpel nyugtázták, hogy fáradazásuk nem volt hiába való.
Az ŐTE elnöke és a kövendi parancsnok neje a fáradt arcuk ellenére is az örömüket és a boldogságukat nem igen tudták véka alá rejteni...
Gratula érte!
További közös sikereket kivánva búcsúztunk a két csapattól.