2018. december 26., szerda

Gurka Balla Ilona, a HANGYA elnöknőjének az évértékelője

A 2018-as év vége fele közeledve arra lettünk volna kiváncsiak, hogy a HANGYA elnöknőjének mi a véleménye az ezévi tevékenységekről.
- Tisztelt elnök kisasszony hogyan értékelné a 2018-as évet?
- A tavalyihoz képes az idén több pénzalappal rendelkeztünk, mivel nem csak a Kolozs Megyei Tanácshoz és a Communitas Alapitványhoz, hanem a Bethlen Gábor Alapitványhoz benyújtott pályázataink nyertek, igy gazdagabb lett a tevékenységi körünk is.
-  Felsorolná miben állnak ezek?    
- Természetesen. Kövenden megtartottuk az aranyosszéki ifjusági táborunk II. kiadását. Ay aranyosszéki gazdatársadalom számára megtartottuk a "Legszorgosabb gazda" és a "legszorgosabb gazdasszony" versenyét. 
- Amit aztán a Hagyma Fesztiválon ismertették
- A Hagymafesztiválon nem csak hirdettük, hanem 9 gazdasszonyt (7 román és két magyart)  ki is tüntettünk. Minanannyian nagyon büszkén viselték a "Hangya" feliratú blúzt. 
- Ezzel megtették az első lépéseket a vidéken élő gazdasszonyok felé.
- Nem csak ezzel, hiszen már több éve tesszük, csak nem voltak elég "ütösek" az eddigi próbálkozásaink. Szerencsére a Horváth igazgató úr őtletének, - miszerint épitsünk ki a Leader kistérségi alakulatokkal is kapcsolatot  - már a tavalyi év folyamán is voltak pozitív jelei és az idei évben egyre több  tevékenységbe tudtunk együttműködni. 
- Megmagyarázná miben áll ez? 
- A Nyugati Havasok Kapuja Leader kistérség az aranyosszéki térségben működik. Ennek vezetője a Făgădar Alexandru elnök úr már az első alkalommal teljes mellszélleséggel támogatta ötleinket. A Hagyma fesztivál is az Ő körzetében tartják meg igy nagyon örvendett, hogy ezt az alkalmat választottuk az eredményeink kihirdetésére. 
- Érdekesnek tűnik ez a mód
- Nem az volt a cél, hanem a régi Hangya hagyományok újraélesztése, pld. nekik volt önkéntes tűzoltócsapata vagy Nőszövetsége is.
- Mondana erről is egy pár szót
- A kövendi fiókszervezet elnöke keresett meg azzal a kéréssel, hogy jó lenne ha falujukban  megalakulna egy őnkéntes tűzoltó csapat a HANGYA tagjai közül. Ehhez kérte a segitséget amit aztán Horváth igazgató úr meg is oldott megkeresve a Szatmár megyei Egri községben működő önkőntes tűzoltó csapatot. Ennek vezetője meg ellátogatott Kövendre és tárgyalások eredményeként megalakult az első aranyosszéki önkéntes tűzoltó csoport amit nem csak a Leader kistérség vezetője, de a várfalvi polgármester is támogatja. A polgármester egy irodát és fészert is átadott, ahol egy régi kézipompás tűzoltószerkocsi volt, sőt jövöre a megyei alelnők, a Vákár úr, még több túzoltó felszerelést és védőruhákat is megigért az újonnan alakult csapatnak.
- Ezek mind jó hirek
- A másik fontos esemény, a Hangya Nőszövetség alakuló ülése  éppen szervezés alatt áll. Eddig két fiók szervezet (Szék és Kövend) is jelezte, hogy ott is igény lenne rá. 
- Úgy tudom, hogy a nyár folyamán több akciót is lebonyolítottak
- Igen résztvettünk. Ilyen például a bográcsfőző verseny amit előbb Kövenden majd Szentmihályon lett megtartva.
- De az önkéntes tűzoltók alakuló ülésére is készült bográcsos a Hangya támogatásával.
- Igaz. A tagjaink mindig segitőkészek. Végezetül szeretnék mindenkinek Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kivánok!
- Köszönjük a beszélgetést!
- Köszönöm én is a lehetőséget
E.H.