2018. augusztus 29., szerda

Tisztújító közgyűlés az Arad megyei gazdáknál - Ifj. Zágoni Szabó András az új AMMGE-elnök

http://www.nyugatijelen.com/jelenido/ifj_zagoni_szabo_andras_az_uj_ammge_elnok.php
Balta János 2018. augusztus 28.,
Pozsár Ibolya ügyvezető igazgató és Balogh Éva Jogász társaságában Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök vezette le a tisztújítást

Hétfőn 17 órától az RMDSZ Arad megyei székházának az üléstermében tartotta tisztújító közgyűlését az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete. A prezídiumból a nagyszámú egybegyűlt gazdálkodót Horváth Imre alelnök köszöntötte, majd egyperces néma felállásra kérte őket az utóbbi időben elhunyt gazdavezetők, dr. Almási Béla, Szabó Ede, valamint Kocsik József elnök tiszteletére. Ezt követően ismertette a napirendet, amit jóváhagytak.
Az I. napirendi pont szerint, az alelnök kielemezte az Egyesület tevékenységét, amit jónak tekint, ugyanis összesen 19 Ezüstkalász-tanfolyamot szerveztek 410 résztvevővel. Farmerképző tanfolyamot is szerveztek 38 résztvevővel, a 11 mezőgazdász és állattenyésztési tanfolyamon 570-en vettek részt, az Egyesület szervezte biotermesztő képzésen 30 gazdálkodó tökéletesítette tudását. Értékelőjét abban a reményben zárta, hogy a megválasztandó új vezetőség fokozni tudja az eredményeket. Az Egyesület elmúlt évi költségvetését és könyvelési mérlegét Bölöni György ismertette, amiből kiderült: tavaly a bevételek és a kiadások egyensúlyban voltak, ugyanis a bevételek 3%-kal magasabbak voltak a kiadásoknál; a könyvelés a hatályban lévő törvények és szabályozások teljes betartásával történt.
Az elnökválasztás levezetését Horváth Imre átadta Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselőnek, aki üdvözlő szavait követően örömének adott hangot, amiért az RMDSZ-székház adhat otthont a fórumnak. Nem véletlenül, hiszen a gazdaszervezet megalakulása óta az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének a társ-szervezete, ezért közösen próbálják előmozdítani a megye mezőgazdasággal foglalkozó magyarsága életminőségének a javítását. Mivel a megyében a magyarságnak több mint a fele vidéken él, kötődik a mezőgazdasághoz, az RMDSZ munkájában is egyik legfontosabb törekvés a vidéki emberek érdekképviselete és érdekérvényesítése.
Azzal a bizakodással zárta felvezetőjét, hogy az új vezetőséggel is ugyanolyan harmonikus együttműködés alakul ki, amilyen a régivel is működött.
A következő napirendi pont értelmében, az ülésvezető javaslatokat kért az elnöki tisztségre. Horváth Imre ifj. Zágoni Szabó Andrást, Németh Attila Nagy Zsoltot javasolta, aki azonban nem vállalta. A szavazatszámláló bizottságba javasolták Bölöni Györgyöt, Farkas Viktóriát és Kovács Imrét. Faragó Péter ülésvezető, a prezídiumban helyet foglaló Balogh Éva jogásszal egyeztetve, az egyetlen elnökjelölt elfogadását is megszavaztatta, majd megtörtént a titkos szavazás. Bölöni György ismertette az elnökre leadott érvényes szavaztok számát, közülük az igen, illetve a nem szavazatok arányát, amely alapján ifj. Zágoni Szabó Andrást megválasztották a szervezet elnökévé.
Vezetőtanács választás
Az ülésvezető ismertette a vezetőtanács összetételét, azaz 3 alelnök, ugyanannyi tag, 1 ügyvezető igazgató, továbbá 3 póttag is szükséges.
A javaslatok során Horváth Imre, Varga István, Pozsár Ibolya, Tiba József, Nagy Zsolt, Kranowszky Nagy Andrea, Molnár Gáspár, Andresz József, Csák Edit neve hangzott el. Elkészültek a szavazólapok, amelyeknek az átvételéhez és a szavazáshoz újra névsor szerint kérték a gazdákat. Azok a héttagú vezetőtanácsba Horváth Imrét, Varga Istvánt, Pozsár Ibolyát, Nagy Zsoltot, Kranowszky Nagy Andreát, Molnár Gáspárt és Andresz Józsefet választották azzal a szándékkal, hogy egy következő ülésen a vezetőtanács tagjai maguk közül választják meg a tisztségviselőket.
Szavazatszámlálás közben Horváth Imre ismertette a szeptember 15-re, szombatra tervezett XIX. Magyar–magyar Gazdatalálkozó programját, ahova meghívott minden résztvevőt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a gabona felvásárlók olyan trükkjére, miszerint az átvett gabonára az eladótól garancia-csekket kérnek, amivel utólag, minőségi okokra hivatkozva, kevesebbet fizethetnek a megalkudott összegnél. Olyan esetről is hallott, hogy a felvásárló a szerződésben a gabona elszállítását augusztus és december között tünteti fel, ami arra megy ki, hogy ingyen az eladónál tárolja a gabonát, aminek időközben a felvásárlási ára is emelkedhet.
Miután Faragó Péter RMDSZ-elnök gratulált a megválasztott elnöknek, tudomására hozta: tisztsége révén az RMDSZ Állandó Tanácsának a tagjává is vált, ezért megkéri, vegyen részt a következő ülésen!
Egyetlen dolog volt még hátra, a cenzorbizottság megválasztása. Ugyancsak titkos szavazáson a bizottságba Bölöni György, Farkas Viktória és Tóth Piroska kapott megbízást.
Elnöki köszönet
If. Zágoni Szabó András, miután a megválasztásához megköszönte a közgyűlésnek a bizalmat, kifejtette: sokat gondolkozott, hogy vállalja-e az elnökségi tagoknak a felkérését? Úgy érzi, az elmúlt 10-12 évben az Egyesületben végzett munkája, illetve a régi elnökkel, Kocsik József jóvoltából kialakított hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer alapján, a gazdaszervezet működésében komoly változtatások nem szükségesek. Annál is inkább, mert az Arad megyei, országos viszonylatban is az egyik legaktívabb a több ezer tagjával. Falugazdásszal, irodával, alkalmazottakkal rendelkeznek, ezért egy jól működő szervezeten gyökeres változtatások megtételét nem látja szükségesnek. Együttműködési szerződéseik vannak anyaországi és hazai gabonakutató intézetekkel, hasonló gazdaszervezetekkel. Mindezt tovább kell vinni, nem szeretne letérni a kitaposott útról, hiszen a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének, de a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának is alapító tagjai, tehát e területen is folytatni kell a működő tevékenységet.
Amint az új elnök kérdésünk nyomán elmondta, a Temesvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetemen a közelmúltban doktorált, ezért az ott tanultakat is az Arad megyei magyar gazdák szolgálatába szeretné állítani.
A hétfői tisztújító közgyűlés kávé, üdítő és sós sütemény melletti baráti beszélgetéssel zárult.