2018. augusztus 12., vasárnap

Jelentősen nőtt a pityóka ára

Széchely István • 2018. augusztus 11., 
Több mint a kétszeresére nőtt a krumpli termelői ára az elmúlt két évhez képest, de a búzáé is jelentősen emelkedett a kedvezőtlen időjárás okozta terméskiesés miatt. Két éve nem volt olyan magas a krumpli termelői ára, mint idén 
Majdnem parcellánként változik a pityóka termésátlaga Hargita megyében az idei, rendkívül sok csapadék miatt. Azok a gazdák, akik jó vízelszívó-képességű talajba, vagy olyan földbe ültették a burgonyát, amelynek az alsó rétege homokos, kavicsos, idén is jó termésnek örülhetnek. 
Azok is szerencsésnek mondhatják magukat, akik megfelelő időben permeteztek, és rá tudtak menni az eső által feláztatott földekre, valamint azok is, akik a betegségeknek jól ellenálló burgonyafajtákat választottak – magyarázta lapunknak Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője hozzáfűzte, olyan is előfordult, hogy húsz-harminc krumplifajta közül csak kettő-három vált be idén. 
Mindezek miatt már most jóval magasabb a pityóka ára, mint az elmúlt két évben. Török Jenő maga is krumplitermesztő, és arról számolt be, hogy kilenc tonna burgonyát már kiástak, és egy részét 1–1,1 lejes kilónkénti áron értékesítették. Ez azonban 1,2-re, 1,3 lejre is felmehet. Az idei ár már most meghaladja az elmúlt két év 0,5 lejes kilónkénti árának a kétszeresét. Ez a termelők számára jó, hiszen a korábbi ár már a jövedelmezőség határán volt, így az idei pótolhatja az előző termelési idény rossz árait, de az idei betakarítás nagy költségeit is kiegészítheti – vélekedett Török Jenő, megjegyezve, hogy a nagyobb európai burgonyatermesztő országokban – Németországban, Lengyelországban, Hollandiában – is terméskiesés volt, ott viszont a szárazság miatt.
Ritka a jó minőségű búza 
Hasonló a helyzet a búzával is: Európa-szerte gyenge a termés, akárcsak Romániában, ezért ritka a jó minőségű gabona, az ára pedig mintegy 30 százalékkal magasabb, mint tavaly – tájékoztatott a mezőgazdasági igazgatóság vezetője. 
A malomipari minőségű búza tonnánkénti ára 200–210 euró környékén mozog, szemben a tavalyi 130-cal. A kilónkénti ára tavaly 0,6 lej volt, jelenleg 0,73–0,75 lej, de a jó búzáé elérheti a 0,92 lejt is. 
Hargita megyében jelentős terméskieséssel számolnak a búzatermesztő gazdák, ugyanis a sok esőzés miatt 546 hektárnyi búzaföldön állt a víz az elmúlt időszakban.