2018. június 10., vasárnap

Lovasfesztivált szerveztek szombaton Tasnádon

2018-06-10 
Tasnád Város Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa a Szatmári Erdők Erdészeti Hivatalával második alkalommal szervezett lovasfesztivált a tasnádi strand melletti zöld övezeten.
A rendezvény szervezői elmondták, hogy az elmúlt évben Tasnádon első alkalommal megszervezett lovasfesztiválon elhatározták, hagyományt teremtenek az eseményből azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a lovassportot és felhívják a figyelmet: a ló a történelem folyamán mindig segítője volt az embernek a munkában, a harcokban és sok más területen, a modern technika viszont változásokat eredményezett ezen a téren, ma már a lovat nem munkára, hanem szórakozásra használják.
Grieb Csaba, Tasnád város polgármestere fontosnak tartja, hogy Tasnád környékén fejlődjön a lovassport, a hasonló lovas rendezvények gazdagítják a turistaövezet programját, látványosságát és egy más jellegű szórakozási lehetőséget biztosítanak a turisták számára.
Balogh Sándor, a Szatmári Erdők Erdészeti Hivatalának igazgatója úgy látta, hogy a tavalyihoz képest nagyon sok fejlődés tapasztalható. A lótulajdonosok betartják a szabályokat, kevesebb állattal jelentkeztek, de azok minőségileg jobbak. Az erdészeti hivatal azért társult be a polgármesteri hivatal mellé, mert eredetileg az itt nagy számban látható nehéz és félnehéz lovakat a fakitermelésben igavonásra használták fel. Persze ezek a hajdani munkalovak manapság inkább csak bemutatók alkalmával adnak ízelítőt a tudásukból, de szemmel láthatóan egyaránt lenyűgözik az embereket, főként a városról érkező turistákat. A lótenyésztés kezd fellendülni Tasnád és Nagykároly vidékén. Egyre szebbek a lovak, egyre jobban karbantartottak, ma már vannak olyan gazdák, akik akár tíz-tizenöt ezer eurót érő lovakat is vásárolnak, ezeknek a tartása sem olcsó mulatság, több ilyen lovat is meg lehetett megtekinteni lovas bemutatón.
A zsűri több kategóriában bírálta a lovakat, így alakultak ki az eredmények.
Anyakancák (Frizzek) — 
1. díj: Ferke Marcelina (Idil); 2. díj: Haga Antal (Baba); 3.díj: Serban Cristian (Menek). 
Nehéz és félnehéz lovak — 
1.díj: Cican Gruia (Tarzan); 3.díj: Fagi Daniel (Caméleon Breton); 3.díj: Cristea Nicolae (Vulcan). 
Anyakancák — 
1.díj: Horandau Vasile (Pusa); 2.díj: Földes Ioan (Patima); 3.díj: Hendre Petru (Luiza). 
Póni lovak — 
1.díj: Seutea Emil (Didel); 2.díj: Seica Adi (Vifor); 3.díj: Seutea Emil (Pusa). 
Fogatok — 
1.díj: Ferke Marcel, 2.díj: Haga Antal, 3.díj: Astalis Ioan Catalin.
A lovasfesztiválon a lótartók számára lehetőség adódott beszélgetésre, ismerkedésre, a turisták pedig nem mindennapi látványban részesültek.

Elek György