2018. január 31., szerda

Nagy lehetőségek a Kertbarátok Egyesületében

Balta János 2018. január 30., 
Arad megyében is igen hasznos lenne létrehozni a Kertbarátok Egyesületét – kezdte mondandóját Kocsik József, az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének az elnöke, aki hozzáfűzte –, az anyaországban olajozottan működő rendszert az Európai Unió is hathatósan támogatja.
A mezőgazdasági jellegű civilszervezet tevékenységébe belefér minden, ami zöldség-, virág- vagy gyümölcstermesztésre, dísznövények előállításra, fóliasátorban történő termesztésre vonatkozik. Ami a legfontosabb, e célokra komoly támogatásokat lehet nyerni. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a hivatalos szervezeti forma, ami vezetőtanácsot, illetve aktív tagságot feltételez.
E tevékenység sokszínűségét támasztja alá, hogy a különböző ágazati formákhoz tartozó kertészkedők között olyan versenyeket is ki lehet írni, mint a legszebb konyhakert, esetleg a legszebb gyümölcsös vagy a legszebb díszkert stb. E versenyek megszervezésére, a díjazásukra pályázni lehet, akárcsak a tevékenységi területenként szükséges korszerű technológiákra, valamint a szükséges gépekre, sőt a hatékonyabb kertészkedéshez szükséges tanfolyamokra is.
Amint a fentiek is szemléltetik, az AMMGE égisze alatt tervezett aradi vagy Arad megyei Kertbarátok Egyesületének az életre hívása hatalmas lehetőségeket rejt magában.
Éppen ezért, Kocsik József elnök felkéri mindazokat, akik a fent említett lehetőségekkel élni kívánnak, a bármilyen típusú kertjeiket fejleszteni, korszerűsíteni szeretnék, szándékukat jelezzék Nagy Zsolt falugazdánál a 0751/212-816-os, esetleg a jómaga 0745/611-094-es telefonszámán.