2017. november 26., vasárnap

Hogyan védekezzen az aknázómoly ellen?

Komoly károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken az aknázómoly. A hernyók a leveleken különböző, fajra jellemző körkörös, sátorszerű, pontsoros vagy kígyózó aknákban károsítanak. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan védekezhet ellenük.
Az aknázómoly a lombfelület csökkentésével, korai lombhullás előidézésével okoz kárt. Ezzel nemcsak az adott évi termést, hanem a következő év hozamát is veszélyezteti. Leggyakoribb képviselői az almalevél aknázómoly, az almalevél-sátorosmoly az almalevél-törpemoly és a lombosfa-fehérmoly.Az aknázómoly ellen lárva állapotban érdemes védekezni. Képünk illusztráció, 

Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos 

Levélaknázómolyok: Almalevél-aknázómoly (Phyllonorycter blancardella)
A lárvája a levelekben ellipszis alakú, erek által határolt aknát készít, ami először a levél fonákán figyelhető meg. Súlyos fertőzés esetén nagymértékű lombhullást okoz
Almalevél-sátorosmoly (Phyllonoricter corylifoliella)
A hernyója a levél belsejében foltaknát készít. Az akna vörösesbarna, majd ezüstös színű, ovális alakú. Közepén egy hosszúkás, barna színű folt alakul ki. Súlyos fertőzés jelentkezésekor a levelek barnulnak, majd idő előtt lehullanak.
Almalevél-törpemoly (Nepticula malella) (Nepticulidae – törpemolyok)
A lárva a levéllemezben kanyargós, vékony aknát készít.
Lombosfa fehérmoly (Leucoptera scitella) (Leucopteridae – fehérszárnyú molyok)
A lárva a levél belsejében kör alakú aknát készít. Később csigavonalban látható az aknában a lárva ürüléke.
Az összefoglalót a növénydoki oldal anyagából készítettük.
Az aknázómoly elleni védekezés
Rajzásuk feromon-csapdával követhető nyomon, viszont ez csak a hímeket fogja. A védekezést a tömeges lárva kelés idején kell elvégezni.
Nagyon fontos az első nemzedék tojásrakása előtti egyszeri védelem, ilyenkor ugyanis a lombozat még könnyen átpermetezhető. Hosszú hatástartamú, érintő hatású, rovarkifejlődés szabályozó, kitinszintézist gátló hatóanyagokkal lehet ellenük védekezni. Később az aknában fejlődő lárvák ellen már csak felszívódó szereket érdemes használni.
Milyen vegyszerekkel érdemes?
Az Insegar 25 WG használatát közvetlenül a virágzás után javasolt az almailonca, sodrómolyok, aknázómolyok együttese ellen. Különösen ajánlott az integrált növényvédelmi technológiát alkalmazó termelőknek. Kisebb felületre készítsen 0,06 százalékos permetlevet (10 l vízben 6 g Insegar 25 WG).
Az Affirm hatóanyaga és hatásmechanizmusa révén hatékony védelmet nyújt az almamoly, az aknázó molyok és a sodrómolyok lárvái ellen. Felhasználását az egérfüles-zöldbimbós állapotban a sodrómolyok lárváinak korai megjelenésekor, illetve az alma mogyoró nagyságától javasolt elkezdeni. Az almamoly második nemzedéke ellen július második felére időzítse a permetezést. Elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva célszerű megismételni a kezelést. Kisebb felületre készítsen 0,3 százalékos permetlevet (10 l vízben 30 g Affirm).
Az Actara SC a levéltetvek és az aknázómolyok ellen hatékony. A levéltetvek megjelenésének kezdetén használja a hosszú hatástartamú és felszívódó Actara SC-t. Az Actara SC hatékony minden almán, körtén károsító levéltetűfaj ellen. Felszívódó, ezért eléri a rejtett helyen szívogató levéltetveket is. Hosszú hatástartamának köszönhetően pedig a napokkal később érkező levéltetveket is elpusztítja. Kisebb felületre készítsen 0,02 százalékos permetlevet (10 l vízben 2 ml Actara SC-t). Aknázómolyok ellen is tökéletesen véd az Actara SC, nagyobb dózisban, a tömeges lárvakelés idôszakában kijuttatva. Kisebb felületre készítsen 0,03 százalékos permetlevet (10 l vízben 3 ml Actara SC-t). Az Actara SC engedélyokiratának megfelelően, a készítmény csak a virágzás utáni időszakban alkalmazható.