2017. május 21., vasárnap

1 milliárd forintos gazdaságfejlesztési program indul Magyarország Kormányának támogatásával

2017. május 19.
Mi úgy tervezünk itthon, hogy döntéseinknek köszönhetően a magyar emberek – bárhol is éljenek Erdélyben – érezzék a gazdasági programok nyújtotta gondoskodás hatását. Vannak identitásunkból fakadó gondjaink, amelyek orvoslása mellett olyan befektetéseket kell elindítanunk, támogatnunk, olyan erőfeszítéseket kell tennünk, amelyek közösségünk jólétét teremtik meg. A ma induló gazdaságfejlesztési program, amelyet Magyarország Kormánya támogat, ilyen – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken azon a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, ahol útnak indították a Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Programot.
Mint kiemelte, néhány évvel ezelőtt, amikor a vajdasági gazdaságfejlesztési programot megtervezték, azt ígérte Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, hogy ezt minden olyan vidékre kiterjesztik, ahol magyarok élnek. „Közös célunk, hogy szülőföldünkön boldoguljunk, hogy ne kelljen elmennünk máshová, ha élhető jövőt szeretnénk” – tette hozzá Kelemen Hunor.
Rámutatott: Magyar Levente államtitkárban olyan partnerre lelt az RMDSZ, aki elkötelezett a külhoni magyarok irányába. Szerinte a mai nap fontos mozzanat a mezőségi, de az erdélyi kisvállalkozók és kisgazdaságok életében is, ugyanis olyan lehetőség nyílik meg számukra, amely biztosítja a továbblépést. „Abban is bízom, hogy az új gazdaságfejlesztési programunkat nyitottsággal fogadja a román fél is, hiszen amennyiben a főpróba, azaz a Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Program sikeres lesz, és képesek leszünk eredményeket felmutatni, továbblépünk Székelyföld, Közép- és Dél-Erdély, de Partium fele is.” Kelemen Hunor meggyőződése ugyanakkor, hogy a lehető leghatékonyabban költik el azt a pénzkeretet, amellyel Magyarország a Mezőséget támogatja.
Magyar Levente, Magyarország Kormányának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára úgy véli, arannyal jelzett esztendő következik Erdélyben, de a cél az, hogy ne csak 2017-ben, hanem évtizedes távlatban is megállja a helyét a ma induló program. „Ma a legnagyobb lélekszámú magyar közösség területén teszünk meg történelmi lépést, az a célunk, hogy sorfordító évnek nézzünk elébe” – tette hozzá az államtitkár.
Meggyőződése, hogy most először van olyan nemzeti kormánya Magyarországnak, amely képes arra, hogy megvalósítson egy ekkora beruházást, hogy anyagi értelemben is felelősséget vállaljon a határon túli magyarokért.
„Egy felkészült partnerre volt szükségünk és elkötelezettségre. Partnerünk, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagy felkészültségű partner. Magyarország elkötelezett annak irányában, hogy ezt a történelmi lépést a Szövetséggel közösen tegye meg” – nyomatékosított Magyar Levente, aki úgy véli: a gazdaságfejlesztési program stabil pillére lesz Magyarország nemzetpolitikájának.
„Egymilliárd forint áll rendelkezésre, hogy megvalósítsunk egy mintaprogramot, hogy a mezőségi gazdákat, vállalkozókat akár négy és fél millió vissza nem térítendő támogatásban részesítsük. Amennyiben a Maros-mezőségi program sikeres lesz, lehetőségünk lesz arra is, hogy kilépjük ebből a dimenzióból, elindítsuk az erdélyi programot. Közös célunk az, hogy bárhol is éljenek, az erdélyi magyarok érezhetően megerősödjenek. Ez a program Romániáról is szól, ugyanis ebből a román költségvetés, de olyan régiók is részesülnek, ahol többségében románok laknak. Semmi félnivalója nincs senkinek” – részletezte Magyar Levente.
„Megtiszteltetés és nagy öröm számunkra, hogy Maros megyében, a Mezőségen indul ez a projekt, egy olyan régióban, amelyet feltett szándékunk fejleszteni. A választásokkor megígértük, hogy segíteni fogjuk a szórványvidéket, külön odafigyelünk a szórvány térségekre. Ma pedig örömmel jelentjük be az első fejlesztési program indítását. Nem könnyű feladat, amelyre vállalkozunk, de úgy érzem, hogy megbirkózunk vele. A sikerhez szükség van mindenki munkájára, és én azt látom, hogy ez nem lesz probléma, sem a magyar kormány részéről, sem az RMDSZ vezetősége részéről, a többi pedig rajtunk múlik, Maros megyei lakosokon” – nyilatkozta Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke.
Kozma Mónika, a programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója mérföldkőnek nevezte a gazdaságfejlesztési programot, egy olyan majdnem egyéves munkafolyamat eredményének, amely történelmi lépés Maros megyében és Erdélyben. „Olyan feladat előtt állunk, amely bátorságpróba lesz, de szeretjük a kihívásokat” – adott hangot meggyőződésének.
A sajtótájékoztatót megelőzően felavatták a Köpeczi-Teleki-házban székelő Pro Economia Alapítvány új székhelyét.