2015. november 19., csütörtök

A természetes inzulin: kapor

Közzétéve: 2015.10.22. Szerző: FM
A kapor (Anethum graveolns L.) közismert gyógy- és fűszernövény. Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római legionáriusok hozták be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6 - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor a szárításra nagyon kényes dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a tiszta kapor van, kötőanyagmentesen.

A kapor szervezetre gyakorolt hatásai

Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához. Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák. Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás

A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér cukorszintjének a csökkentésében.
Vigyázzunk! Ha egyszerre sok kaprot fogyasztunk, akkor hirtelen viszi le a vércukorszintet, ezért csak fokozatosan alkalmazzuk. Figyeljük meg, hogyan reagál rá a szervezetünk.

2015. november 14., szombat

A káliumban gazdag sóról

Zöldház - 2011, március 1 -
Veszélyes a kálium-klorid?
Túladagolás tünetei: kedvetlenség, alacsony vérnyomás, súlyvesztés, zavartság, EKG-eltérések, később izombénulások, ritmuszavarok, szívmegállás. Ezt a Magyarországon forgalomban lévő Kálium-R tabletta betegtájékoztatójában olvastam. Egy ilyen tabletta 1 g (1000 mg) kálium-kloridot tartalmaz. A tájékoztató figyelmeztet bennünket arra, hogy kettő tablettánál többet ne vegyünk be egyszerre, pedig a tabletta lassú felszívódású, azaz 8 óra alatt kerül a véráramba. Ezt olvasom: hasi röntgenvizsgálat esetén a tabletta szedéséről az orvost tájékoztatni kell, ugyanis a bevett tabletta maradvány 8 órán belül röntgen-árnyékot ad. Azaz még ilyen lassú felszívódás esetén is veszélyes a több tabletta beszedése. Fontos tudni, hogy még rendkívül súlyos káliumhiányos betegek esetén is csak napi egy, maximum kettő tabletta felírása a magyarországi orvosi gyakorlat. Kutatási eredmények igazolják, hogy napi 4,5 g kálium-klorid bevitel esetén még az egészséges emberek nagyobb százalékánál is mérhető az EKG-eltérés.
Étkezési só kálium-klorid tartalma
A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma nem ellenőrzött, 20% körüli és sajnos csak a "maradék" részt teszi ki az emberi szervezet számára ugyanúgy elengedhetetlen nátrium-klorid. A bányászott só összetétele rétegenként eltérő, így sem összetételében, sem minőségében nem biztosítható az állandóság a kálium- és nátrium-klorid arányában. Persze ezzel nem azt akarom firtatni, hogy valamennyi káliumra nincs szükségünk és a vese nem képes az élettanilag indokoltnál nagyobb arányú kálium kiválasztására bizonyos mértékig, csak azt, hogy ezeknek a sóknak a fogyasztásával a szervezetbe bevitt káliumtartalom sokszorosa az egészségügyileg indokoltnak. A kálium-klorid bevitel akkor lesz életveszélyes ha hirtelen emekedik a mennyisége vérszérumban és a vese ezt már nem képes korrigálni. A számításokat lejjebb mellékelem.
Egészséges-e, ha csökkentjük a nátrium-klorid vagy a só bevitelt?
A hivatalos orvosi és akadémiai álláspont szerint a nátrium-klorid és kálium-klorid megfelelő, úgymond tökéletes százalékos aránya: 90% 3%. Tehát 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetnek, mint kálium-klorid.
A Ringer-oldat egy olyan izotóniás sóoldat keverék, melyben az élő szervezetből eltávolított szövetek viszonylag hosszú ideig életben tarthatók, miközben élettani működésük vizsgálható. A Ringer-oldatot a gyógyászatban, műtéteknél és a só-víz háztartás egyensúlyának megbomlásánál is gyakran használják infúziós oldatként Ringer-laktát formájában vér, folyadék vagy ionok pótlására, így a szervezet számára optimális ionösszetételt biztosít.
A vér nátrium tartalma 135-140 mmol/ liter, kálium tartalma 3,5-5 mmol/liter ideális esetben. Középértékekkel számolok (140 és 4,25). A nátrium atomtömege 22,99 g/mol, a kálium atomtömege 39,09 g/mol. Tehát a két anyag aránya a vérben tehát: 22,98*140/(39,09*4,25), azaz 19,36. Tehát a vérben körülbelül hússzoros a nátrium tartalom a káliumhoz képest. És ugye ezek középértékek. A Ringer-oldat az amit egy betegnek adnak az életben maradás érdekében ha mondjuk nem ehet, vagy felborult az ionháztartása (hasmenés hányás, napszúrás) infúzióban és azért magasabb a nátrium a vér összetételéhez képest mert a nátrium könnyebben és gyorsabban ürül, emberéletek millióit mentette már meg (ott harmincszoros az arány). Ha csak a vérben lévő arányt nézzük akkor is minden gramm kálium-kloridra 20 g nátrium-klorid kellene bevinni azt meg lehetetlen megenni, vagy nehéz és sok vizet kéne inni mellé és szerintem nem is egészséges. A táplálékok pedig elegendő kálium-kloridot tartalmaznak. A vesének állandóan korrigálnia kell az eltérést amit a béltraktusból felszívódó túlzott arányú kálium-klorid bevitel okoz és a kapacitása véges, mint minden szervnek. Persze nem akkora gond ha nem tökéletes az arány, de jobb korrigálni lehetőségeinkhez mérten a dolgokat a megfelelő só megválasztásával.
Mikor kell mégis a többlet kálium-klorid bevitel?
Én nem tartom okos ötletnek gyúrni a vérszérum arányaira a bevitelnél, mert az szerintem sem olyan jó, ugyanis tényleg túl sok sóbevitellel járna, csupán érdemesebb kálimban szgényebb sóval sózni. Minkettőből ha több van, akkor csak ki kell üríteni, a vese szerencsére nagyobb beviteli tartományban képes jól működni, a gond csak akkor lesz, ha hirtelen megnő a kálium szint pl és már nem tudja a többletet kellő gyorsasággal kiválasztani (vesebetegeknél ez még veszélyesebb). Persze ha valaki sokat izzad, hányt vagy hasmenése van akkor kell a több, ahogy a tartósan magasabb kortizolszint esetén, ha sok stressz ér valakit, sokat kávézik, a vizelethajók szedésekor vagy szteroidos kezelés mellett. Érdemes vérszérumot nézetni tartós szedés előtt. Az izotóniás italok nagyon jók edzéskor főleg ha beállított az ionoknak megfelelő aránya az izzadás miatt. Sózzunk úgy ahogyan jól esik és ha nem tiszta NaCl-t veszünk, akkor legalább tengeri só legyen.
Hogy tedd rendbe a tönkrement elektrolit háztartásodat?
Dr. O. Z. A. Hanish alapján: naponta igyál meg legalább 3 liter tiszta ozmózis vizet vagy desztillált vizet, 8 időpontra elosztva. Lehet többet is, ha tudsz, mert ekkor növelheted a nátrium-klorid bevitelt. Minden étkezés előtt néhány perccel is igyál egy pohár tiszta vizet. Az ételeidet magad készítsd és teljesen tiszta nátrium-kloriddal sózd, esetleg tengeri sóval. Pont olyanra, amilyennek szereted. Ne legyen sótlan!
Honnan vásárolj tiszta nátrium-kloridot?
Nehéz helyzetbe kerültünk, ugyanis Magyarországon a patikákban 2011. február közepén betiltották az orvosi tisztaságú nátrium-klorid kiadását. A patikusok bármelyikét kérdezve, teljesen indokolatlannak tartják a lépést, ugyanis a nátrium-klorid teljesen veszélytelen anyag.
A tengervízben egyébként huszonhétszer annyi nátrium-inon van, mint kálium-ion, a Ringer oldathoz hasonlóan. Összetétele jó esetben stabil, így fogyasztható.
Zöldségek, gyümölcsök ásványi anyag tartalma -kálisó szennyezés mindenhol
Az adatok összeállításánál támaszkodtam a hivatalos Bíró Lindner-féle tápanyagtáblázatra. Azért tettem be, hogy lássátok, hogy milyen sok káliumot eszünk. A kálium kálium-klorid formában kerül a szervezetünkbe, ezért a feltüntetett mg-ok sokkal magasabb kálium-klorid bevitelt jelentenek, mint kálium bevitelt!
Tej 100 grammja 50 mg nátriumot tartalmaz és 128 mg káliumot. A húsfélékben is nagyobb a kálium mennyisége, hasonlóan a tejhez.
Ezek a magas kálium értékek csak a túlzott mértékű kálisós műtrágyázásnak köszönhető. Tudnunk kell, hogy a növények védekezőképességét is rontja a kálium. Így sokkal többet kell permetezni a kálisóval kezelt növényeket. Sőt azt is tudnunk kell, hogy a növények drasztikus ásványianyag tartalom csökkenése is a kálisónak tudható be, mivel akadályozza a növényt az ásványi anyagok felvételében, az emberi szervezet is hasonlóan reagál a kálium-kloridra (Mj: nem csoda, ha nálunk olyan nagy a jódhiányos és ásványi anyag hiányos betegek száma). A haszonállatok is kálisóval szennyezett takarmányt kapnak.

 


Kálium (K)

Élettani szerepe
A növénybe nem épül be, de meghatározó szerepe van az életfolyamatok többségének szabályozásában. Ezen keresztül a növény betegség és hideg-ellenállóképességében, vízgazdálkodásában, vízforgalmában, a légzőnyílások működésében, meghatározó a termés-minőségében. A színeződést, bel tartalomnál a cukor, száraz anyag, íz anyagok, és számos más fontos tulajdonságra hatással van.
A kertészeti növények legnagyobb mennyiségben felvett tápeleme. A növények a talaj gyökér közeli zónájából ionos formában veszik fel. A szövetekben gyorsan mozog és mobilizálódik. Jellemző, hogy felvétele a tenyészidő második felében intenzívebb, és legtöbb a biológiai termésben található. A felvétel csúcsa általában a termésérés kezdetén, az alatt van. Ellátás szempontjából ebben az időszakban kell a legjobb szintet elérni a termés minőségének, szállíthatóságának, tárolhatóságának eléréséhez.
A túladagolás még káliumigényes növényekben is kedvezőtlenül hat a magnézium és más kicserélhető kation forgalmára. A tápelem antagonizmus egyik gyakorlati példája a lelkes káliumtrágyázás felvételt csökkentő hatása a magnéziumra, kalciumra. A kálium igényt minden esetben az egyéb tápelemek mennyiségét figyelembe véve kell kezelni. A vegetatív-generatív egyensúly vonatkozásában a nitrogén-kálium arány, a tápanyag antagonizmus miatt az ammónium, kalcium, magnéziumhoz viszonyított arányát kell figyelembe venni.
A kálium élettani szerepének összefoglalása:
szabályozza a fehérje szintézist, tápanyagfelvételt, szénhidrátok mozgását
enzimaktiváló
osztódó szövetekben szabályozó
szabályozó a légzésben, vízforgalomban, szénhidrát-képzésben
meghatározó a termésminőségben, színeződésben
fokozza az ellenálló képességet (betegség, szárazság, hideg).
A kálium hiányának legjellemzőbb tünetei:
alsó levelek érközi sárgulása a levélszéltől indul és az erek sokáig zöldek maradnak
levélcsúcstól a levélszél szárad
növekedés leáll, gyenge az elágazódás,
zavar a vízforgalomban
ellenálló képesség csökken
termésminőség, színeződés romlik; zöldtalpasság.
A kálium túladagolásának legjellemzőbb tünetei:
só kártételi tünetek jelentkeznek, erősebb zöld szín, növekedési ütem csökkenése
ízközök lerövidülnek, generatív jelleg erősödik
Talaj összefüggések
A talajok K tartalma ásványi eredetű. A talaj agyag és szerves kolloidjaihoz kötődik, tehát kedvező talajösszetétel esetén jó a kálium háztartás. A szerves kolloidokon az egyéb kationokkal együtt kötődik a kálium, ezért bármely kation tápelem (Ca, Mg, NH4, Na) túladagolása, túlzott mennyisége kölcsönösen felborítja az egyensúlyt. A laza homoktalajok ásványi eredetű K tartalma viszont igen alacsony, gyorsabban ki is mosódik. Az agyagásványokhoz kötődő és a kolloidok felszínén kötött kálium folyamatosan és a körülmények függvényében szolgáltat felvehető tápanyagot. A kötöttebbek, agyagos talajok K tartalma magas, de erős a megkötődés is, tehát a kálium igény nő. A szerves kolloidokhoz kötődő kálium kicserélődik, és megfelelő kation arányok esetén harmonikus kálium ellátást biztosít.
A kationok arányát vizsgáló Mechlich módszerrel állapítható meg a kolloidokon kicserélhető kationok pontos mennyisége, illetve azok arányai. Az arányok ismerete nagy segítség a tápelem harmónia kialakításában. Ültetvényeknél a telepítés előtti vizsgálat a telepítés biztonságos viszonyainak fontos része. Szabadföldi termesztésbe ritkábban végeznek ilyen vizsgálatot.
A talajok agyagásványokhoz kötött káliumkészlete csak kismértékben hasznosítható, mert az egyes agyagásványok kálium megkötése jelentős. A humuszkolloidokhoz kötődő mennyiség is korlátozott, ezért a pótlásban fontos szerepe van a káliumnak.
Tápanyagellátási összefüggések
A vizsgálatoknál és tápanyagellátásban az oxid formáját, a kálium-oxidot (K2O) használjuk, ami valamivel nagyobb érték, mint a tiszta tápelemben kifejezett (Kx1,2). A kálium pótlására a jó minőségű szerves trágyák, valamint a klorid, szulfát, nitrát formában lévő kálium só műtrágyák alkalmasak.
Folyamatos, és általában folyamatosan emelkedik a kálium felvétele az érésig. Pótlása a hagyományos tápanyag utánpótlásban kezdetben szerves anyaggal, majd műtrágyával és őszi alaptrágya kijutatással történt. Később a minőségjavításban felismert szerepe miatt fejtrágyázást is alkalmaztak. Az intenzív ellátás az igény szerint emelkedő felvételhez igazodik a könnyen felvehető kálium folyamatos kijuttatásával.
A kálium pótlása alapvetően négy műtrágya alapanyaggal történik. A klóros kisebb területen alkalmazható, a szulfát, nitrát és foszfát kálium műtrágyák használata azonban döntő az intenzív kertészeti technológiákban.
A kálium-klorid (KCl), a kloridos kálisó műtrágya a klór érzékeny kertészeti növények szempontjából nagyon sok klórt (Cl) visz a talajba. A klór néhány zöldség, gyümölcs, és dísznövény kivételével a gyökerek, illetve a növény számára mérgező, komoly termés kiesését okozó elem. Kertészeti termesztésben tehát lehetőség szerint mellőzni kell a használatát. A kevéssé klór érzékeny növények alaptrágyázására szabadföldön alkalmazható, illetve a csökkentett klórtartalmú műtrágyákkal váltható ki.
A kénsavas kálium (K2SO4), vagy kálium-szulfát az intenzív kertészeti termesztés egyik kálium formája. Szántóföldi, és hajtató termesztésben alaptrágyaként és fejtrágyaként is jól és gyorsan felvehető. A benne lévő kén (S), kísérő anyag, de mint tápanyag a káliumszulfát egyben kénforrás is. Szemcsés formájú kálium-szulfát lassú oldódással rendkívül egyenletes, jó káliumszolgáltatást biztosít. Lúgos, magas pH-jú talajon a szulfát alapú műtrágyák rosszabbul oldódnak, hatékonyságuk kisebb, de kémhatás javítása miatt használatuk indokolt. Túl savanyú talajon a veszteség lehet nagyobb a túlzott oldódás, illetve a nagyobb kation kicserélődéssel nagyobb a kimosódás.
Klór érzékeny növényeknek szabadföldi és hajtató talajokon elsősorban alaptrágyaként, de fejtrágyázásra is javasolható. Alaptrágyaként a szemcsés formula folyamatos oldódásával a laza talajokon is biztonságos ellátás nyújt. A klórmentes komplex alaptrágyák szintén "szulfát" káliumot tartalmaznak, így kálium alap és fejtrágyázása ezek is egyaránt használhatók. A csökkentett klórtartalmú műtrágyák részben klorid, részben szulfát alapanyaggal készülnek. Kisebb klórtartalmuk lehetővé teszi a kevéssé klór érzékeny növények kockázat nélküli nagyobb adagú műtrágyázását.
Tápoldatozásra csak a legfinomabb feldolgozású, vízoldható kálium-szulfátalkalmas, mellyel a létfontosságú kén egy része is biztosítható. Fontos, hogy tápoldatozásra az eltömődés veszélyét elkerülendő, csak a teljesen oldható "kertészeti", "horti", vagy "WS" jelzésűt, (WS= water soluble=vízoldható) használjuk.
A kálium-nitrát (KNO3) két nagyon fontos, könnyen felvehető tápelemet, káliumot és nitrogént tartalmazó kálium műtrágya. A legkönnyebben felvehető és legjobban oldódó káliumforma, ezért alaptrágyaként nem, csak fejtrágyaként tápoldatozásra és lombtrágyázásra javasolható. A kálium-nitrát az intenzív tápanyag-ellátás alapvető kálium forrása az egész világon.
A monokálium-foszfát (KH2PO4), elsősorban a tápoldatos termesztésben alkalmazott, tökéletesen oldódó, magas hatóanyag tartalmú káliumforrás. A monoammónium-foszfát kertészeti használata nem jellemző.
A kertészeti kálium alaptrágyázás szempontjai:
a káliumot is a talaj tápanyag-ellátottsága alapján adjuk,
az a tapasztalat, hogy a kálium is, mint a foszfor, egyes talajokon felhalmozódhat, ekkor kisebb mennyiségre van szükség, de a felvehető mennyiséget is figyelembe kell venni,
célszerű klórmentes szemcsés káliumot adni,
humuszszegény talajokon, például homoktalajon, könnyebben kimosódik, ezért inkább tavasszal alaptrágyázzunk, és megosztott káliumos kezelést végezzünk.
Alap és starterként alkalmazott komplex műtrágyák jó K ellátást biztosítanak a kezdeti fejlődéshez. A K alaptrágya mennyisége technológia függvényében közepes tápanyag ellátottságú talajon általában 100-250 kg/ha K2O hatóanyag, melynek adagolásakor az esetleges szerves trágya 10 t/20-25 kg K2O hatóanyagát is figyelembe kell venni.
A kálium igénnyel együtt az ellátottságot vesszük figyelembe, de a talaj kötöttsége jelentős módosító tényező. Már az ellátottságot is annak figyelembe vételével állapítjuk meg, és akár zöldség, dísznövény, szőlőről legyen szó, a kálium adagot is annak figyelembe vételével tervezzük.
A kálium felvétele is a növekedés és termésképzéssel arányosan növekszik, ezért nagyon fontos a folyamatos és növekvő szintű ellátás. A kálium-nitrát, valamint a komplex NPK család, kálium-nitrát és kálium-szulfát hatóanyagai vízben maradék nélkül oldódnak és könnyen felvehetők.
Szilárd fejtrágyaként öntözött termesztésben a komplex káliumos műtrágyák, vagy a káliumszulfát és kálium-nitrát is használható. Célszerű sorkezelést végezni, és a műtrágyát öntözés előtt sekélyen bedolgozni, hogy minél gyorsabban a gyökerekhez jusson. A jól oldódó NPK család magas K tartalmú műtrágyák kiválóan alkalmasak a tenyészidő második felének megfelelő ellátására.
Tápoldatban a felsorolt műtrágyákon kívül K pótlásra csak a vízoldható káliumszulfát és káliumfoszfát használható. A tápoldatok K tartalma igen széles határok között mozog. Talajon 120-200 mg/l (vagy g/1000 l), kőgyapoton 150-400 mg/l határok között kell lenni a K2O tartalomnak az évszak, fejlődési fázis, és a növény K igényének függvényében.
A kálium adagok a jól ismert és klasszikus kation antagonizmus miatt erősen hatnak a többi kation, kalcium, magnézium és nátrium felvételére. Kiemelhetjük a levél nagyon erős magnézium csökkenését a kálium túladagolásnál. Fontos megfigyelés a nátrium káliumot pótló hatása, ami élettani szerepük hasonlóságát is megerősíti.
Lombtrágyaként a termésérés gyorsítására, színeződés fokozására, illetve a termés beltartalmi tulajdonságainak cukortartalom, színanyag tartalom javítására használjuk a káliumot. Elsősorban a kálium dús komplex műtrágyák használatosak erre a célra, de a kálium-nitrát, vagy kálium-szulfát kombináció, és speciális érésgyorsító műtrágyákat is használunk.
Káliumpótlásra, kiegészítésre használható műtrágyák


















Kálium formája 
Műtrágya K2O; és egyéb tartalom
Kálium-klorid  Kálisó 
40, 50, 60 %
Kálium-szulfát  Kálium- szulfát 
48-52 %
Kálium-klorid  Korn-Kali 
40 % +MgO 8% + S 4%
Kálium-szulfát 
Patentkali 
30 % + MgO 10 % +S 17%
Kálium szulfát Rosafert kálium túlsúlyosak 
17-24% + egyéb
Monokálium-foszfát MKP 
52 % + K2O 34 %
Szulfát, nitrát, klorid, foszfát NPK, PK, NK komplexek 
3-40 % + egyéb elemek
Kálium  Fosfitex oldatok 
12-20 % + egyéb
Zöldségfélék vonatkozása
A zöldségféléken belül igen nagy az eltérés a kálium igényben, de minden faj számára meghatározó a fejlődésben és minőségben is a kálium ellátás. A káliumigényes fajok fajlagos kálium igénye magas, de a nitrogénhez viszonyított mennyiség, tehát a K/N arány is magas. Összesen másfél, kétszer annyi káliumot igényelnek (oxidban), mint nitrogént. A tenyészidő alatt a második felében emelkedik meg ugrásszerűen a kálium felvétel és a csúcsát az érés kezdetére tehetjük. Kiemelhető kálium igényes fajok a paradicsom, tojásgyümölcs, görögdinnye, sárgadinnye, gyökérzöldségek, burgonya, melyeknél a minőségjavításhoz, érésgyorsításhoz 1:3, vagy még magasabb kálium arányt is használhatunk.
A hiánytünetek jellemzője, hogy növekedés általában gyengébb, leáll, a hajtás elágazódása gyenge. Minden zöldségfélénél jellemző, hogy az idősebb alsó levelek széle, illetve csúcsa felől sárgulnak, majd az érközökre is kiterjed a sárgulás, de az erek zöldek maradnak. Néhány zöldségfajnál, például paradicsom fajtáknál antociános, lilás, vöröses a levél elszíneződése. A termés érése elhúzódik, színeződés gyenge, szárazanyag tartalom a normálisnál alacsonyabb. A paradicsom bogyók zöldtalpassága az egyébként érzékeny fajtáknál nagyon jellemző tünet. A cukorképződés rossz, íz anyagok gyengék, szállíthatóság, tárolhatóság rossz. A dinnye ízetlen, a paradicsom, tojásgyümölcs és sárgarépa színtelen, dinnye húsa világos, színtelen, a paprika bogyó zöldes színű marad, a pirosan érő fajták sokáig „kormosak”, sötét sávok maradnak a bogyón.
A káliumhiányos növény vízháztartása rossz, gyorsan fonnyad. A tűrőképessége sokkal alacsonyabb a hideggel, betegségekkel szemben.
A kálium többlete a tápelem arányok felborulásával komoly élettani zavarokat okozhat
Általánosan a só kártétel tüneteit mutatja a növény, rövidebb íz közökkel, sötétzöld tónussal. A generatív jelleg erősebb terméskötéssel jelentkezhet, de a termések mérete kisebb, minősége gyenge. A kényszerérés miatt a termésveszteség jelentős.
A túladagolás miatt következhet be a kalcium, magnézium felvételének zavara akkor is, ha a gyökérközegben lenne is elegendő az ellátáshoz (antagonizmus).
Gyümölcsfélék vonatkozása
A legtöbb gyümölcsnél legnagyobb mennyiségben szükséges tápelem, melyet a nitrogén és foszfor követ. Élettani szerepe a folyamatok szabályozásában a gyümölcsfák teljes fejlődésére kihat. A vízgazdálkodásban betöltött szerepe, a szárazságtűréssel kihat a fa fejlődésére és a termésre is. A szénhidrát forgalommal a szilárdságra, betegségekkel szembeni ellenállásra, télállóságra, a gyümölcs bel tartalmára, izére, színére, szállíthatóságára és tárolhatóságára is közvetlen hatással van. A gyümölcstermesztés legnagyobb kockázati tényezőjének tekinthető fagykár tűrése szempontjából meghatározó a jó káliumellátás.
A legtöbb káliumot a levelek és a gyümölcsök tartalmazzák. A növényben gyorsan mozog és gyorsan mobilizálódik is, ezért a hajtás idősebb levelei mutatják először a hiánytüneteket.
A káliumfelvétel a vegetáció megindulásától a hajtásnövekedés és az intenzív gyümölcsfejlődés befejeződéséig dinamikusan emelkedik, majd csökkenő tendenciájú.
Az ellátás nagyobb része a tenyészidőn kívüli alaptrágyázással történik. A szulfát alapú kálium és komplex műtrágyák használata az intenzív gyümölcsösökben már minden esetben javasolt. Kötött talajon a késő őszi, szervestrágyázással együtt történő bedolgozás indokolt. Laza talajokon a kora tavaszi bedolgozás jobb. A megosztott kezelés szilárd kijuttatással inkább csak a laza talajokon oldható meg. Tápoldattal a kötöttebb talajokon is érdemes a termésérés előtti kijuttatással a legnagyobb felvételi időszak jobb ellátását erősíteni.
A kálium mennyiséget a gyümölcsöknél is a N-hez viszonyítva ítélhetjük meg. Magasabb N ellátottságnál magasabb K mennyiség szükséges a fagyállóság, a vesszőérés és a termés minősége szempontjából is.
Lombtrágyakénti alkalmazása jól illeszthető a növényvédelmi technológiába és nagyon jó eredményeket ad szinte minden gyümölcsnél.
A káliumhiány tünetei a levélen jellegzetesebbek. Megjelenésük a nagy terméskötődést követő terhelés után gyakori. A tünetek a hosszú hajtások alsó, idős levelein kezdődnek és haladnak felfelé. A levelek széle világosodik, a hiány mértékétől függő szélességben sárgul, majd el is hal. A levelek a színül felé sodródhatnak is. A terméshozam alacsony, aprók gyümölcsök, színtelenek, ízetlenek, savanyúbbak. A gyümölcs felülete erősebben viaszosabb, olajosnak tűnik.
A kálium túladagolása más tápelemek felvételének és forgalmának zavarával jelentkezik leggyakrabban. A kalcium-, magnézium- és nitrogénfelvétel csökkenése miatt ezek hiánytünetei, élettani következményei jelenhetnek meg. Az antagonizmus az alma kedvezőtlen K/Ca arány termésmennyiségre, tárolhatóságra jellemző káros hatásában nyilvánul meg. A kálium túladagolás gyakori következményeként erősödnek fel a magnéziumhiány tünetei.
Kálium iránt legigényesebbek: őszibarack, cseresznye, bogyósok.
Szőlő vonatkozása
A minőség kialakításában van döntő szerepe. A cukorképződésnek, az illatnak, az ízek kialakulásának, a savak mennyiségének és minőségének a színanyagok képződésének szabályozója, meghatározója. A virágzásig ugyan csökken a felvétele, de a legnagyobb felvett mennyiséget éri el a zsendülés előtt. A jó kálium ellátás a borminőség feltétele is. Nitrogénnel együtt a fürtök, bogyók méretének alakulásával, valamint az egész szőlőtőke energia ellátásával kapcsolatban van vezető szerepe. A kálium a rügyek, vesszők beérésében is fontos tényező, ezekben van a legnagyobb mennyiségben, és valamivel kisebb mennyiség a termésben, és a levelekben. Javítja a növény vízgazdálkodását, a vesszők beérését, és ezzel lényegesen javul a téli fagyállóság. Gyakorlati megfigyelés a levél sodró vírus tüneteit mutató állomány erős kálium trágyázásának kedvező hatása. Miután ellátás úgy felemelkedett, hogy a levélben mért kálium mennyisége elérte a 3 %-ot, megszűnt a vírus káros hatása, kitűnő minőséget és sokszoros mennyiséget termeltek a korábbi beteg tőkék.
Káliumhiány először a levélszélek sárgulásával, elhalásával jelentkezik. Egyes fajtáknál lilás-barnás színű a levélszél. A bogyók fejletlenek, aprók, savanyúak, mert a cukorképződés lassú. Erős hiánynál a tőke jellegzetesen lankadt. Egyes fajtáknál a kocsány alsó részén a bogyók teljesen el is száradhatnak. A téli fagyérzékenység miatt a fagykár mértéke a hiány miatt rosszul beérő vesszőkön sokkal nagyobb.

A káliumozott konyhasó élettani hatásai

http://vitamind.hu/vitamindok/legyen-bennetek-so/a-kaliumozott-konyhaso-elettani-hatasai/

Jómagam 12 évig nem tudtam a szívemre fordulva az oldalamon aludni mert heves szívtájéki szorításra és erős légszomjra ébredtem…és ez ment 28 éves korom óta 10-12 éven keresztül..
Voltam EKG-n, terheléses EKG-n, mindenhol a panaszommal..az eredmény szerint én olyan egészséges voltam, mint a makk de mégsem tudtam a bal oldalamra fordulva aludni anélkül, hogy ne az előbb elmondottakra ébredjek, riadjak fel.
Elfogadtam, hogy jó, ez van, emlékeimben atyai nagyanyám élt aki hasonló jelenségekről beszélt nekem, de akkor én még ezt nem tapasztaltam! Úgy látszik mi egy ilyen szív-gyenge család vagyunk, gondoltam. 10-12 évvel később aztán egy jó-barátom szólt, hogy hallottam-e Tejfalussy András nevét és a hírverését a sóról? Döbbentem olvastam el Tejfalussy úr felhívását..Tudtam, abban a percben rádöbbentem, hogy ez okozza az én bajomat is, ez történt nagyanyámmal is, ettől kapott édesanyám súlyos csontritkulást és magas vérnyomást, ettől szívritmuszavaros atyám! Mi ugyanis sok sót fogyasztottunk és fogyasztunk most is! Szeretjük a sót! A paradicsomon, a paprikán, a hagymán és úgy nagy általánosságban elmondva mindent jól megsózunk! Kiváltképp a fasírtot!
Összeállt a kép, mert egyértelmű. A tények azok tények, lehet velük vitatkozni, de nem érdemes mert a tények makacsul tények is maradnak! Itt egyet lehet tenni: átgondolni az eddigi ismereteinket, nem hallgatni senkire sem, hanem gondolkodni és mindig mindent ellenőrizni!
Tejfalussy úr felhívása után 3 napig csak az üzleteket jártam és vadul ellenőriztem a polcokon a sót, a sókat….nem hittem el, de inkább nem akartam elhinni! Nem létezik, hogy valakik ilyet tesznek! Az agyad tudja, hogy igaza van Tejfalussy úrnak, de Te magad nem hiszed el, nem akarod elhinni, hogy ez tényleg igaz és veled történik meg…
Azóta olvastam egy bölcseletet: “..az okos ember mindig kételkedik..” Ez nagyon idevág!
Azóta szereztem tiszta NaCl-t a patikából..és itt jön az érdekesség, nem hiszed el, de úgy alszom a bal oldalamon, mint egy kisded ! A kislányomnak elmúlt az ekcémája és újra olyan sós a verejtékem nyáron, mint 1980 előtti gyermekkorom idején ! Szinte marja a szemem ! Kb. 3 éve pont azon gondolkodtam, hogy 40 éves koromra hogy megváltozott a testem mert már nem csípi a szememet az izzadság…Egy túrót!
NÁTRIUMSZEGÉNY DIÉTÁRA VOLTAM FOGVA A TUDTOMON KÍVÜL! És mellette pedig öntik ránk a kálium kloridot.. az a rémes és ördögi az egészben, hogy nem egy testidegen anyagot, vagy mérget adnak nekünk, hanem egy fontos és létszükséges anyagot kapunk csak éppen eltorzított arányban ami viszont a testünkön belül ebben a koncentrációban szörnyű pusztítást végez!!! A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de az ilyen mértékű KCl-el szemben teljesen védtelen!
Ez az ördögi ebben az egészben ! És mindenkiben más és más hatást vált ki..van aki cukros lesz, van akinek a veséje megy tökre, másokat szív és érrendszeri panaszok gyötrik, a magas vérnyomás pedig szinte minden második emberre jellemző lesz..
Egy kollégám rendszeresen külföldre jár alkalmanként több hónapra..itthon a cukra 8. Ehhez nem kell kommentár. Csak húst és zöldséget eszik, semmi kenyér, édesség, semmi ! Szigorú diéta ! Mégis 8 a cukra. Ezután kiküldik Kínába 2 hónapra..Egy pár hét után issza a söröket és mindent eszik amit ott Ő megkíván..Bulgáriában ugyan ez volt ugyanezzel az emberrel… Nem furcsa?!
Ez az én tapasztalatom..a só kell, a só jó dolog, a sófogyasztás egyfajta védőfaktor, gondolj csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra.. ez így van, így volt és így is lesz, még akkor is ha a Magyar Tudományos akadémia alsó-felső indusz, andusz professzorai ennek ellenkezőjét is állítják és terjesztik! Tejfalussy úrnak igaza van! Sajnos. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy egy feltűnési viszketegségben szenvedő szórakozott tudós ember! Én a magam bőrén tapasztaltam az igazát! Már az orvost is ennek megfelelően választom meg..felteszem neki ezt a nyilvánvaló kérdést és várom a válaszát. Amennyiben azt mondja, mint amit az egyik gyerekdoki is mondott, hogy teljesen rendben van az étkezési-sónak a káliumozása, akkor máris tudom, hogy vagy rosszindulatból vagy tudatlanságból mondja ezt, de egy biztos, nem Ő lesz a gyermekem dokija…
Én már 250 kg sót vásároltam és ebből kb. 50-100 kg között vittem barátaim és ismerőseim számára! Egy ilyen alkalommal zárás előtt 10 perccel vettem át a sót patikából amikor is rajtam kívül senki sem tartózkodott a patikában. A patikusnő megkérdezte, hogy hova a jó-fenébe viszek ennyi sót?! Feldolgozó üzemem van??? Erre én visszakérdeztem, hogy hallott -e a só mérgezéséről? Zavartan bólogatott és mondta, hogy Ő is tanulta még anno, hogy a kálium mennyire egy veszélyes anyag! Erre megkérdeztem, hogy ha ezt Ő tudja akkor miért nem rendel a maga és családja számára Ő is ebből a tiszta sóból ??? Erre Ő: “..mi csak ezt esszük..” Erre elmondtam neki a 10-12 éves gyötrő éjszakáim történetét, mire Ő sommásan megfogalmazta, hogy ezek a tünetek tipikusan Káliumra utalnak…
Még egyszer, nem vagyok orvos, sem természetgyógyász, még vegyész sem vagyok, csak gondolkodom és már senkinek semmit el nem hiszek! Egy vegyész kollégámnak mutattam N. UPDATE sójának a dobozát, ahol is a szokásos duma volt felírva…50%-ban NaCl szegény só és a másik 50%-ban pedig KCl volt beletöltve mert így csökkenthetjük a vérnyomást…bla bla bla bla. Ezt persze a vegyész kollégám nem hitte el amikor beszéltem neki erről..de amikor lefényképeztem és megmutattam a fényképen a só dobozát, illetve annak feliratát miszerint 50%-ban csökkentett NaCl tartalmú sót árulnak…akkor hirtelen elhallgatott, majd csendesen megjegyezte, hogy ez felér egy gyilkossággal… Ez az én tapasztalatom. A sajátom. Lehet vitatni, lehet megkérdőjelezni, lehet engem lehülyézni és kontárnak nevezni, csak rajta! Tejfalussy úrnak igazának az ellenkezőjéről engem ugyan meg nem győz senki sem!
Isten áldja meg Tejfalussy urat amiért felemelte, fel merte emelni a szavát és ezzel vállalva az üldöztetését azért, hogy egy páran megmeneküljenek ettől a tömeges mérgezéstől! Ugyanis sokkal kevesebben vannak azok akik felébrednek és használni kezdik az agyukat és a régen tanultakat – mint a többség akiknek egyszerűbb azt mondani, hogy ez egy összeesküvés elmélet – és másra is használnák az agyukat a helyváltoztatás koordinációján kívül! Azután még láttam Tejfalussy András úrral folytatott levelezését a Na:K arányáról.. Távol áll tőlem, hogy okoskodjak, de amikor azt láttam, hogy Önök is fogyasztják HUMINI… akkor úgy gondoltam, hogy megosztom Önnel, Önökkel is a következő gondolatmenetet ! Kérem olvassa el, és gondolkozzon el rajta!
Nem azt kérem, hogy higgyen benne, mert ezek tények nem elhinni kell, hanem átgondolni! Vagy átgondolja az ember és annak megfelelően tudatosan cselekszik, vagy nem foglalkozik a tényekkel! De hinni max. a templomban szabad! Különösen nem a reklámoknak! Azt kell mondjam, hogy Tejfalussy Úr által javasolt 30 Na és 1K arányszámot gyógyszerészek, vegyészmérnökök, orvosok és egy szívsebész ismerősöm is egyöntetűen és egymástól függetlenül is elfogadták, sőt javasolták amikor én is ezzel a kérdéssel fordultam hozzájuk! Az egyik patikushölgy még azt is hozzátette, hogy tanulta Ő is, hogy a Kálium mennyire veszélyes egy anyag!
“.. Amiről beszélni fogok, az bármilyen krimibe beleillene. A baj csak az, hogy ez itt és most történik mégpedig mindenkivel, veled is! Azt fogom elmondani, hogy hogyan mérgezik tudatosan az embereket és miért nincs esélyed arra, hogy egészséges öregkort érj meg, feltéve ha egyáltalán megéred a nyugdíjas kort! A módszer egyszerűen zseniális! Több szempontból is, egyrészt azért mert ebben a témában aránylag könnyű félrevezetni még a szakembereket is, másrészt azért mert, aki esetleg csak félfüllel hall a dologról az biztosan nem fogja fel ennek a súlyát és jelentőségét.
Nézzük mit is okoz ez a mérgezés: Szív és keringési problémák, magas vérnyomás, asztma, csontritkulás, érszűkület, fokozott trombózis és infarktus veszély, anyagcsere zavarok vagyis pont azokat a betegségeket, amelyek népbetegségek. Az anyagcsere zavarok viszont nagyon sok más betegségnek a kialakulását segítik elő, pl. többek között a rákét is. Azt nem állítom, hogy közvetlenül rákot okoz, de igenis jelentősen segíti a rák kifejlődését. Úgy gondolom, hogy minden olyan betegség ami nem vírusos vagy bakteriális eredetű, azoknak a kifejlődésében az anyagcsere zavarok jelentős szerepet játszanak. Még így az elején fontos tisztázni, hogy a mérgezéseknek nagyon sok módja van. Ezek közül csak egy módszer az, amikor nem maga a felhasznált anyag mérgező, hanem a szervezetbe juttatott mennyisége miatt válik mérgezővé.
Az az anyag amiről konkrétan beszélek a Kálium. Ez egy egyébként létfontosságú anyag, a vérben 5 mmol/l -nek kell lenni belőle, azonban az egyensúlya annyira kényes, hogy 7 mmol/l-nél már megáll a szív!!!!!! Orvosi biokémia: Donnan egyensúly! (erre még fogok hivatkozni) Ez írja le, többek között azt is, hogy a vérben 5 mmol/l káliumnak kell lenni.
Az emberi szervezet számára létfontosságú anyagok egyensúlyának fenntartásához egy anyagból ugyanannyit kell fogyasztani, mint amennyi természetes úton távozik! Átlagos embernél, napi 2 liter folyadékfogyasztást és ennek megfelelően 2 liter folyadékürítést vegyünk alapul. (A folyadékürítés nem csak vizelet ürítést jelent, de helyhiány miatt most úgy fogunk számolni mintha a folyadékürítés csak vizeletürítést jelentene.
A vizelet, mint szűrlet a vérből választódik ki. Ideális esetben ha a szervezetnek nem kell azért dolgoznia, hogy káliumot tartson vissza, vagy felesleges káliumtól szabaduljon meg, akkor a kiválasztott vizeletben ugyanannyi kálium van, mint a vérben, tehát 5 mmol/l. Ha ennyi ürül, akkor az egyensúly fenntartásához ugyanannyit kell fogyasztani, tehát 5 mmol/l-t. Ez napi 2 liter esetén napi 10 mmol káliumfogyasztást jelent. A kálium relatív atomtömege 39,1. 39,1×10=391 mg! Tehát ideális esetben, napi 2 liter folyadékfogyasztást lapul véve, a napi ideális káliumfogyasztás 391 mg vagyis 0,39 gramm!
A betegséggyártók módszere nem csak az, hogy egészségtelen dologra beszélnek rá, mintha az lenne az egészséges, hanem ugyanakkor az egészségesről lebeszélnek, és úgy állítják be mintha az káros lenne. A sóról, mindenféle hazugságot terjesztenek, többek között pl. azt, hogy megemeli a vérnyomást. Van még egy csavar a dologban, mégpedig az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rossz sók tényleg vérnyomás emelkedést okoznak, ezzel is igazolva a betegséggyártókat.
AZ EGÉSZSÉGES JÓ SÓ, EGÉSZSÉGES EMBERBEN NEM OKOZ VÉRNYOMÁS-NÖVEKEDÉST!
Olyanoknál, akik nem egészségesek, (és itt az egészséges embert nem szabad összekeverni a tünetmentessel), náluk okozhat a jó só is átmenetileg vérnyomás növekedést, ezért amikor az ember elkezdi visszapótolni a szervezetébe a hiányzó mennyiségű sót, nagyon óvatosan és csak lassan, fokozatosan szabad ezt megtennie! A só visszapótlása minimum 6 hónapot vesz igénybe, de sokkal inkább 1 – 2 évre van szükség az egyensúly helyreállításához!
Mivel a sóval kapcsolatos hazugságsorozatot csak nagyon lassan észrevétlenül lehetett bevezetni, és a a köztudatba elültetni, ezért ahhoz, hogy idáig eljussunk legalább 50 – 60 évre volt szükség. Becslésem szerint Magyarországon az 1950 – 1960-as évek körül kezdték lassan fokozatosan elterjeszteni a sóval kapcsolatos hazugságokat. A folyamatot jelentősen felgyorsította, amikor a gengszterváltás után észrevétlenül kicserélték a boltokban az egészséges sókat, mérgezőekre. Ezeknek a következménye, hogy ma Magyarországon az emberek 90 – 95 % -ának túl alacsony a vér Nátrium tartalma, vagyis nem esznek elegendő mennyiségű JÓ sót. (Mindig felhúzom magam, amikor feljön ez a téma, elmondom az embereknek, hogy nem esznek elegendő mennyiségű jó sót, és sokan kapásból rávágják, hogy ők bizony elég sót esznek.)
Ha meg szeretnéd tudni, hogy elegendő jó sót eszel-e, akkor csak a vérképedet kell megnézni. Korábban már említettem a Donnan egyensúlyt. Ez azt is leírja, hogy egészséges embernél a vérben 142 mmol/l Nátriumnak kell lenni. Régi orvosi könyvek még leírják, hogyha a vér Nátrium értéke 140 mmol/l alá csökken akkor az már KÓROS és hyponatrémiáról beszélünk. A vérképekben a Nátrium referencia tartománya jelenleg 135-145 mmol/l, ami egy szándékosan eltorzított érték. (Ha előveszed a vérkép eredményeidet több évre visszamenőleg, akkor látni fogod, hogy a referencia tartományokat úgy módosítgatják, mintha csak egy időjárás jelentés volna. Nem csak a Nátrium vonatkozásában.) A Nátrium igazi referencia tartománya valójában 140 – 144 mmol/l. A határok kitolásával elfedték, hogy az emberek tömegesen betegek a rossz sótól! A jelentkező tünetekre meg majd mindenféle gyógyszereket fognak szedni, jelentős hasznot hajtva ezzel a gyógyszeriparnak…”
Ha a GOOGLE-be beírod, hogy: “csökkentett Na tartalmú” akkor kidob egy csomó képet a kereső…
Teljességgel rossz út ha valaki azt keresi, hogy melyik sót nem szabad megvenni és fogyasztani!
SEMMILYEN SÓT NEM LEHET AJÁNLANI MA A KERESKEDELMI FORGALOMBÓL!
Ha ma ajánlok egyet, mert ma még az tiszta, holnapra már lehet az is kálisózott lesz! És a dobozára, vagy zacskójára tök mindegy, hogy mit írnak rá, nem? A lényeg, hogy mi van benne!
Az pedig bizonytalan tisztaságú, illetve nagy bizonyossággal Kálisózott! Van úgy, hogy nincs ráírva semmi, csak az, hogy MSZ…Ez megint nem mond semmit, az MSZ Magyar Szabványt jelent, de ehhez még kell egy azonosító szám is, kb így: MSZ-01-10007-82 Ez a hivatalos sószabvány, talán visszavonták, de hát ezt is vajon miért tették ?! Ki nem találnátok…biztosan csakis a mi érdekünkben és egészségünkért!
Ha a wikipédián rákerestek akkor ott is sok érdekességet lehet találni…”csak azért nem váltották ki még a NaCl-t KCl-el teljesen mert mániákus depressziót okoz…” Ezt elolvasva gondoltam, hogy rögtön kivetem magam az ablakon ! Ennyire izzadságszagú baromságot ritkán olvas az ember, nem? Régen a só fizetőeszköz volt, nem azért mert az emberek nem tudtak só nélkül vagy sós íz nélkül létezni, de nem ám ! Egyszerűen amennyi sót veszítünk izzadsággal, vizelettel, széklettel stb. naponta, pont annyit kell bevinnünk és erre a legmegfelelőbb a só, a NaCl. Ez évezredek óta így ment csak mostanában az egészségünkért aggódók próbálják megreformálni az étrendünket a “saját” érdekünkben, mert aggódnak a magas vérnyomás kialakulása miatt ! Szédületes.
De térjünk vissza a boltokban kapható sóra: Volt egy időben 99,7%-os NaCl só Ausztriából, az talán jó lehet és még a Lidl-ben is hasonlót láttam…Ezek talán tiszták mert nem Magyarországról valók, de ki venne rá mérget ???
Sokkal egyszerűbb elballagni a patikába, illetve a 10-ik patikába is, ahol ha szerencsések vagyunk akkor rendelnek nekünk a kívánt mennyiségben és patika tisztaságú NaCl-t !
Én nem kockáztatnék az alapján, hogy mi van a dobozra, zacskóra írva !!!!
Horváth Rozi, Sara Lee cég és a Nyirtassi cégek, talán Compass vagy Compex a neve, no Ők azok…persze vannak még sokan ezen a pályán (tengeri só, Sale Marino) szín mérgeket árulnak !!!! 
Van még Fluoridos só is, ez a kedvencem (mintha a halálraítéltnek a méreginjekcióhoz még ciánt is kevernének, hogy még tutibb legyen a dolog…az elítélteket különben kálium-kloriddal végzik ki az USA-ban, a fekete angyal is ezzel segítette át az örök vadászmezőkre azokat akiket e világi szenvedéseitől meg akart kímélni…) és talán még szívműtétek előtt is ezzel állítják meg a szívét a betegnek… Szóval ez egy ilyen anyag, de csak akkor HA ELTOLJÁK AZ ARÁNYOKAT, ez benne az ördögi, szép mi?
Ezen felül ott van még a patikában is (és az üzletekben) kapható fűszersóként árult VIVEGA 50%:50%-os koncentrációban ami a 30:1-hez képest az 1:1(=50%:50%) arányt valósítja meg, tehát megint csak méreg és mindezt kb. 5000,-HUF-ért, aranyárban…Nézzétek meg a korpovit kekszet is…a felhasznált alapanyagok között “véletlenül” ott figyel a kálium klorid is… Ez üzletileg sem rossz, mert úgy nyírjuk ki saját magunkat, hogy közben még fizetünk is érte, és akik mindezt teszik velünk csak hátradőlnek és röhögnek rajtunk…Két legyet egy csapásra, végre eltisztulunk az útból és nekik még csak egy fillérjükbe sem kerül ! Komolyan mondom, le a kalappal előttük, hogy ezt mind meg tudták így ebben a formában csinálni ! Zseniális, nem? Szóval csak gondolkodni kell, mit is tanultunk az általános suliban? A só NaCl. Mit is mond a “visszavont”
Magyar Szabvány, amit eleink nem véletlenül vettek szabvány alá, szinte kőbe vésve ??? Azt, hogy a közvetlen étkeztetésre szánt sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! Ehhez képest nézzük meg a csatolt képeken található zacskót, dobozt 50%:50%, azaz 1:1 arányban van NaCl és KCl… Kell ezt még ragozni?

2015. november 12., csütörtök

Meghivó érkezett

A minap a HANGYA eddigi tevékenységét méltató meghivás érkezett mintegy igazolva, hogy a Duna konferenciás sorozatban való aktivitásunkat továbbra is értékelik, lásd alább:

Tisztelt Uram ,

Köszönjük, hogy résztvesz az érdekképviseleti szemináriumon amely EUSDR  a 4. és az 5. prioritásokról tartunk 2015 novenber19-20 Budapesten Szemináriumunk címe "Európai finanszírozási lehetőségek a vízügyi ágazatban".
Ha regisztrált a hálózati ülésen is, kapni fog egy külön megerősítést. 
Mellékeljük az utolsó frissítés napirendet az esemény.
Üdvözlettel,
A Konferencia Csapata