2015. november 14., szombat

A káliumban gazdag sóról

Zöldház - 2011, március 1 -
Veszélyes a kálium-klorid?
Túladagolás tünetei: kedvetlenség, alacsony vérnyomás, súlyvesztés, zavartság, EKG-eltérések, később izombénulások, ritmuszavarok, szívmegállás. Ezt a Magyarországon forgalomban lévő Kálium-R tabletta betegtájékoztatójában olvastam. Egy ilyen tabletta 1 g (1000 mg) kálium-kloridot tartalmaz. A tájékoztató figyelmeztet bennünket arra, hogy kettő tablettánál többet ne vegyünk be egyszerre, pedig a tabletta lassú felszívódású, azaz 8 óra alatt kerül a véráramba. Ezt olvasom: hasi röntgenvizsgálat esetén a tabletta szedéséről az orvost tájékoztatni kell, ugyanis a bevett tabletta maradvány 8 órán belül röntgen-árnyékot ad. Azaz még ilyen lassú felszívódás esetén is veszélyes a több tabletta beszedése. Fontos tudni, hogy még rendkívül súlyos káliumhiányos betegek esetén is csak napi egy, maximum kettő tabletta felírása a magyarországi orvosi gyakorlat. Kutatási eredmények igazolják, hogy napi 4,5 g kálium-klorid bevitel esetén még az egészséges emberek nagyobb százalékánál is mérhető az EKG-eltérés.
Étkezési só kálium-klorid tartalma
A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma nem ellenőrzött, 20% körüli és sajnos csak a "maradék" részt teszi ki az emberi szervezet számára ugyanúgy elengedhetetlen nátrium-klorid. A bányászott só összetétele rétegenként eltérő, így sem összetételében, sem minőségében nem biztosítható az állandóság a kálium- és nátrium-klorid arányában. Persze ezzel nem azt akarom firtatni, hogy valamennyi káliumra nincs szükségünk és a vese nem képes az élettanilag indokoltnál nagyobb arányú kálium kiválasztására bizonyos mértékig, csak azt, hogy ezeknek a sóknak a fogyasztásával a szervezetbe bevitt káliumtartalom sokszorosa az egészségügyileg indokoltnak. A kálium-klorid bevitel akkor lesz életveszélyes ha hirtelen emekedik a mennyisége vérszérumban és a vese ezt már nem képes korrigálni. A számításokat lejjebb mellékelem.
Egészséges-e, ha csökkentjük a nátrium-klorid vagy a só bevitelt?
A hivatalos orvosi és akadémiai álláspont szerint a nátrium-klorid és kálium-klorid megfelelő, úgymond tökéletes százalékos aránya: 90% 3%. Tehát 30-szor annyi nátrium-klorid szükséges a szervezetnek, mint kálium-klorid.
A Ringer-oldat egy olyan izotóniás sóoldat keverék, melyben az élő szervezetből eltávolított szövetek viszonylag hosszú ideig életben tarthatók, miközben élettani működésük vizsgálható. A Ringer-oldatot a gyógyászatban, műtéteknél és a só-víz háztartás egyensúlyának megbomlásánál is gyakran használják infúziós oldatként Ringer-laktát formájában vér, folyadék vagy ionok pótlására, így a szervezet számára optimális ionösszetételt biztosít.
A vér nátrium tartalma 135-140 mmol/ liter, kálium tartalma 3,5-5 mmol/liter ideális esetben. Középértékekkel számolok (140 és 4,25). A nátrium atomtömege 22,99 g/mol, a kálium atomtömege 39,09 g/mol. Tehát a két anyag aránya a vérben tehát: 22,98*140/(39,09*4,25), azaz 19,36. Tehát a vérben körülbelül hússzoros a nátrium tartalom a káliumhoz képest. És ugye ezek középértékek. A Ringer-oldat az amit egy betegnek adnak az életben maradás érdekében ha mondjuk nem ehet, vagy felborult az ionháztartása (hasmenés hányás, napszúrás) infúzióban és azért magasabb a nátrium a vér összetételéhez képest mert a nátrium könnyebben és gyorsabban ürül, emberéletek millióit mentette már meg (ott harmincszoros az arány). Ha csak a vérben lévő arányt nézzük akkor is minden gramm kálium-kloridra 20 g nátrium-klorid kellene bevinni azt meg lehetetlen megenni, vagy nehéz és sok vizet kéne inni mellé és szerintem nem is egészséges. A táplálékok pedig elegendő kálium-kloridot tartalmaznak. A vesének állandóan korrigálnia kell az eltérést amit a béltraktusból felszívódó túlzott arányú kálium-klorid bevitel okoz és a kapacitása véges, mint minden szervnek. Persze nem akkora gond ha nem tökéletes az arány, de jobb korrigálni lehetőségeinkhez mérten a dolgokat a megfelelő só megválasztásával.
Mikor kell mégis a többlet kálium-klorid bevitel?
Én nem tartom okos ötletnek gyúrni a vérszérum arányaira a bevitelnél, mert az szerintem sem olyan jó, ugyanis tényleg túl sok sóbevitellel járna, csupán érdemesebb kálimban szgényebb sóval sózni. Minkettőből ha több van, akkor csak ki kell üríteni, a vese szerencsére nagyobb beviteli tartományban képes jól működni, a gond csak akkor lesz, ha hirtelen megnő a kálium szint pl és már nem tudja a többletet kellő gyorsasággal kiválasztani (vesebetegeknél ez még veszélyesebb). Persze ha valaki sokat izzad, hányt vagy hasmenése van akkor kell a több, ahogy a tartósan magasabb kortizolszint esetén, ha sok stressz ér valakit, sokat kávézik, a vizelethajók szedésekor vagy szteroidos kezelés mellett. Érdemes vérszérumot nézetni tartós szedés előtt. Az izotóniás italok nagyon jók edzéskor főleg ha beállított az ionoknak megfelelő aránya az izzadás miatt. Sózzunk úgy ahogyan jól esik és ha nem tiszta NaCl-t veszünk, akkor legalább tengeri só legyen.
Hogy tedd rendbe a tönkrement elektrolit háztartásodat?
Dr. O. Z. A. Hanish alapján: naponta igyál meg legalább 3 liter tiszta ozmózis vizet vagy desztillált vizet, 8 időpontra elosztva. Lehet többet is, ha tudsz, mert ekkor növelheted a nátrium-klorid bevitelt. Minden étkezés előtt néhány perccel is igyál egy pohár tiszta vizet. Az ételeidet magad készítsd és teljesen tiszta nátrium-kloriddal sózd, esetleg tengeri sóval. Pont olyanra, amilyennek szereted. Ne legyen sótlan!
Honnan vásárolj tiszta nátrium-kloridot?
Nehéz helyzetbe kerültünk, ugyanis Magyarországon a patikákban 2011. február közepén betiltották az orvosi tisztaságú nátrium-klorid kiadását. A patikusok bármelyikét kérdezve, teljesen indokolatlannak tartják a lépést, ugyanis a nátrium-klorid teljesen veszélytelen anyag.
A tengervízben egyébként huszonhétszer annyi nátrium-inon van, mint kálium-ion, a Ringer oldathoz hasonlóan. Összetétele jó esetben stabil, így fogyasztható.
Zöldségek, gyümölcsök ásványi anyag tartalma -kálisó szennyezés mindenhol
Az adatok összeállításánál támaszkodtam a hivatalos Bíró Lindner-féle tápanyagtáblázatra. Azért tettem be, hogy lássátok, hogy milyen sok káliumot eszünk. A kálium kálium-klorid formában kerül a szervezetünkbe, ezért a feltüntetett mg-ok sokkal magasabb kálium-klorid bevitelt jelentenek, mint kálium bevitelt!
Tej 100 grammja 50 mg nátriumot tartalmaz és 128 mg káliumot. A húsfélékben is nagyobb a kálium mennyisége, hasonlóan a tejhez.
Ezek a magas kálium értékek csak a túlzott mértékű kálisós műtrágyázásnak köszönhető. Tudnunk kell, hogy a növények védekezőképességét is rontja a kálium. Így sokkal többet kell permetezni a kálisóval kezelt növényeket. Sőt azt is tudnunk kell, hogy a növények drasztikus ásványianyag tartalom csökkenése is a kálisónak tudható be, mivel akadályozza a növényt az ásványi anyagok felvételében, az emberi szervezet is hasonlóan reagál a kálium-kloridra (Mj: nem csoda, ha nálunk olyan nagy a jódhiányos és ásványi anyag hiányos betegek száma). A haszonállatok is kálisóval szennyezett takarmányt kapnak.