2015. július 3., péntek

Standszemle Pécskán

http://www.nyugatijelen.com/jelenido/standszemle_pecskan.php

Balta János 2015. július 01.,
Tóth Piroska és Suttyák András hagyományőrzők, ezúttal a tornyai kemencében sült kalácsokat mutatták be

A hét végén megtartott III. Pécskai Magyar Napok alkalmával nem a sörsátrak, hanem a más rendeltetésű sátrak védelmébe berendezett standokat kerestük meg.
Tornyai hagyományőrzők
Egyik különálló sátorban a tornyai Pro Pir Kult Egyesület alapítói, Tóth Piroska és Suttyák András hagyományőrzők alföldi népviseletbe öltözve mutatták be fotón a régi tanyát a kemencével, amiben ilyenkor, nyáron általában túrós lepényt sütöttek. Félédesen, kaprosan sütötték, ki-ki a maga ízlése szerint. Az otthoni tájházuk kemencéjében sütött túrós lepényt és a lekváros kiflit az érdeklődőkkel szívesen megkóstoltatták, ameddig a készlet tartott. Mivel hagyományosan a gazda feladata volt a kemencének a megfelelő kifűtése, Suttyák András alapos gyakorlatra tett szert e téren. A hagyományos piszkafával és szénvonóval tologatva a parazsat, kukoricaszárral fűtötte a kemencét a kalács sütéséhez. Mert nem egyformán kell fűteni a kenyér, a keltes tészta, illetve az édes-tészta sütéséhez. Szerinte ugyanis egy kemence akkor van szakszerűen kifűtve, ha a téglapadlóján végighúzott piszkafa vége enyhén szikrázik. Az sem elhanyagolandó, hogy a kemence arányos kifűtéséhez, a szénvonóval a parazsat egyik oldalra kell terelni, miközben a kukoricaszárat a másik oldalba teszik be. Amint elégett, cserélik a parázs, illetve a fűtőanyag helyét. Amikor viszont a padló már mindkét oldalon egyformán szikrázik, a sütendő kalács, vagy kenyér berakása előtt, a parazsat fel kell nyomni a kemence végébe. Miután berakták a sütendőket, az arányos sülés érdekében, a kemence szájára fel kell tenni az előtét – magyarázta a gazda teendőit Suttyák András.
Köszönet a Humanitas önkénteseitől
Másik sátorban berendezett standon a Pécskai Humanitas Egyesület mutatta be azokat a díszeket, díszített kavicsokat, amelyeket az Egyesület önkéntesei készítettek azoknak, akik az asztalon elhelyezett, átlátszó urnába helyezett pénzadományokkal, támogatták az Egyesület szociális céljainak a megvalósítását. Amint Hajas Erzsébet elnök elmondta, új önkéntes támogató került Hauca Erzsébet személyében, aki önzetlen szeretettel végzi a munkáját, amiért köszönet jár neki, de köszönetet mondanak a szervezőknek is, amiért biztosították számukra a megjelenés lehetőségét, ugyanakkor megköszönik az önzetlen támogatást mindazoknak, akik pénz felajánlásaikkal hozzájárultak a fogyatékkal élő fiatalok rehabilitációs programjainak a folytatásához.