2015. március 29., vasárnap

Pityókakonferencia Csíkban: kés alatt a székely pityókatermesztés

2015. március 28.
A Transindex szervezte konferencia célja az volt, hogy azonosítsa, tematizálja azokat a tényezőket, amelyek visszafogják, illetve amelyek fellendíthetik a kistermelői gazdaságokat.
Lezajlott Csíkszeredában a Transindex lapcsalád által szervezett Pityókakonferencia, amelyen a székelyföldi burgonyatermelők és szakemberek a székelyföldi mezőgazdaság teljesítményének a témakörében tartottak előadásokat, és amelynek az volt a célja, hogy azonosítsa, tematizálja azokat a tényezőket, amelyek visszafogják, illetve amelyek fellendíthetik a kistermelői gazdaságokat. 






Szőcs Csongor-Ernő, a Média Index Egyesület fejlesztési igazgatója megnyitja a konferenciát





Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Háromszéki pityóka: problémák és lehetőségek című előadásában a Kovászna megyei pityókatermesztés adatait vázolta fel, és annak a problémáira hívta fel a figyelmet. Könczei kiemelte: míg Kovászna megyében tízszeres a szükséglethez viszonyítva a termelés, nincs szervezett módja annak, hogy ezt jó áron lehessen értékesíteni. 

Könczei Csaba
Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő A csíki pityóka európai eredetmegjelölése című előadásában az európai sikeres regionális brandek mögötti történetek fontosságára, és egy pityókamárka kialakításának a lehetőségére hívta fel a figyelmet. 




Winkler Gyula


Gálfi Nándor, a Hargita megyei Burgonyatermesztési Kutató Állomás vezetője, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány igazgatói tanácsának tagja A burgonyatermesztés feltételrendszere című előadásában a pityókát az európaiak általi felhasználásától kezdve a mai felhasználás perspektíváig vizsgálta. Beszélt a pityóka összetételéről, szárazanyagtartalmáról, a nagyszámú vitaminról, amit tartalmaz a zöldség, sőt, a gyógynövényként való felhasználásról is, majd a Hargita megyei termelési körülményeket részletezte megalapozott kutatási adatokra támaszkodva. 

Gálfi Nándor






Péter Emőke Katalin, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatójának a Mezőgazdaság és külföldi vendégmunka című előadását a gyenge pityókatermés miatt bekövetkezett, 19. század közepén mintegy egymillió ember halálát okozó írországi nagy éhínséggel indította, és a pityóka fontosságára hívva fel a figyelmet. Péter a Hargita megyei vendégmunkásoknak a 2008-as gazdasági világválság utáni megváltozott piaci viszonyok között előállt új helyzethez való viszonyulását, a hazatérőknek az elhelyezkedését, viszonyulásait vizsgáló kutatásáról tartott előadást. 

Péter Emőke Katalin





Márton István, a Hargita megyei Vidékfejlesztési Közösségközti Fejlesztési Társulás igazgatója a Hargita megye agrárfejlesztési stratégiája című előadásában egy felmérést ismertetett a Hargita megyei pityókatermesztésről. Márton az őshonos pityókafajtákat javasolta a székelyföldi pityókabrand alapjának, mert szerinte a holland vetőmagból termelt pityókára nehezebb lenne helyi brandet építeni. Márton a termelői társulások létrejöttének a fontosságát emelte ki, szerinte azok nélkül nem lehet előrelépni a székelyföldi pityókatermesztésben. Márton egy burgonyapehelyt gyártó üzem létrehozásának a tervéről, annak költségeiről is beszélt előadásában. 



Márton István





Miklósi Attila, a csíkkozmási Burgocom Ciuc Egyesület vezetője A csíki pityóka értékesítése című előadásában az egyesületük működésének a tapasztalatairól, a termelés és az értékesítés nehézségeiről beszélt. Miklósi a termelés rendszerezésének a hiányából fakadó gondokat is vázolta előadásában. 




Miklósi Attila