2015. január 4., vasárnap

Új rend jön

2015. JANUÁR 03.Szerző: hogy
Átalakul az agrárkárenyhítés rendszere. Ezután csak nemzeti forrásból, új feltételek mellett adnak támogatást. Október vége helyett már 15-ig be kell fizetni a biztosítási díjat – gondot jelent, hogy csak fél év múlva, a rákövetkező év márciusában jut a 65 százaléknyi támogatáshoz a mezőgazdász.
Azaz egy nagyobb terület esetében akár a több tízmillió forintot is elérheti a lekötött összeg. Jó hír, hogy a gazdálkodók már négy biztosítótársaság ajánlatai közül választhatnak: Allianz, Generali, Groupama, az osztrák Hagelversicherung. Rossz hír, hogy a nagybirtokok nem kérhetnek támogatást, mert az csak a mikro-, kis- és középcégeknek jár.
Az úgynevezett első pillér a már korábban is létező kárenyhítési rendszer marad, s a termelők és az állam közös finanszírozású keretéből gazdálkodik. Csak azok válnak jogosulttá a megítélt kárenyhítés teljes összegére, akik egyúttal biztosítással is rendelkeznek. Ez és a támogatás hathatott úgy a gazdálkodókra, hogy egyre többen kötik meg a biztosításokat.
Míg 2012-ben a termelők 1,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági biztosításra, ez az összeg 2013-ban elérte a 4, 2014-ben pedig már az 5,7 milliárdot.
Változás, hogy ezen túl a díjtámogatási kérelmet nem a tavasszal esedékes Egységes Kérelem benyújtásakor kell jelezni, hanem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján közzétett nyomtatvány kitöltése után, postai levélben eljuttatni az illetékes megyei MVHkirendeltségnek.
Ezt a biztosítási ajánlat aláírását követő öt napon belül és legkésőbb május 31-ig be kell nyújtani. A biztosítási díjhoz adott támogatásról az MVH a tárgyév december 10-ig hoz döntést.
A termelők jelenleg nem tudnak a biztosítási piacon a 2015-ös évre díjtámogatásra jogosító szerződést kötni, s a 2014. évi díjtámogatott szerződések alapján jövőre már nem jár a díjtámogatás. A korábban megkötött, határozatlan idejű biztosítások után sem vehető igénybe 2015- ben támogatás. Új szerződést a minisztériumi állásfoglalás létrejötte után, vélhetően januártól lehet kötni.