2014. november 4., kedd

Immár Udvarhelyszéken a kéknyelvbetegség

Rédai Botond | 2014.11.04. 
Egy homoródalmási gazdaságban található szarvasmarhánál is kimutatták a napokban a kérődző állatokat érintő kéknyelvbetegséget, ezzel ötre emelkedett a Hargita megyei esetek száma.

Terjedőben a szarvasmarhákat is érintő kéknyelvbetegség. Ezúttal Udvarhelyszéken jelent meg a kór

Ladó Zsolttól, a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, ezúttal is egy szarvasmarhánál elvégzett vérvizsgálat igazolta a kór meglétét. A korábbi esetekhez hasonlóan enyhébb tüneteket mutat az állat, rendesen táplálkozik, és tejet is ad. A megyei főállatorvos rámutatott, a 7-10 napos lappangási idő miatt elképzelhető, hogy a következő időszakban még lesznek igazolt fertőzések a megyében, ezzel kapcsolatos jóslatokba viszont nem szeretett volna bocsátkozni.
Csíkszéken októberben kezdődött
Mint arról beszámoltunk, október első felében jelent meg a kérődző állatokat érintő kéknyelvbetegség Csíkszéken. Először Pottyondon és Csíkkarcfalván, ezt követően Csíkszentmihályon, majd a Szépvízhez tartozó Bükklokán igazolták a fertőzést, illetve a napokban Udvarhelyszéken. A hatósági eljárások során a gócpontok húsz kilométeres körzetében úgynevezett kontaktzónát jelöltek ki, száz kilométeres körzetben védelmi zónát és ennek az ötven kilométeres sugarában megfigyelési övezetet.
A korlátozásokról
A legszigorúbb korlátozásokat a gócpontok kontaktzónájában vezették be: tiltott az állatmozgás és -értékesítés, a jószágokat csak direkt vágásra, azaz vágóhídra vihetik innen, természetesen a megfelelő állat-egészségügyi vizsgálatok után. A védelmi zónát és a megfigyelési övezetet már elhagyhatják a kérődző háziállatok, akár más megyébe is átszállíthatók, de csak mindkét illetékes megyei állat-egészségügyi hatóság beleegyezésével. Egy későbbi, bukaresti főhatósági engedmény során némileg enyhítettek az előírásokon, így például a kontaktzónában található, állatkereskedelmet folytató cégek külföldre is szállíthatnak élő állatot. A feltétel az, hogy a célország állat-egészségügyi hatóságának engedélyével tegyék azt, és kizárólag vágásra – ezt a műveletet az érkezéstől számított 24 órán belül el kell végezni. A szállításnak az állatok pihentetése nélkül kell történnie. Természetesen csak előzetesen bevizsgált és tünetmentessé nyilvánított kérődző állatokat lehet elszállítani az övezetből.