2014. szeptember 12., péntek

XXIII. Közgazdász Vándorgyűlés

2014.09.12. 
A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) 2014. október 17–19 között Székelyudvarhelyen, az idén huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Társaság évi legjelentősebb szakmai rendezvényét, a Közgazdász Vándorgyűlést. 
A 23. Közgazdász Vándorgyűlés az RMKT. évente Erdélyben megrendezésre kerülő, legnagyobb nemzetközi jellegű közgazdász találkozója, ahol az idén premierként közel 40 előadó-meghívottat, illetve 350 résztvevőt várunk. A rendezvényt hagyományosan plenáris előadásokkal kezdjük, amelyeket hat szekció munkálatai követnek. Ezek keretében sor kerülhet a résztvevők nézeteinek, tapasztalatainak az előadásokkal történő szembesítésére. Az idén először a program keretében összehívjuk az erdélyi gazdasági felsőoktatási kerekasztalt is, amelyre várjuk a gazdasági felsőoktatási intézmények képviselőit.
Az immár huszonharmadik alkalommal megszervezett közgazdász vándorgyűlés az erdélyi közgazdaság szakmai életének egyik legkiemelkedőbb eseménye, hiszen konferenciáinkon több hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert előadó vesz részt a gazdaság minden területéről. Meghívott előadóink hagyományosan hazai román és magyar, valamint külföldi gazdasági szakemberek, oktatási, kutatási, vállalati, kormányzati, jegybanki és más szakterületekről.
A több mint húsz éves hagyományt a magyarországi közgazdász vándorgyűlések tapasztalataira támaszkodva szervezték meg először 1992 a romániai magyar közgazdászok. A, több mint húsz év történetéből kiemelnénk a 17. Vándorgyűlésünket, amely Debrecenben magyarországi és erdélyi közgazdászok közös vándorgyűlése volt, egyben helyszínt is adott a magyarországi és romániai jegybankelnökök találkozójának. A huszonkét év során több, közel 300 hazai és külföldi szakember vett részt előadóként szerte Európából, így előadóink között köszönthettük Dr. Mugur Isărescu, Dr. Járai Zsigmond, Dr. Chikán Attila, és sok más szakembert. Megemlítenénk még, hogy a Felixfürdői Közgazdász Vándorgyűlésnek volt először témája a regionalizmus. Továbbá mint szervezők minden évben új és hiteles információkkal szeretnénk a rendezvény hírnevét mélyíteni a térségben.
A rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők – ausztriai, magyarországi, szerbiai és szlovákiai magyar közgazdászok egyaránt eljönnek –, így remek lehetőség adódik a networkingra, a tudományos és üzleti tapasztalatcserére. A rendezvényt egy nagyszabású ünnepi gála zárja sok-sok meglepetéssel.
Az idei vándorgyűlésünk témája „A MODERN ERDÉLY GAZDASÁGI JÖVŐKÉPE”. 
Plenáris előadásokon és öt tematikus szekcióban előadások és műhelymunkák lesznek, melyek során neves előadók segítségével fogjuk körüljárni térségünknek azokat a gazdasági, kulturális, üzleti és társadalmi együttműködési lehetőségeit, amelyek a jövőben versenyképessé tehetik régiónkat és megerősíthetik gazdaságunkat. Felismerve a gazdasági felsőoktatási intézményekkel való együttműködések lehetőségeit és annak fontosságát az idei Vándorgyűlés alkalmával is megszervezzük az erdélyi magyar felsőoktatási kerekasztalt.
Vándorgyűlésünk keretein belül egyrészt tudást és információt, másrészt pedig lehetőséget szeretnénk adni résztvevőinknek a közös gondolkodásra, ötletek és meglátások megosztására. Ezáltal közelebb kerülnénk egy olyan modern Erdély jövőképének kialakításához, amely hosszú távon egy kulturálisan és gazdaságilag fejlett, jóléti társadalmat eredményez. Az erdélyi gazdaság dinamizálása egy kulcsfontosságú tényező ebben a jövőképben, mely magába foglalja az innovatív kis-és középvállalatok fejlődésének előmozdítását, a hatékony finanszírozási formák ismertetését, a felsőoktatás és felsőoktatási intézmények közötti együttműködés erősítését, pozitív, motiváló példák és hatékony rendszerek bemutatását, munkahelyteremtés ösztönzését.