2014. szeptember 14., vasárnap

Kormánytámogatás a méhészeknek – Eső mosta el az idei mézet

2014.09.12. 
Forrás: nyugatijelen.com

Igencsak indokoltnak tartanák a Hunyad megyei méhészek az idei gyenge mézhozam nyomán kiutalandó kormánytámogatást. – Az enyhe tél és a csapadékban bővelkedő nyár nagyon kedveztlenül hatott a méhekre, melyek a korábbi évek átlaghozamának alig 30 százalékát tudták idén begyűjteni. Akác és hárs méz épp csak mutatóba került a kaptárakba és vegyes mézből is alig valamit sikerült kipergetni. 
Sok kaptárba annyi méz sem gyűlt, ami a méhcsaládok önellátására elegendő volna – nyilatkozta a sajtónak Iosif Korb, a Hunyad megyei Méhészegyesület elnöke. Véleménye szerint e helyzet súlyos következményekkel járhat. A fogyasztók mindenképp a méz árárnak jelentős növekedésére kell számítsanak, de maguknak a méhcsaládoknak az életbenmaradása is kockán forog.
A helyzet hasonló az ország más megyéiben is, ezért a kormány anyagi támogatsát ígért a méhészeknek. Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter e hét elején tett nyilatkozata szerint szerint a költségvetéskiegészítés alkalmával 4,131 millió lejt különítettek el a méhészeknek szánt segélyalapra. 
Így azon méheseket, melyet 75 méhcsaládnál kevesebben laknak, családonként maximum négy lejjel támogatja az állam, az ennél nagyobb népességű méhesek esetében pedig méhcsaládonként 7,5 lejnyi segély igényelhető. Ez összeg a méhek táplálására fordított költségek 50 százalékát hivatott fedezni. A tárcavezető bejelentése szerint a támogatás november 1-től lesz esedékes. 
Gáspár-Barra Réka