2014. május 13., kedd

Tamás Gazda rendkívüli tanácsai

Igaz, hogy tanácsaimmal csak kéthetente szoktam jelentkezni, de ezúttal most kivételt teszek. Az idei vegetáció egyik legkritikusabb hetéhez éreztünk! A váltakozó frontok hirtelen és tág határok között változó hőmérsékletet, viharokat, ismétlődő csapadékot hoznak.
A magas páratartalom, a sokáig nedves levélfelület kedvez a varasodás megjelenésének és gyors terjedésének. A lisztharmat nagy arányú terjedése pedig már az előző hetekben is szembetűnő volt.


A viharokkal együtt járó szélkárok és az említett hajlamosító körülményekből eredőfertőzési nyomás jelenleg nagyon nagy. Feltétlenül vessünk be felszívódó szereket a kontaktok mellé, legalább ez alkalommal, még a rezisztens ültetvényekben is!
Javasolt heti felszívódó hatóanyagok/szerek/dózisok varasodás ellen, melyek közül válogathatunk:
mikobutanil/Systhane3 kg/ha, 
difenoconasol/Score 250 EC/0,25l/ha
dodin/Efuzin 500 FW/0,9 l/ha
tetrakonazol/Domark 10 EC/0,4 l/ha
penkonazol/Topas100 EC/0,5 l/ha
A felszívódók mellett mindig legyen kontakt hatóanyag (pl.: kaptán vagy mankoceb) is.
A varasodás és lisztharmat tüneteket már rezisztens ipari léalma ültetvényeken is megfigyeltük! A mellékelt felvételek pl. Rebella fajtán készültek. Ne legyünk könnyelműek! Ha alacsony növényvédelmi intenzitásra rendezkedtünk be ezen a héten akkor is feltétlen permetezzünk a fenti ajánlások figyelembevételével!
Eső után, felszáradást követően azonnal indítsuk a permetezést, különösen ha erős szélverést, vagy jeget is kaptunk!