2014. május 28., szerda

Emlékezünk csak - A falusi-agrár szolgáltatók minőségfejlesztése

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) Szalay-Zala Andrea főtitkár menedzselésével július elején Lajosmizsére (Felsőlajosra) invitálta az írott és elektronikus média érdeklődő képviselőit, hogy egy exkluzív környezetben ismertessék meg - sajtótájékoztató keretében - újabb elképzeléseiket. A helyszín nem véletlen szüleménye, hiszen az itteni Tanyacsárda 2008-ban elnyerte a "Vidék legjobb étterme " kitűntetést, míg ez évben a Magyar Turizmus Minőségi díjat. Hangsúlyozzuk, hogy méltán, mivel a világszinvonalu lovasbemutatók és gasztronómiai élvezetek mellett hagyományörző illetve számos új kreatív programok várják a látogatókat...
Új Tanúsító védjegyrendszer
A Nemzetgazdasági Minisztérium az egyes szálláshely típusokhoz tartozó védjegyek kiadásának, nyilvántartásának rendszerét különböző szakmai szervezetekre bízta 2011 évtől. A falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja az idei évtől - tudtuk meg Dr.Csizmadia László Fatosz elnök előadásából.
A falusi szálláshelyek Napraforgós Tanúsító védjegyének alapvető célkitűzése: a széleskörű és szakosodó szolgáltatásokkal, jó szakmai felkészültséggel rendelkező szálláshely-szolgáltatást nyújtó szolgáltatók pozitív megkülönböztetése a többi szálláshely-üzemeltetési engedéllyel rendelkező falusi szálláshely szolgáltatókkal szemben. A FATOSZ a „ korábbi „1994 óta működő napraforgós minősítéssel jelenleg több mint ezer szállásadó rendelkezik. Ezek érvényessége – a minősítés dátumától függően – lépcsőzetesen csökkenő számban 2015-ig használható marketing célokra , de ezen szállásadóknak is engedélyezett a Tanúsító Védjegy megigénylése.
A Nemzeti védjegyet elsősorban a marketing munkában lehet eredményesen kamatoztatni. A Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező szolgáltatók felkerülnek automatikusan a FATOSZ honlapjára valamint a MT. Zrt által működtetet NETA ( Nemzeti egységes Adatbázis) rendszerbe is. A minőség garanciája a folyamatos, évenként megismétlődő ellenőrzés, illetve a szolgáltatók évenkénti szakmai továbbképzése is.
A FATOSZ által kibővítet, a fakultatív szolgáltatások széles körét, ezen keresztül a szakosodás lehetőségeit is megteremtő, követelmény rendszer, a szolgáltatókat minőségfejlesztésre, magas színvonalú szolgáltatásnyújtásra valamint fogyasztó (turista) orientált szemléletű értékesítő munkára ösztönzi. A Védjegy minősítés folyamata alapján a falusi szállásadók kérelmüket a FATOSZ megyei falusi turizmus szervezetéhez nyújthatják be .A benyújtott kérelmek alapján egy helyszíni szemlére kerül sor, majd ezt követően a Bíráló Bizottság jóváhagyhatja a a kérelmet. A sikeres pályázóval a FATOSZ öt évre szóló védjegyhasználati szerződést köt, átadva a kiérdemelt táblát és oklevelet. 
A napraforgós Tanúsító Védjegyének eljárási díja 8 főig 30 ezer, 16 főig pedig 45 ezer forint.
A kérelem nyomtatvány és működési szabályzat a FATOSZ honlapjának szakmai menüpontjából letölthető: www.fatosz.hu
A turisztikai szolgáltató rendszer elindítása
A FATOSZ tagsága és vezetősége részéről közösen támogatott elképzelés, egy régóta dédelgetett álom válik valóra azáltal, hogy www.falusiturizmus.eu néven a falusi szállásadók saját, önálló turisztikai szolgáltató portált indítanak útjára Csizmadia Gábor irányításával és szervezésében.
Az időzítés nem véletlen, tudatosan esik egybe a nemzeti tanusító védjegyrendszer bevezetésével, hiszen mindkettő ugyanannak a célnak, a vendégek teljeskörűbb tájékoztatásának megvalósítására irányul. Amíg a falusi szállások minőségének, a védjegy által megteremtett egységes szabványok alapján történő mérése megteremti a belföldön utazni szándékozó vendégek hiteles és megbízható tájékoztatását, addig a turisztikai portál azt hivatott elősegíteni, hogy a vendégek érdeklődésére számot adó információk minél hatékonyabban el is jussanak a turisták széles köréhez.
Az utazni vágyókat ugyanis ma már nem elég pusztán a falusi szálláshelyektől megszokott, idillikusan békés, természet közeli kikapcsolódás képével megszólítani, hanem új irányokkal, a gasztronómiai, kulturális, rekreációs és aktív időtöltésen alapuló szolgáltatásokkal is ki kell egészíteni. Ehhez pedig helyi és regionális rendezvényeken, illetve a szállásokhoz kapcsolódó komplex szolgáltatás csomagokon keresztül vezet az út.Ezt a koncepciót valósította meg Innovates Startup Kft., a fejlesztést koordináló cég a portál megjelenésében, és a portál által elérhető szolgáltatásokban. Az említett www.falusiturizmus.eu turisztikai portál, jelenlegi állapotában regionális szintű rendezvények programajánlóit, turisztikai események ismertetését és falusi szállások on-line foglalását teszi lehetővé. A portál üzemeltetőinek célja az, hogy egyedülálló módon, országos lefedettségű, valós idejű foglalásos rendszert működtessen, ahol a vendégek azonnal, mindenféle visszaigazolási idő nélkül foglalhatják le a kiválasztott szállásokat.
Az informatikai fejlesztés következő, de még az idei nyárra tervezett fejezete egy egységes szállásadó adatszolgáltatási rendszer kialakítása, továbbá a vendégek véleményeinek megjelenítése a rendszerben. Az idegen nyelvű változat és az okos telefonokról történő elérés jelenti a fejlesztés jövő évre tervezett állomását.
Az utazó közönség hatékonyabb kiszolgálása érdekében, a jövő évtől e turisztikai portál on-line szálláskereső rendszerében ezres nagyságrendű falusi szállás lesz elérhető. Megjegyezzük,hogy a legutóbbi statisztika szerint 7530 szállásadót regisztráltak önminősítő rendszerükben.A Széchenyi Pihenőkártya elsődleges célja minél több család számára lehetővé tenni, hogy éves szabadságát belföldön pihenéssel töltse.

A FATOSZ Középtávú fejlesztési stratégiája

A FATOSZ a közelmúltban tartotta Budapesten küldöttgyűlését ,ahol a megújult elnökség (Dr. Csizmadai László elnök, Dr. Hanusz Árpád, Dr. Szabó Géza, Benkovics László, Koroknai Béla, Nagyné Kovács Katalin, Geszti Jánosné) kiemelten fontos feladatának tekinti a következőket.
A falusi és agroturizmus működésével illetve fejlesztésével érintett minisztériumokban, most készülő stratégiáiban a kellő összehangoltság elérését a falusi turizmus vonatkozásában.
A Nemzeti Vidékstratégiai Koncepcióban nevesített, a ”Falusi, tanyai vendéglátás program” részleteinek kidolgozását és fő koordinátori szerepének betöltését. Emellett a térségi komplex vidékfejlesztési hat program mindegyikében a falusi turizmus fokozott szerepvállalását.
A Nemzetgazdasági Minisztériumban készülő Turizmus stratégiában, megfelelő megfogalmazásban olvasható falusi turizmus fogalmának magyarázata: „A falusi turizmus a falu komplex idegenforgalmi kínálatának a hasznosítása, amely együtt kínálja a falusi életkörülmények, a helyi szokások, a kultúra és – ahol van – a mezőgazdaság adta lehetőségeket. Tágabb értelemben falusi turizmus minden nem gyógy-és üdülőhelyen – ideértve bármely település falusi jellegű településrészeit is – történő vendégfogadás (szállás-, étkezés-, és programszolgáltatás) akkor, ha a tevékenység helyszíne és jellege megfelel a falusi turizmus sajátos követelményrendszerének.
A Szálláshely Szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009( X.20) . Korm. rendeletben a Falusi szálláshely fogalmának a FATOSZ által meghatározottak szerinti beemelése. A Falusi és Agroturizmus egész országra kiterjedő stratégiájának kidolgozása. A falusi szállásadók évenkénti szakmai alapképzésének, valamint a falusi turizmus menedzser és tourimformátor képzés megteremtése itthon és a Kárpát – medencében egyaránt.A széleskörű együtt működés kialakítása különböző szervezetekkel/turizmus klaszterekkel, hogy a falusi és agroturizmus országos koordinációja megszülessen.
A FATOSZ Központi Információs és Marketing irodájának működtetése, amely által a falusi – vidéki turizmus komplex kínálata piacra juttatható itthon és külföldön egyaránt. A Kárpát - medencei falusi turizmus kínálat az érintett partnerekkel összefogva, közös honlapon való bemutatása és elérhetőségének biztosítása. A falusi szállásadók on-line marketingjének koordinálása, on-line foglalási rendszerének kialakítása és működtetése.
A Nemzetgazdasági Minisztérium a belföldi turizmus élénkítése, a gazdaság fellendítése érdekében megalkotta a Széchenyi Pihenőkártyát, amely mind az elfogadó szálláshelyek, mind a munkavállalók és munkáltatók számára rendkívül kedvező fizetési illetve elfogadási feltételeket biztosít.
A Széchenyi Pihenőkártya elsődleges célja minél több család számára lehetővé tenni, hogy éves szabadságát belföldön pihenéssel töltse. Ezt egyrészt kedvezményes adózással és költségkímélő megoldásokkal, másrészt ellenőrizhető és biztonságos, modern fizetési eszközzel teszi lehetővé. Magyarország falusi szálláshely-szolgáltatói elfogadóhellyé válhatnak, ezért a FATOSZ széleskörben megkezdte tagjai tájékoztatását a Pihenőkártya elfogadásának feltételeiről. Jelenleg az egyetlen hivatalos elfogadóhelyi szerződés az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-vel (az OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadására) már megkezdte a tárgyalásokat.
- Dr. Szalay Attila -