2014. május 28., szerda

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége céljai és faladatai

http://www.magyarpolgarmester.hu/?site=102&c=135
A falusi turizmus érdekképviselete
A mai értelemben vett falusi turizmus - nagyrészt Nyugat-Európai, főleg osztrák-német hatásra - az 1980-as években indult el Magyarországon. A falusi turizmusban tevékenykedő szolgáltatók érdekképviselete céljából 1994-ben alakult meg a ma 19 megyében önállóan működő egyesületeket összefogó ernyőszervezet, a Falusi Turizmus Országos Szövetsége. A szervezet külföldi szaktanácsadók bevonásával megalkotta a falusi turizmus minősítő rendszerének szabályzatát, kiképezte az első minősítést végző szakembereket, tananyagot dolgozott ki a falusi vendéglátók képzésére. A szövetség szálláshely minősítési szabályzatát és útmutatóját 1997-ben egy, a falusi magánszálláshelyek kategóriába sorolását szabályozó kormányrendelet tette kötelező minősítési előírássá.
A FATOSZ alapszabályában is rögzített legfontosabb feladatának a falusi turizmusban tevékenykedők gazdasági- és jogi érdekképviseletének ellátását, folyamatos tájékoztatásukat, a falusi szolgáltatások piacra juttatását, illetve országos szakmai szervekkel és szervezetekkel történő együttműködés kiépítéséttekinti. Ennek értelmében a FATOSZ aktívan részt vett a falusi turizmust érintő jogszabályok előkészítésében, véleményezésében.
Szerepe volt a
110/1997. (VI. 25.) számú, a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló kormányrendelet,
a 45/1998. (VI. 24.) számú, a kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló IKIM rendelet,
illetve a Falusi és Agroturisztikai Szolgáltató tevékenységről szóló 136/2007. (VI. 13.) számú kormányrendelet kidolgozásában.
A jogszabályok megalkotásánál a szövetség kiemelten figyel tagjainak érdekvédelmére. A FATOSZ-nak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében kiírt Turisztikai Tevékenységek Ösztönzésére szóló pályázat megalkotásában, végrehajtásában és koordinálásában is központi szerepe van.
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének egyreerősödnek a kapcsolatai más országos civil szervezetekkel. Tizenhat szakmai partnerszervezetével közösen a közelmúltban nyert pályázatot a Társadalmi megújulás Program keretében. A szerveződés célja egyebek mellett a közös érdekképviselet, honlap- és adatbázis fejlesztés, tematikus tanulmányutak szervezése belföldön, tananyagfejlesztés, képzések megszervezése távoktatás formájában.
A FATOSZ tagja a falusi turizmus európai szervezetének, az EUROGITES-nek. A hazai falusi turizmus elismertségét jelzi, hogy Dr. Csizmadia Lászlót, a FATOSZ elnökét 2007. májusában alelnökévé választotta az európai szervezet, valamint az is, hogy 2007. szeptember 26-28. között hazánk adhatott otthont az EuroGites legutóbbi konferenciájának.
A FATOSZ szakembereit itthon is elismeri a szakma. Elnökségünk tagjai megtalálhatók az Országos Idegenforgalmi-, valamint a Monitoring Bizottságban, vezető pozíciót töltenek be a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatban, de a FATOSZ képviselői ott vannak a Regionális Idegenforgalmi Bizottságokban is.
A Szövetség alelnökei közül többen idegenforgalmi felsőoktatási intézmények vezetői, sokan közülük Pro Turismo díjasok, így Dr. Csizmadia László, Geszti Jánosné, Benkovics László, Dr. Szabó Géza és Dr. Hanusz Árpád. Alelnökeink azonban nemcsak hazánkban, hanem a határon átnyúló kapcsolatok tekintetében is kiemelkedő tevékenységet látnak el. Kárpátalján végzett munkájáért Dr. Hanusz Árpád alelnökünk 2005-ben kapta meg az Ukrajna Turizmusáért díjat.
Szakembereink között számos oktatási szakértő van, akik különböző szintű oktatási tematikákat dolgoztak ki, és részt vesznek a képzések megszervezésében. Napjainkban már több vidéki főiskolán, egyetemen, idegenforgalmi- és vendéglátóipari szakközépiskolákban folyik falusi turizmusra felkészítő, szervező, tanácsadó oktatási tevékenység. Az UMVP aktuális, turisztikai fejlesztések ösztönzésére kiírt pályázatában előírták, hogy a beruházások végéig a leendő falusi vendéglátó megszerezze a megfelelő szakképesítést, ezért a FATOSZ rövidesen országos szinten elindítja a falusi vendéglátóképzést.
A FATOSZ jelentős marketing tevékenységet is végez belföldön és külföldön. Saját kiadványa az Élvezze a Vidék Vendégszeretetét katalógus, az Országos Falusi Eseménynaptár, valamint a falusi turisztikai térkép. Saját honlappal rendelkezik (http://www.falusiturizmus.eu/), ahol a szakmai információk mellett a közönségnek is konkrét ajánlatokat kínál.
A szövetség több bel- és külföldi idegenforgalmi kiállításon is megjelenik, népszerűsítve a falusi turizmust és tagjait, de részt vesz olyan nagyobb fővárosi kulturális és hagyományőrző rendezvényeken is, mint a Mesterségek Ünnepe, a T-Com Gyermeksziget, vagy az Autómentes Nap.
A közönségnek szóló kiadványok mellett a szövetség gondozásában évente több Falusi Turizmus Tájékoztató is napvilágot lát, ezzel is segítve a falusi vendéglátók munkáját. Mellette kéthetente megjelenteti a szakmai információkat, újdonságokat tartalmazó elektronikus hírlevelét, ami a FATOSZ honlapjáról letölthető, olvasható.
A FATOSZ adminisztratív feladatokat is ellátó Király utcai központja, egyben információs irodaként is működik és jelentős marketing tevékenységet végez.
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége
Információs Iroda
1077 Budapest, Király u. 93.
Tel/fax: 1/352-9804, 1/268-0592
Internet: www.falusiturizmus.eu