2014. február 6., csütörtök

A mezőgazdaság lesz a főszereplő a milánói expón

2014. február 4. 
Hogyan biztosítható mindenkinek elegendő, biztonságos és egészséges élelmiszer, miközben a fenntarthatóságot is garantáljuk - erre a kérdésre keresi majd a választ 2015-ös milánói világkiállítás. 
Olaszország brüsszeli Állandó Képviselete bemutatta a 2015-ös Milánói Világkiállítást január 29-én Brüsszelben. A világkiállítást „A bolygó táplálása, energia az élethez” témára összpontosítva, 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg, 140-nél is több ország, nemzetközi szervezet és cég részvételével. Az esemény a nemzetközi közösség egyik legfontosabb stratégiai kérdését járja körül: hogyan biztosítható minden ember számára elegendő, biztonságos és egészséges élelmiszer, miközben a környezeti, társadalmi, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor gazdasági fenntarthatóságát is garantáljuk. 
Roberto Maroni, Lombardia tartomány elnöke az expó témájához kapcsolódva elmondta, a régió az olasz iparnak hatalmas – a becslések szerint évente mintegy 60 milliárd euró – kárt okozó, de a közegészségügyet is veszélyeztető élelmiszerhamisítás ellen küzd. Emellett tartományuk népszerűsítésére igyekeznek felhasználni a 2015-ös expót. Szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb (különösen európai) ország írja alá azt a dokumentumot, amelyre az Európai Bizottság is pozitívan reagált, és amely az élelmiszer-hamisítás megállítását szolgálja. 
A világkiállításon a világ számos országa vesz részt, ami tekintélyes mennyiségű befektetést és új munkahelyet is jelent: a kapcsolódó beruházásokkal együtt mintegy kétszázezer új munkahely létrejöttét remélik a szervezők. Milánó, amely 15 év óta elsőként ad otthont Európában világkiállításnak, az Expo idejére Európa fővárosává válik, de a rendezvény területe Milánó és az egész tartomány életében a jövőben is rendkívül fontos szerepet tölt majd be. Roberto Maroni biztos a kiállítás sikerében, különösen azért, mert megtapasztalhatták a különböző politikai oldalhoz kötődő intézmények közötti jó együttműködést, ami Olaszországban újdonságnak számít. 
A tartomány elnöke világszerte személyesen népszerűsíti a kiállítást, „Expo-túráján” ellátogat több fontos fejlődő országba. A cél – az Expo népszerűsítésén túl – mindenhol ugyanaz: befektetőket csábítani a térségbe, illetve kétoldalú kapcsolatokat kiépíteni országaik között. 
Giuseppe Sala, az Expo kormánybiztosa és vezérigazgatója a résztvevő országokkal kapcsolatban elmondta, az az érdekes helyzet adódott, hogy Milánóban több ázsiai ország lesz jelen kiállítóként, önálló pavilonnal, mint legutóbb, Sanghajban. Ennek oka, hogy sok ország ma már rendelkezik az ehhez szükséges pénzügyi és gazdasági erőforrásokkal, illetve a világkiállítás témája is magával ragadó. Jelentős vonzerő ugyanakkor a helyszín is, hiszen a milánói, illetve olasz életstílus igen népszerű. 
A kormánybiztos kifejtette, nagy meglepetésre és kivételes megjelenésre számít a Perzsa-öböl országaitól és az ázsiai országoktól. Hozzátette, nagyon izgalmasnak ígérkezik az új, afrikai országok önálló bemutatkozása is, Angola pavilonja például a nők mezőgazdaságban játszott szerepe köré épül. A pénzügyekről Giuseppe Sala elmondta, az állami beruházások mellett nagyon fontos a magánszektorból érkező támogatók hozzájárulása is. 
Forrás: New Europe