2014. január 29., szerda

Szövetkezetté nőtt az önkormányzati kertészet

http://www.agrarhirek.hu/gyakorlat/15784.html
2014. január 13.sonline.hu
Mezőgazdasági szövetkezet nőtt az önkormányzati kertészetből Csokonyavisontán; az alakulását most készítik elő. A településen felismerték: a faluban élő emberek évtizedeken keresztül a mezőgazdaságból éltek, megtermelték a javaikat, a felesleget értékesítették, írja a sonline.hu.
Az elmúlt húsz-harminc évben ez megszűnt, ezért kell újra tanítani az embereket, hogy felismerjék, micsoda kincseket rejtenek ezek a kis települések. – Két éve a START munkaprogram során kertészetet létesítettünk, ahol húsz közfoglalkoztatott dolgozott, ezt szeretnénk most továbbfejleszteni, amihez már megtettük az első lépéseket – mondta Csík László polgármester. – Azt tapasztaltuk, hogy a programban tevékenykedők lelkesen, odaadóan végezték a munkájukat, és párhuzamosan a saját kertjükben is elkezdtek zöldséget termelni. Ezen felbuzdulva, palántával láttuk el őket, miközben egyre többen kapcsolódtak be a programba.
Az önkormányzat több mint egy hektáron termelt különböző zöldségféléket a sárgarépától kezdve a paprikán, paradicsomon keresztül, a több féle káposztán át a cukorborsóig. A kertet azóta újból hasznosították. Ehhez a veteményeshez jött hozzá egy hektár burgonyaterület, amit időközben plusz egy hektárral bővítettek. Itt azonban nem állt meg a mezőgazdasági fejlesztés: tavasszal az önkormányzat pályázott tíz sertés vásárlására, amelyeknek a faluban vásárolt egy ingatlant, ahol kiváló minőségű sertésól található. Az idén ide kerül még két anyakoca, és elkezdődik a malacnevelés is.
A terület azonban alkalmas további bővítésre: az itt lévő bontásanyagból építkeznek tovább, és kétszáz darab baromfit vásárolnak, amelyeket szabadtartásban látnak majd el. 2014-ben két hektár újabb terület is kapcsolódik a korábbiakhoz: itt kukoricatermelés a tervezet, ami a sertések és csirkék takarmányozására szolgál. De itt még mindig nincs vége az értékteremtő munkának: az önkormányzat vásárolt egy zártkerti ingatlant, villamos energia és vízlehetőséggel, egy hektáros zártkerttel. Szakértőkkel egyeztetve ültetnek ide direkt termő almát, a termést a Kaposváron üzembe helyezendő gyümölcsléüzembe szállítják, illetve a helyi gyerekek étkeztetésére fordítják.
– Önerőből összesen kétmillió forintot áldoztunk az elképzeléseinkre a tavalyi évben – fűzi hozzá a település első embere. – Keressük a további bővítési lehetőségeket, így azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem művelik a területüket felszólítjuk, hogy tegyék azt, és ha ezt nem szeretnék, akkor egy bérleti szerződés keretében átadhatják művelésre az önkormányzatnak.
A termelés mára annyira megnőtt és sokrétűvé vált, hogy szükséges a szövetkezetté válás a termékek piacra juttatásához. Ennek létrehozásáról januárban dönthet Csokonyavisonta képviselő-testülete.
Az idei tervek közt szerepel egy erőgép és technikai felszereltség pályázata is, hogy a már meglévő kiskerteket alkalmassá tegyék a művelésre a családok számára.
Csík László szerint a felsoroltak alapján egy nagyobb, 40-50 fős létszámot is tudnak majd egész éven át foglalkoztatni. Azt mondja, ez egy olyan irány, amire van érdeklődés, és az önkormányzat úgy érzi, kötelessége ebben közreműködni.